Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Uniunea Europeană
Vă aflaţi aici: // Home / Uniunea Europeană / UE / Focus / Activităţi UE
Activităţi UE
Raportul general privind activitatea UE


UE în 2015 – Raport general privind activităţile Uniunii Europene/ Comisia Europeană; Ditectia Generală Comunicare . - 2016 - 97 p.


 "...Trecând însă în revistă principalele provocări cu care ne-am confruntat în ultimele 12 luni, concluzia inevitabilă pe care am tras-o a fost că, atunci când ne confruntăm cu criza refugiaților, cu criza economică sau cu probleme de politică externă, nu există decât un singur mod de a izbândi: solidaritatea. Nu putem învinge decât dacă suntem cu adevărat o Uniune. Împreună, suntem mai puternici decât provocările cu care ne confruntăm. Este timpul să avem ceva mai multă încredere în capacitatea Europei de a găsi soluții comune la problemele resimțite acut și independent de fiecare stat membru în parte.

La finele unui an dificil, în care însăși esența Uniunii Europene a fost pusă sub semnul întrebării, este important ca noi, europenii, să ne amintim că Europa este un paradis al stabilității în ochii cetățenilor din Orientul Mijlociu, din Africa și din restul lumii. Iar acesta este un lucru de care trebuie să fim mândri.        Jean-Claude Juncker

 

Raport general privind activitățile Uniunii Europene 2014/=General Report on the activities of the European Union 2014Comisia Europeană; Ditectia Generală Comunicare . - 2015. - 287 p.

Raportul este structurat în 6 capitole:

 1. Către o uniune a schimbărilordemocratice
 2.  Mai aproape de uniunea economică, bugetară şi bancară
 3.  Susţinerea redresării şi creşterii economice şi a creării de locuride muncă
 4.  Către o europă a cetăţenilor, a drepturilor, a justiţiei şi a securităţii
 5.  Către consolidarea rolului ue în lume
 6.  Activitatea instituţiilor şi a organismelor europene
Raportul general privind activitatea Uniunii Europene – 2013 /Comisia Europeană; Ditectia Generală Comunicare . - 2014. - 232 p.

Raportul general privind activitatea Uniunii Europene – 2012 /Comisia Europeană; Ditectia Generală Comunicare
. - 2013. - 220 p.


Raportul este structurat în 6 capitole:
 • Către o uniune politică
 • Consolidarea guvernanţei economice şi a stabilităţii financiare în Uniunea Europeană
 • Accelerarea creşterii economice
 • O mai mare atenţie acordată cetăţenilor UE
 • O Uniune Europeană mai puternică în lume
 • Instituţiile şi organismele europene în acţiuneRaportul g
eneral privind activitatea UE în 2011 Comisia Europeană; Ditectia Generală Comunicare. -2012. -  180p.
 
Raportul Comisiei este structurat în 5 capitole:   
 •  Consolidarea guvernanţei economice în Uniunea Europeană (alături de o prezentare cronologică a principalelor evenimente şi decizii luate în acest domeniu)    
 •  O creştere mai puternică  
 •  O mai mare atenţie acordată cetăţenilor UE    
 •  O Uniune Europeană mai puternică în lume  
 •  Consolidarea răspunderii, a eficienţei şi a transparenţei în UE

 

Premiul Nobel pentru pace

Uniunea Europeană primeşte Premiul Nobel pentru pace 2012

12.10.2012 - Uniunea Europeană a câştigat Premiul Nobel pentru pace 2012, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale, pe parcursul a peste şase decenii, la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.

„Este o imensă onoare pentru Uniunea Europeană să primească Premiul Nobel pentru pace 2012. Acest premiu este cel mai puternic semn de recunoaştere a valorilor politice fundamentale care stau la baza Uniunii noastre: efortul unic depus de tot mai multe ţări europene, pentru a preîntâmpina războaiele şi disensiunile şi pentru a construi împreună un continent al păcii şi prosperităţii. Premiul revine nu numai proiectului şi instituţiilor care reprezintă un interes comun, ci şi celor 500 de milioane de cetăţeni care trăiesc în Uniunea noastră”, au afirmat Preşedintele Consiliului European şi Preşedintele Comisiei Europene, într-o declaraţie comună.

Vorbind despre viitor, preşedinţii celor două instituţii au exprimat angajamentul Uniunii Europene faţă de „promovarea, în continuare, a păcii şi securităţii în ţările vecine şi în întreaga lume”.

Comitetul Nobel norvegian a subliniat „contribuţia UE, pe parcursul a peste şase decenii, la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”.

A fost apreciat rolul de factor de stabilitate jucat de UE care „a făcut ca o mare parte din Europa să se transforme dintr-un continent al războiului într-un continent al păcii. Contribuţia UE o reprezintă „fraternitatea între naţiuni” şi o formă a ceea ce Alfred Nobel numea „congrese pentru pace” atunci când a stabilit, în testamentul său din 1895, criteriile pentru acordarea Premiului pentru pace”.

Banii primiți cu ocazia decernării premiului Nobel pentru pace vor fi alocați unor proiecte care sprijină copiii afectați de războaie și conflicte


Mai mult

Dosar de presa
 

Decernarea Premiului Nobel pentru Pace


VIDEO
FOTO
Twitter #eunobel
 • 11.12.2012  Premiul Nobel recompensează o realitate prea prețioasă pentru a fi pusă în pericol Foto
  10.12.2012 Discurs al dlui Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, și al dlui José Manuel Durão Barroso, președintele Comisiei Europene „De la război la pace: o poveste europeană”
  3.12.2012 EU contest "Peace, Europe, Future": four young Europeans to attend the official Nobel Peace Prize Ceremony
  14.11.2012 Banii primiți cu ocazia decernării premiului Nobel pentru pace vor fi alocați unor proiecte care sprijină copiii afectați de războaie și conflicte
  14.11.2012
  UE lansează un concurs destinat tinerilor europeni, care pot câştiga o călătorie la Oslo pentru a participa la ceremonia oficială de decernare a Premiului Nobel pentru pace

Doriţi să aflaţi care a fost activitatea Uniunii Europene în 2012? Ce decizii a luat UE pentru a contracara criza financiară şi economică? Ce măsuri au fost luate pentru a contribui la stimularea creşterii economice şi la menţinerea locurilor de muncă? În ce măsură cetăţenii europeni au beneficiat de acţiunile UE? Care a fost contribuţia UE pe plan internaţional? Raportul general privind activitatea UE în 2012 oferă răspunsurile la toate aceste întrebări. În fiecare an, Comisia Europeană publică un astfel de raport, în care sunt prezentate principalele iniţiative şi realizări ale UE din acel an.

în prim plan29.06.2012
Prioritățile Consiliului European până în anul 2014
 
Program de lucru provizoriu 
Raportul

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida