Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Baze de date tematice
Unul dintre obiectivele principale ale Consiliului Europei este protecţia drepturilor omului. În scopul realizării acestui obiectiv, Consiliul Europei desfăşoară o vastă activitate de implementare a mecanismelor de monitorizare a respectării drepturilor omului, de promovare a educaţiei şi formării profesionale în materie de drepturi ale omului. Realizările sunt reflectate în numeroase masive informaţionale şi baze de date gestionate de structurile Consiliului Europei.
Bazele de date din domeniul justiţiei sunt elaborate şi administrate, în mare parte, de către Directoratul CoE pentru Consiliere Juridică şi Drept internaţional public; Directoratul CoE pentru Drepturile Omului şi Statul de Drept; Comisia de la Veneţia şi Curtea europeană a Drepturilor Omului.
Democraţia, drepturile omului şi Statul de drept sunt cei trei piloni ai Consiliului Europei, Strasbourg-ul găzduind  Curtea europeană a drepturilor omului este recunoscut ca fiind capitala drepturilor omului. Parlamentul european, Adunarea parlamentară şi Congresul puterilor locale şi regionale al Consiliului Europei care se întrunesc la Strasbourg, transformă acest oraş într-o adevărată capitală a Europei pentru democraţie.

Revoluţiile democratice din 1989 şi evoluţiile recente din Europa demonstrează actualitatea proiectului democratic. În acelaşi timp, absenteismul electoral, neîncrederea faţă de conducători, corupţia, naţionalismul, noile forme de extremism politic, sunt doar unele dintre provocările care subminează fundamentul şi legitimitatea instituţiilor democratice.

Confruntându-se cu aceste fenomene, Consiliul Europei a consolidat, în ultimii ani, pilonul cu privire la democraţie prin desfăşurarea mai mutor proiecte, printre care : 
  • Forul pentru viitorul democraţiei : reuniunea anuală a parlamentarilor, aleşilor locali , responsabililor guvernamentali, reprezentanţilor societăţii civile şi experţilor europeni în scopul dezbaterilor marilor provocări ale democraţiei ; 
  • Şcolile de studii politice, iniţiative ale societăţii civile, a căror vocaţie este sensibilizarea tinerilor lideri ai noilor democraţii faţă de valorile fundamentale ale democraţiei, drepturilor omului şi Statului de drept. 16 şcoli funcţionează în toate ţările Europei de vest şi de sud-est. Proiecte ale Şcolilor sunt prevăzute pentru Asia centrală şi Africa de nord.
  • Universitatea de vară pentru democraţie, reuniune anuală la Strasbourg a participanţilor şcolilor de studii politice şi a altor participanţi şi experţi de pe alte continente. 
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, susţinută de Comitetul Miniştrilor, a propus ca aceste iniţiative să fie comasate într-un eveniment anual majos, un « For mondial al democraţiei la Strasbourg ». Propunerea a fost preluată de guvernul francez, de autorităţile locale(oraşe, departamente şi regiuni), precum şi de Parlamentul european.

Inspirat de precedentul For economic mondial de la davos şi de Forul social mondial de la Porto Alegre, Forul mondial al democraţiei de la Strasbourg a fost preconizat ca un eveniment anual de anvergură internaţională (nefiind limitat la Europa) care să cuprindă o serie de evenimente distincte axate pe o tematic comună, abordată sub diferite aspecte de către fiecare actor al vieţii democratice.

Prima sesiune a  Forului se va desfăşura între 5 şi 11 octombrie 2012, cu genericul « Democraţia la încercare : Între modelele vechi şi realităţile contemporane”
 
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida