Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Cooperare Europeană
Zilua Internaţională a Femeii 2018

În preajma Zilei Internaționale a Femeii, Europa pledează pentru drepturile femeilor atât în Europa, cât și în străinătat

Declarație comună cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii 2018

Bruxelles, 6 martie 2018

Egalitatea dintre femei și bărbați reprezintă o valoare fundamentală a Uniunii Europene, consacrată în tratate. Uniunea noastră este un deschizător de drumuri în materie de combatere a discriminării bazate pe gen și putem fi mândri de progresele înregistrate: Europa este unul dintre locurile din lume în care siguranța și egalitatea femeilor sunt garantate în cea mai mare măsură.

Cu toate acestea, rămân încă multe de făcut, iar drumul până la egalitatea deplină și efectivă este lung. Femeile și fetele continuă să se confrunte cu acte de hărțuire, abuz și violență. Sunt în continuare prea frecvente cazurile în care femeile sunt împiedicate să treacă de așa-numitul plafon de sticlă, primesc salarii mai mici și au mai puține oportunități în carieră și afaceri.

Dorim ca fetele și femeile să beneficieze de egalitate în toate aspectele vieții: acces la educație, salarii egale pentru muncă egală, acces la pozițiile de vârf din întreprinderi și politică și protecție împotriva violenței.

Promovarea rolului de lider al femeilor și emanciparea economică a femeilor reprezintă o prioritate absolută pentru noi. Uniunea Europeană a prezentat noi acte legislative pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată în cazul părinților activi profesional și al persoanelor care oferă îngrijire, precum și un plan de acțiune pentru reducerea diferenței de remunerare dintre femei și bărbați. În plus, facem tot posibilul pentru a conduce prin puterea exemplului: în februarie 2018, proporția femeilor aflate în posturi de conducere în cadrul Comisiei Europene se ridica la 36 %, în creștere semnificativă față de valoarea de 11 % de la începutul actualului mandat (noiembrie 2014). Președintele Juncker s-a angajat ca până la sfârșitul mandatului său (31 octombrie 2019) să fie atinsă valoarea de 40 %.

Suntem, de asemenea, consecvenți în ceea ce privește toate aspectele tuturor politicilor noastre, atât în interiorul UE, cât și în cadrul acțiunii noastre externe, promovând egalitatea de gen și emanciparea femeilor. Politicile noastre contribuie la punerea în aplicare cu succes la nivel mondial a obiectivelor de dezvoltare durabilă și a agendei privind femeile, pacea și securitatea. Ediția din acest an a Zilelor europene ale dezvoltării se va axa pe rolul vital al femeilor și al fetelor în dezvoltarea durabilă și pe asigurarea egalității în ceea ce privește participarea și rolul de conducere al acestora în toate aspectele vieții. În plus, UE este în acest an liderul inițiativei Call to Action for Protection Against Gender-Based Violence (Apel la acțiune pentru protecția împotriva violenței bazate pe gen), ce reunește peste 60 de țări și organizații care depun eforturi pentru a combate violența bazată pe gen în situațiile de criză umanitară.

Uniunea Europeană acordă asistență femeilor și fetelor din întreaga lume care se deplasează sau sunt strămutate, care sunt victime ale violenței – de exemplu prin inițiativa Spotlight – sau care sunt excluse de la educație, de la accesul egal la sănătate și servicii de planificare familială, de pe piața muncii și din viața politică în general. La nivel mondial, peste 15 milioane de fete de vârstă școlară nu merg la școală. Ca reacție la această situație, UE contribuie la ameliorarea accesului la educație în zone precum Africa, America Latină, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.

Egalitatea de gen nu se reduce la echitate și justiție în Europa, este necesar să se obțină pacea, securitatea, dezvoltarea, prosperitatea economică și creșterea durabile în întreaga lume.

Investițiile în potențialul femeilor și al fetelor se traduc în investiții în întreaga noastră societate și sunt responsabilitatea bărbaților și a băieților, nu numai a femeilor și a fetelor.

Semnatari:

 • Prim-vicepreședintele Frans Timmermans
 • Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei, Federica Mogherini
 • Comisarul pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger
 • Comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn
 • Comisarul pentru cooperare internațională și dezvoltare, Neven Mimica
 • Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos
 • Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen
 • Comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici
 • Comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides
 • Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc*
 • Comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourová
 • Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics
 • Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu
 • Comisarul pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas
 • Comisarul pentru economia și societatea digitală, Mariya Gabriel

 

Informaţii suplimentare
2018

 

Agenda UE
Ziua Europei
Ziua Europei este o ocazie unică de a celebra valorile comune ale UE,de a aduce mai aproape culturile noastre şi de a contempla identitatea noastrăcomună ca europeni, în toată diversitatea ei.

Ziua Europei 2017                            
Ziua Europei 2016


Ziua Europei 2015

Ziua Europei-2014 în RM (10.05.2014 - Chişinău, 17.05.2014 -Comrat)
Ziua Europei 2014

Concursul Republican “Europa la noi acasă”2014

Ziua
Europei – 2013 în Republica Moldova
Marcarea Zilei Europei în Moldova

Ziua Europei la Chişinău : PROGRAM

Festivalul filmului european

Vizita comisarului european Stefan Fule

Zilele Europei la Comrat

Ziua Europei, la Soroca

Concursul Republican “Europa la noi acasă”
Cum Europa îşi sărbătoreşte aniversarea

Ziua Europei 2012 în Republica Moldova
Anul european
2012 este Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. Este o ocazie pentru noi toţi de a reflecta asupra faptului că speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii bune de sănătate - oportunităţi pe care ar trebui să le valorificăm.

Mai mult
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida