Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Arhive
Arhivele istorice ale instituţiilor UE
Fiecare instituţie şi organism dispune de propriul serviciu de arhive care gestionează documentele. Accesul la arhivele istorice ale UE este condiţionat de „regula celor 30 de ani”: publicul are acces la documente după 30 de ani de la data întocmirii acestora.
 • Parlamentul European -Arhiva istorică a Parlamentului European, începând din 1952 şi până la cea de-a patra legislatură (1994-1999)
 • Consiliul Uniunii Europene   - Documente publicate cu peste 30 de ani în urmă
 • Comisia Europeană    - Documentele istorice, juridice şi informative ale Comisiei, mai vechi de 30 de ani

Celelalte instituţii/organisme europene

Parlamentul European păstrează şi pune la dispoziţie arhiva sa istorică aferentă activităţii sale legislative şi politice din 1952 până la a patra legislatură (1994-1999).

În plus, majoritatea documentelor există deja în format digital. Acestea pot fi consultate în birourile Cardoc de la Luxemburg .

De asemenea, toate documentele neconfidenţiale pot fi obţinute adresându-vă Centrului de Arhivistică şi Documentar

Documente publicate cu peste 30 de ani în urmă
 • Noutăţi
 • Pregătirea unei căutări
 • CASE
 • Legislaţia în vigoare
 • Legături
 • Vizită virtuală
 • Contacte
 • Întrebări frecvente
 • Glosar
 • Ghidul albastru
CASE CASE (Central Archives Search Engine), permite accesul la descrierile arhivelor Consiliului Uniunii. Această bază va fi disponibilă în curând.

Căutarea în CASE se face prin utilizarea de metadate (titluri, numărul documentelor Consiliului, numărul COM/SEC, căutare având drept criteriu un subfond, un an sau descrierea conţinutului dosarelor).

Aceste descrieri sunt doar în limba franceză. Căutarea în baza de date trebuie aşadar lansată în această limbă pentru a obţine rezultate utilizabile.
Fondurile disponibile online sunt următoarele:

CECA (CM1) între 1952 şi 1964
CEE Euratom (CM2) între 1958 şi 1974
Negocierile Tratatelor de la Roma (CM3 NEGO 1) între 1955 şi 1957

Pentru consultarea fondurilor care încă nu sunt disponibile online, contactaţi archives.centrales@consilium.europa.eu

Observaţii:

Cu titlu informativ, limbile oficiale sunt

Între 1952 şi 1972: franceza, germana, italiana, olandeza;
Între 1973 şi 1980: franceza, germana, italiana, olandeza, engleza şi daneza.

Dosarele digitalizate nu figurează încă în rezultatele căutării în CASE; pentru consultarea dosarelor digitalizate legate de o căutare în CASE, este disponibilă o soluţie temporară: PartnerPortal (a se vedea „Pregătirea unei căutări” ).Documentele istorice, juridice şi informative ale Comisiei, mai vechi de 30 de ani

ARCHISplus


LINKURI UTILE:
Alte surse pentru istoria sau arhivele UE

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida