Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Uniunea Europeană
Biblioteci şi arhive
Fiecare instituţie şi organism dispune de propriul serviciu de arhive care gestionează documentele. Accesul la arhivele istorice ale UE este condiţionat de „regula celor 30 de ani”: publicul are acces la documente după 30 de ani de la data întocmirii acestora.
 • Arhivele istorice ale instituţiilor UE
 • Institutul Universitar European - Arhivele istorice ale UE
Numeroase biblioteci şi centre de documentare vă oferă acces rapid şi facil la informaţii, documente, publicaţii şi materiale audiovizuale. Majoritatea sunt disponibile on-line. De asemenea, puteţi vizita centrele de documentare situate în regiunea dumneavoastră, pentru a consulta informaţii pe loc.
 • Europeana  - Acces la o bibliotecă digitală care conţine 6 milioane de materiale aparţinând patrimoniului cultural european
 • Biblioteca Europeană  - Efectuaţi căutări în cataloagele bibliotecilor naţionale din toată Europa, după tipul de conţinut sau ţară
 • Publicaţii şi documente ale agenţiilor europene  - Linkuri către diferite documente şi materiale publicate de agenţiile UE
 • Biblioteci media    - Instituţiile UE pun la dispoziţia societăţilor de radiodifuziune, a agenţiilor de presă, a presei scrise şi a tuturor celor interesaţi materiale foto, video şi audio cu privire la actualitatea europeană

Acces la o bibliotecă digitală care conţine 6 milioane de materiale aparţinând patrimoniului cultural european

Valorile expuse în această expoziţie online provin de la biblioteci naţionale din toată Europa, unele datând chiar din secolul 8. Aceste biblioteci au selectat unele dintre cele mai impresionante artefacte din colecţiile lor, cum ar fi cărţi rare şi valoroase, manuscrise iluminate, legături de cărţi, desene, tipărituri şi hârtii decorate. Împreună, aceste tezaure sunt o reprezentare impresionantă a moştenirii culturale europene de-a lungul secolelor. Au fost adăugate scurte descrieri pentru a furniza informaţii esenţiale referitoare la aceste valori şi la provenienţa acestora.

Căutare avansată
 

Efectuaţi căutări în cataloagele bibliotecilor naţionale din toată Europa, după tipul de conţinut sau ţară
 
Europeana permite explorarea resurselor digitale din muzeele, bibliotecile, arhivele şi colecţiile audio-vizuale europene. Ea promovează oportunităţi de descoperire şi crearea de reţele într-un spaţiu multilingv, unde utilizatorii pot participa şi să se lase inspirați de marea diversitate a patrimoniului cultural şi ştiinţific european.
Idei și inspiraţie pot fi găsite în mai mult de 15 milioane de exponate din Europeana. Aceste obiecte includ:
 •     Imagini - picturi, desene, hărţi, fotografii şi imagini de obiecte muzeale
 •     Texte - cărţi, ziare, scrisori, jurnale şi documente de arhivă
 •     Fonograme - muzică şi text rostit de pe cilindri, casete, discuri sau din emisiuni de radio
 •     Videoclipuri - filme, jurnale şi emisiuni TV
Circa 1500 instituţii au contribuit la Europeana. Instituții de renume, cum ar fi British Library din Londra, Rijksmuseum din Amsterdam şi Luvru din Paris sunt prezente, împreună cu organizaţii mai mici din Europa. Colecţiile lor însumate vă permit să exploraţi istoria Europei din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

Fie că veţi găsi o lucrare celebră sau un obiect mai puţin cunoscut, Europeana vă va conecta la sursa originală a materialului, astfel încât să puteţi fi siguri de autenticitatea sa.


Căutare

 • Biblioteca centrală a Comisiei Europene 
  Informaţii privind vizitarea bibliotecii şi consultarea colecţiilor disponibile
 • Docurama - Comisia Europeană (in curs de elaborare)
  Linkuri căre bibliotecile direcţiilor generale din cadrul Comisiei Europene
 • Docurama - alte instituţii (in curs de elaborare)
  Acces la bibliotecile şi centrele de documentare ale altor instituţii şi organisme UE
 • Eurolib  Reţeaua bibliotecilor instituţiilor UE eficientizează munca personalului acestora, datorită contactelor dintre biblioteci şi schimburilor de personal

Biblioteca centrală a Comisiei Europene

a fost creată în 1958, odată cu înfiinţarea instituţiilor europene. Colecţiile sale oferă o viziune istorică, pe de o parte, şi contemporană, pe de alta, asupra integrării europene.

Site-ul internet al Bibliotecii centrale a Comisiei Europene este destinat să furnizeze toate informaţiile necesare pentru vizitarea bibliotecii şi consultarea colecţiilor sale.

Catalogul bibliotecii, ECLAS, este adaptat în permanenţă pentru a vă oferi un serviciu de calitate optimă. 


 
ECLAS este catalogul comun al bibliotecilor Comisiei Europene, în care sunt clasificate toate lucrările deţinute de reţeaua de biblioteci denumită Réseaubib.
 
ECLAS acoperă publicaţiile oficiale ale Uniunii şi documentele unui număr ridicat de organizaţii interguvernamentale, comerciale sau academice, publicaţii guvernamentale, precum şi o selecţie de articole importante apărute în diverse periodice.
 
În ECLAS se pot găsi lucrări despre integrarea europeană, obiectivele şi activităţile politice ale instituţiilor UE şi documente despre statele membre ale Uniunii,  

ECLAS clasifică toate lucrările din 1978 până în prezent, precum şi lucrări cheie din perioada anterioară.
 
În catalogul ECLAS se găsesc numai referinţe bibliografice despre colecţii.
 
Înregistrările din catalogul ECLAS sunt clasificate cu ajutorul unui dicţionar bilingv (EN/FR). Termenii de indexare fac parte dintr-o structură ierarhică pe trei niveluri, astfel încât utilizatorul să poată trece rapid de la termeni generali la termeni specifici şi invers în timpul căutării.
 

In 2011 Biblioteca Europeană. a lansat o colecţie virtuală de site-uri web şi instrumente de căutare, care sunt disponibile gratuit pe internet. În plus, faţă de legăturile care sunt, de asemenea, foarte uşor disponibile prin Europa, există link-uri pentru a accesa documente de cercetare, reviste online si alte surse externeSite-ul internet Librăria UE (http://bookshop.europa.eu/) reprezintă punctul unic de acces la publicaţiile instituţiilor, agenţiilor şi altor organe ale Uniunii Europene, editate de Oficiul pentru Publicaţii.

EU Bookshop (Librăria UE) oferă o imagine de ansamblu asupra conţinutului publicaţiilor, prin intermediul unor note bibliografice ample. Aveţi posibilitatea de a descărca publicaţii gratuite în format PDF . Dacă publicaţia pe care o căutaţi nu este disponibilă, puteţi folosi funcţia „Format PDF” pentru a fi anunţat, prin email, imediat ce documentul PDF este accesibil pe site.

De asemenea, puteţi comanda un singur exemplar al oricărei publicaţii gratuite, cu condiţia ca aceasta să fie disponibilă. În ceea ce priveşte publicaţiile contra cost, aveţi posibilitatea de a face o comandă pe site-ul EU Bookshop, alegând unul dintre agenţii noştri de vânzări, sau de a descărca versiunea PDF, gratuit. Publicaţiile sunt de obicei livrate în 48 de ore de la primirea comenzii.

Pentru a avea acces la publicaţii, folosiţi funcţiile căutare simplă şi avansată, selectând fie aria tematică, fie autorul (o instituţie, o agenţie sau un alt organ al UE). De asemenea, vă puteţi înregistra în „My EU Bookshop” pentru a avea acces la funcţii personalizate. Astfel, veţi putea salva criteriile de căutare pentru a le folosi frecvent sau veţi fi anunţat prin email în legătură cu apariţia unor publicaţii care vă interesează.

Oficiul pentru Publicaţii îşi propune să transforme EU Bookshop în punctul comun de acces la toate publicaţiile UE. În prezent, site-ul este disponibil în 22 de limbi.

 
Continut


• Cărţi, broşuri, afişe, hărţi, pliante, documente tehnice, periodice, CD-uri, DVD-uri etc. – despre activităţile şi politicile Uniunii Europene.
• Materiale editate de instituţiile şi organismele oficiale ale Uniunii Europene, începând cu 1952 (în fiecare zi sunt adăugate titluri noi).
•  Despre ce este vorba în aceste publicaţii?
Despre toate domeniile de acţiune ale instituţiilor Uniunii Europene: comerţ, concurenţă, tehnologia informaţiei, educaţie, cultură, relaţii externe, agricultură, silvicultură, pescuit, mediu, cercetare ştiinţifică, industrie, întreprinderi, servicii, politică socială, statistică etc.

Autorii publicaţiilor

Instituţiile şi alte organisme oficiale ale Uniunii Europene:
• Comisia Europeană şi direcţiile sale generale
• Parlamentul European
• Reprezentanţele Comisiei din fiecare stat membru
• Delegaţiile Comisiei în ţări terţe
• Consiliul Uniunii Europene
• Agenţiile şi alte organisme (de exemplu, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară, Oficiul pentru Publicaţii)
• Altele (pentru lista completă, faceţi clic pe rubrica Autori).
În fiecare zi, pe lista autorilor se adaugă nume noi.

Pentru a vedea publicaţiile după autor, consultaţi lista Autorilor sau faceţi clic pe numele autorului pe pagina de detalii a oricărei publicaţii. (A se vedea şi punctul 5 de mai jos)

Prima pagină

Prezintă publicaţiile selectate şi recomandate de EU Bookshop.Pagina de detalii a publicaţiei


Un clic pe titlul unei publicaţii va deschide o pagină conţinând informaţii despre limbile disponibile şi linkuri care vă permit să descărcaţi un exemplar în format PDF sau să comandaţi un exemplar tipărit.
Unele publicaţii sunt disponibile în formate variate: tipărit, CD-ROM, DVD etc.
Informaţii disponibile:
• titlul complet (şi subtitlul, dacă este cazul)
• scurtă descriere a conţinutului (dacă este disponibilă)
• autorul instituţional (serviciul Uniunii Europene care a editat publicaţia); de aici puteţi accesa lista tuturor publicaţiilor redactate de respectivul autor instituţional, disponibile pe EU Bookshop
• tema/temele abordate (şi linkuri către liste conţinând toate publicaţiile pe aceeaşi temă)
• identificatori (numărul ISBN, ISSN, DOI sau numărul de catalog)
• informaţii privind preţul (dacă este cazul).

 
Cautare Căutare rapidă

• Dacă ştiţi exact ce căutaţi, funcţia Căutare rapidă vă ajută să găsiţi titluri de publicaţii şi texte în toate limbile disponibile. Această căutare se limitează la limba de navigare pe care aţi selectat-o . De asemenea, veţi obţine rezultate apropiate de cuvintele de căutare, întrucât EU Bookshop utilizează aşa-numita „căutare aproximativă”.
• Funcţia de căutare rapidă este disponibilă pe fiecare pagină în secţiunea delimitată de liniile orizontale portocalii
.
 Căutare avansată

Puteţi alege şi combina mai multe criterii de căutare:

o limba/limbile de căutare – dacă nu selectaţi una sau mai multe limbi, făcând clic pe casetele corespunzătoare, căutarea se efectuează doar în limba de navigare
o anul/anii de publicare
o format (tipărit, PDF, CD-ROM, DVD etc.)
o doar publicaţii gratuite
o autor(i)
o publicul ţintă
o identificatori (ISBN, ISSN etc).

o De asemenea, veţi obţine rezultate apropiate de cuvintele de căutare, întrucât EU Bookshop utilizează aşa-numita „căutare aproximativă”.
Pentru a nu exclude publicaţia pe care o căutaţi, evitaţi restrângerea inutilă a căutării, introducând doar criteriile necesare. De exemplu, dacă limitaţi căutarea la formatul CD-ROM, iar publicaţia este disponibilă doar în format PDF, nu o veţi găsi în rezultatele căutăriiLibrarii online
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida