Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Premii
Balanţa de Cristal a Justiţiei

Premiul instituit de Consiliul Europei  este decernat pentru practici inovatoare şi eficiente aplicabile în domeniul justiţiei, atât civile, cât şi penale.Începând cu anul 2005, Consiliul Europei și Comisia Europeană organizează împreună un concurs pentru a descoperi și a pune în evidență practicile inovatoare și eficiente folosite în instanțele europene pentru organizarea judecătorească sau pentru desfășurarea proceselor de judecată (de exemplu, inițiative elaborate de către un președinte de instanță, grefier, barou) și care merită să fie aduse în atenția factorilor de decizie politică și comunităţii judiciare, pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului public de justiție.


În trecut, premiul era acordat fie în domeniul justiției penale (2009) sau civile (2005, 2006 și 2008). Pentru prima dată în 2010, Premiul „Balanţa de Cristal a Justiţiei” a acoperit, în același timp, domeniul justiției penale și civile. Ediție a 6-a a Premiului a acoperit, în 2012, din nou domeniul justiției civile, și în special a  fost atribuit pentru practici inovatoare în domeniul justiției civile, cu scopul de a îmbunătăți eficiența și buna funcționare a sistemului judiciar, procedurile și organizarea instanțelor. În 2013, nu a fost organizat concursul pentru atribuirea Premiului.
 

Premiul european Balanţa de Cristal 2015 a fost decernat Institutului Judiciar din Scoţia, la 23 octombrie 2015, cu ocazia evenimentului principal de celebrare a Zilei Europene a Justiţiei.

Proiectul câştigător « HUB judiciar » propune un mediu virtual dedicat instruirii şi comunicării pentru actorii din sistemul judiciar din Scoţia, respectând regulile securităţii informatice.

De asemenea, au fost decernate trei menţiuni speciale cu valoare egală pentru alte trei proiecte :

 

Balanţa de Cristal a Justiţiei - 2014

 În 2014, ceremonia de decernare a premiului şi de prezentare a iniţiativelor laureate s-a desfăşurat la 16 octombrie, la Aveiro (Portugal), cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile.

Juriul a selectat patru proiecte pentru etapa finală, dintre care doar unul  a obţinu Premiul, iar celelalte au fost premiate cu menţiuni speciale din partea juriului. Proiectul câştigător este "Asistenţa legală online: soluţii mai bune pentru drepturile persoanelor / Online legal aid: Better solutions for people’s rights., General Council of Spanish Bars, Spania". Acesta prevede crearea unui punct de acces online care permite să solicite asistenţă judiciară cu privire la costurile de judecată şi desemnarea unui avocat.

Celelalte 3 proiecte finaliste au primit menţiuni speciale.

 
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida