Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Consiliul Europei
Demnitatea umană
Bioetica

Cercetările biologice și medicale și evoluțiile tehnologice au produs progrese spectaculoase în domeniul sănătății. Totodată, aceste avansări ridică probleme de ordin etic care afectează individul și protecția drepturilor individuale și a demnităţii (genetica, procreația asistată medical, diagnosticul prenatal, cercetarea celulelor stem, etc).
 

subiecte controversate
Bioetica este un subiect controversat; unii pot considera, spre exemplu, că cercetările efectuate asupra celulelor stern, testele genetice şi clonarea au un potenţial extraordinar, totuşi persistând sentimentul că aceste cercetări ridică încă un şir de probleme de ordin etic. cercetările biomedicale au permis atingerea unor progrese spectaculoase în domeniul sănătăţii, preum vaccinul împotriva rujeolei sau poliomelitei şi ameliorarea în tratamentul SIDA. Alate descoperiri majore pot duce la rezultate şi mai spectaculoase, dar este important ca tratamentul sau cercetarea să nu aducă prejudicii drepturilor şi demnităţii oamenilor. scopul activităţii Consiliului Europei în acest domeniu este de stabili un echilibru între progresul ştiinţific şi protecţia fiinţei umane.

convenţia privind drepturile omului şi biomedicina

Convenţia pentru protecţia drepturilor omului şi demnităţii fiinţei umane cu privire la aplicarea biologiei şi medicinei, cunoscută ca Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina, este primul instrument juridic internaţional generator de obligaţii de natură să protejeze demnitatea, drepturile şi libertăţile fiinţei umane împotriva oricărei aplicări abuzive a progreselor biologiei şi medicinei.

Această Convenţie interzice crearea embrionilor umani pentru cercetări şi a elaborat standarde stricte privind condiţiile de autorizare a testelor genetice şi libertatea de a decide dacă să se aplice sau nu un anumit tratament.
 

etapele terminale ale vieţii

Progresele înregistrate în domeniul sănătății și progrese in medicina - în special evoluțiile în domeniul tehnologiei medicale - permite prelungirea vieţii și sporeşte șansele de supraviețuire. Tansformând maladiile acute sau cele care progresează rapidă în maladii cronice sau de progresare lentă, ele generează situaţii complexe şi, fără îndoială, reaprind dezbaterile cu privire la sfârşitul vieţii şi a cadrului în care sunt luate deciziile relative la tratamentele medicale la etapele terminale.
 
Etapa terminală a vieţii şi întrebările pe care le ridică în ceea ce privește demnitatea persoanei este una dintre preocupările actuale ale statelor membre ale Consiliului Europei, în pofida diferenţelor de abordări culturale şi sociale.
 
Principiile stabilite de Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, și în special de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și biomedicina, constituie un cadru etic şi juridic de referinţă prin care Statele membre ar putea găsi răspunsuri  comune şi coordonate la întrebări cu care se confruntă societăţile, având scopul de a garanta protecţia demnităţii umane.
 
În plus, Comitetul de bioetică al Consiliului Europei a elaborat un ghid cu privire la procesul de luare a deciziilor privind tratamentul medical în situaţii terminale ale vieţii, care oferă principii aplicabile în situaţii specifice acestor etape, indiferent de cadrul juridic distinct în fiecare stat.

 

Informaţii suplimentare

Convenţia pentru protecţia drepturilor omului şi demnităţii fiinţei umane cu privire la aplicarea biologiei şi medicinei: Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina


Teste genetice pentru probleme de sănătate

Ghid cu privire la procesul de luare a deciziilor privind tratamentul medical în situaţii terminale ale vieţii
 

 

 

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida