Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Cooperare Europeană
ZIUA EUROPEI 2015
Ziua Europei celebrează pacea și unitatea în Europa

Data marchează aniversarea Declarației Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a marca Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

Birourile locale ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European din UE organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele. De asemenea, delegațiile UE, în cooperare cu ambasadele statelor membre din țările-gazdă, desfășoară, activități pe tema „Europa în lume” - conferințe, concursuri, festivaluri de film și alte evenimente.

Festivalul Europei 

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile europene organizează în fiecare an Festivalul Europei. În acest an evenimentul are loc la Strasbourg pe (2 mai) și la Luxembourg și Bruxelles (9 mai).

Cu prilejul desfășurării Festivalului, instituțiile UE, inclusiv Parlamentul European, organizează un șir de evenimente interesante în principalele locuri de muncă din toată Europa. Astfel, instituțiile UE își deschid porțile pentru public pentru a le arăta cum funcționează. Aceasta constituie o oportunitate nu doar pentru a vedea interiorul acestor clădiri emblematice, dar și pentru a afla modul în care instituțiile multinaționale activează pentru a servi interesele a 507 milioane de cetățeni în 24 de limbi oficiale. Evenimentele sunt numite Ziua ușilor deschise.

9 mai 2015 - Consiliul UE își deschide porțile

Vizitele ghidate le vor oferi vizitatorilor ocazia de a vedea spațiile utilizate de Consiliu UE și de Consiliul European. Aceștia vor beneficia de ocazia unică de a descoperi sălile în care se întâlnesc șefii de stat și miniștrii celor 28 de state membre cu ocazia summiturilor și a reuniunilor Consiliului.
Toți vizitatorii vor urma același itinerar pe care îl urmează președinții și prim-miniștrii la summiturile europene, de la intrarea VIP până la sălile de reuniune. Vizitele ghidate sunt deschise tuturor. 

Totodată, în incinta Consiliului Europen vor exista standuri de informare din partea Secretariatului General al Consiliului, pe tema protecției mediului; președinției letone a Consiliului; Băncii Centrale Europene; Băncii Europene de Investiții. În plus, Secretariatul General al Consiliului și reprezentanți ai celor două misiuni ale UE în Mali vor amenaja standuri dedicate Anului European pentru Dezvoltare. 

Pe parcursul zilei vor avea loc o serie de evenimente și activități:
  • colțul copiilor - să descoperim Europa
  • chestionar pe teme europene pentru testarea cunoștințelor
  • jocuri multimedia interactive
  • dansuri tradiționale letone
Europa de-a lungul generațiilor 

Pe baza înregistrării anticipate, tinerii cetățeni ai UE vor putea să se întâlnească și să discute cu rudele și colegii părinților fondatori ai UE.

”UE lucrează pentru o Europă mai puternică în lume”.
 
Pentru a celebra a 65-a aniversare a Declarației Schuman, pe data de 9 mai Comisia Europeană va desfășura Ziua ușilor deschise sub sloganul ”UE lucrează pentru o Europă mai puternică în lume”.

Vizitatorii vor putea privi în culisele centrului nervos al Comisiei: clădirea Berlaymont își va deschide ușile pentru public de la ora 10.00 la 18.00.

Aproximativ 30 de standuri vor fi împărțite în 5 regiuni reprezentând 5 priorități ale Comisiei Juncker. În jur de 12.000 de vizitatori sunt așteptați să descopere cele mai recente realizări ale Europei.

Dezbateri, expoziții, proiecții, jocuri, simulări și activități interactive vor arăta Europa dintr-un alt unghi.

În cadrul programului artistic vor evolua interpreți pe de 5 continente, care vor anima ziua în ritmuri de tango, hip-hop, dans tradițional chinez, dans Bollywood etc.

Petrecerea va continua la Schuman Roundabout, cu Bread Fest, unde vizitatorii vor avea posibilitatea să guste întreaga Europă dintr-o singură farfurie!

Imaginea vizuală a evenimentului

În acest an, imaginea vizuală pentru Ziua Europei și Ziua Ușilor Deschise este compusă din elementele celor 28 de steaguri ale țărilor-membre UE. Acestea au fost separate în bucăți și re-asamblate cu ajutorul copiilor de 6-8 ani de la școlile din Paris și Bruxelles.

Imaginea care a rezultat din creativitatea copiilor, în toate formele, culorile și mărimile, reprezintă diversitatea UE, nu doar în cadrul Uniunii Europene, dar peste tot în lume. În contextul Anului European pentru Dezvoltare, imaginea vizuală din acest an pentru Ziua Europei simbolizează cât de uniți putem fi în diversitatea noastră și subliniază rolul important pe care îl are Uniunea Europeană în susținerea și finanțarea proiectelor de dezvoltare în regiunile mai sărace ale lumii.


Ziua Europei va fi marcată și  la EXPO Milano
 
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, vor inaugura pe data de 9 mai pavilionul UE din cadrul EXPO Milano 2015.

După ceremonia de arborare a drapelului UE și intonare a imnului UE cu prilejul marcării aniversării Declarației Schuman, Martin Schulz și Federica Mogherini, alături de cei aproximativ 1 000 de cetățeni prezenți la expoziție se vor reuni pentru a discuta modul în care UE ar trebui să arate în viitor.

De asemenea, oficialii europeni vor face un schimb de opinii cu cetățenii pentru a afla viziunile lor cu privire la politicile UE privind sustenabilitatea, precum și rolul Europei în lume.
Pavilionul Republicii Moldova la Expo Milano 2015
 

Cu ocazia Zilei Europei, Eurostat publică un infografic despre Uniunea Europeană (EU28) și locuitorii săi, îmaginându-se ce ar reprezenta UE dacă ar avea doar 100 de locuitori, în loc de 506,800,000.

tradaptare infoeuropa.md 

 

Declarație comună a membrilor Consiliului European privind Ziua Europei, 9 mai 2015

Astăzi, sărbătorim Europa unită care s-a ridicat din cenușa celui de Al Doilea Război Mondial.

Acum 65 de ani, în Declarația Schuman se afirma că numai prin ruperea ciclului de violență și răzbunare vor putea societățile noastre să construiască împreună o securitate și o prosperitate durabile. Doar în unitate poate Europa să păstreze pacea. Acesta a fost începutul procesului de integrare europeană, dar multe națiuni europene au continuat să lupte pentru eliberarea de sub regimuri totalitare și autoritare.

Nu vom uita niciodată catastrofalul Al Doilea Război Mondial, declanșat de disprețul față de popoare și națiuni. Acum șaptezeci de ani, încă proaspăt în memorie, popoarele noastre se înfruntau pe câmpurile de luptă. Astăzi suntem cei mai apropiați parteneri, aliați și prieteni.

Este responsabilitatea noastră să promovăm pacea, libertatea, democrația, solidaritatea și prosperitatea, atât în Europa, cât și dincolo de ea. Uniți în Uniunea Europeană, puternici în diversitatea noastră, vom continua această misiune.

Donald Tusk,  Jean-Claude Juncker, Dalia Grybauskaitė, François Hollande, Nicos Anastasiades, Klaus Iohannis,  Angela Merkel, Werner Faymann, David Cameron, Viktor Orban, Mark Rutte, Enda Kenny, Pedro Passos Coelho, Helle Thorning-Schmidt, Mariano Rajoy, Zoran Milanović, Robert Fico, Joseph Muscat, Xavier Bettel, Bohuslav Sobotka, Laimdota Straujuma, Matteo Renzi, Taavi Röivas, Alexander Stubb, Ewa Kopacz, Miro Cerar, Stefan Löfven, Charles Michel, Boyko Borisov, Alexis Tsipras


MOLDOVADelegația Uniunii Europene în Moldova organizează o serie de evenimente ce au drept scop prezentarea asistenței și suportul UE oferit Republicii Moldova, în cadrul Politicii Europene de Vecinătate și a Parteneriatului Estic.

Asistența UE va fi reflectată în activitățile care vor avea loc în cadrul Orășelului European 2015, în contextul celebrării Zilei Europei.

Delegația Uniunii Europene în Moldova invită pe toată lumea, pe 10 mai, în Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, să aflăm împreună avantajele Parteneriatului Estic, un parteneriat care aduce Moldova în pas cu Europa!

AGENDA


Detalii

 

Agenda Orășelului European Chișinău 2015


Informaţii suplimentare
Agenda UE
Ziua Europei
Ziua Europei este o ocazie unică de a celebra valorile comune ale UE,de a aduce mai aproape culturile noastre şi de a contempla identitatea noastrăcomună ca europeni, în toată diversitatea ei.

Ziua Europei 2017                            
Ziua Europei 2016


Ziua Europei 2015

Ziua Europei-2014 în RM (10.05.2014 - Chişinău, 17.05.2014 -Comrat)
Ziua Europei 2014

Concursul Republican “Europa la noi acasă”2014

Ziua
Europei – 2013 în Republica Moldova
Marcarea Zilei Europei în Moldova

Ziua Europei la Chişinău : PROGRAM

Festivalul filmului european

Vizita comisarului european Stefan Fule

Zilele Europei la Comrat

Ziua Europei, la Soroca

Concursul Republican “Europa la noi acasă”
Cum Europa îşi sărbătoreşte aniversarea

Ziua Europei 2012 în Republica Moldova
Anul european
2012 este Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. Este o ocazie pentru noi toţi de a reflecta asupra faptului că speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii bune de sănătate - oportunităţi pe care ar trebui să le valorificăm.

Mai mult
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida