Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Cooperare Europeană
Ziua Europei 2016

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) instituțiile europene sărbătoresc înființarea UE. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele. În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente pentru a sărbători Ziua Europei și a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE. În acest an, sunt planificate 94 de activități pentru a marca Ziua Europei.

Ziua Europei 2016 -   http://europeday.europa.eu
 
Duminică, 8 mai, și sâmbătă, 28 mai 2016, instituțiile europene își vor deschide ușile în fața publicului la Strasbourg și Bruxelles, pentru a marca Ziua Europei.
 
Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Serviciul European pentru Acțiune Externă vor găzdui în luna mai o serie de activități pentru a marca Ziua Europei. Acestea includ concerte, excursii și expoziții tematice, precum și dezbateri, întâlniri cu membrii Parlamentului European și comisari ai Comisiei Europene, numeroase activități sportive, culturale și chiar culinare.
 
Agenda evenimentelor de la Strasbourg include o mini-conferință privind activitățile de cooperare pentru dezvoltare ale UE și cu privire la impactul economic al fluxului de refugiați în UE, organizată de Parlamentul European, un tur prin incinta Parlamentului European, dar și multe alte activități. Agenda evenimentelor de la Bruxelles cuprinde o expoziție fotografică în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles, o activitate interactivă organizată de Comisia Europeană numită ”Călătoria migranților”, excursii ghidate prin sediul Consiliului European, precum și multe alte evenimente.

Ziua ușilor deschise ale UE reprezintă o oportunitate pentru cetățeni de a afla mai multe despre activitatea de zi cu zi a instituțiilor UE, precum și problemele, provocările și beneficiile Uniunii Europene pentru cei 508 mil. de cetățeni ai săi.

Ziua Europei este o ocazie de a ne aminti de contextul istoric în care a fost creată Uniunea, progresele care au fost realizate, dificultățile pe care a trebuit să le depășească, obiectivele inițiale ale proiectului european.

În mesajul rostit cu prilejul Zilei Europei, Înaltul Reprezentant al UE Federica Mogherini a evidențiat numeroasele provocări cu care se confruntă la moment Uniunea Europeană.


 
 Federica Mogherini afirmă că pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană se confruntă cu o amenințare existențială. ”Acest lucru nu este legat pur și simplu de terorism: avem instrumentele necesare pentru a învinge amenințarea teroristă și pentru a preveni radicalizarea. Acest lucru nu ține nici de migrație: o Uniune de o jumătate de miliard poate gestiona fluxurile actuale de migranți, poate proteja vieți și construi parteneriate puternice cu alte țări în regiunea noastră și în afară. Amenințarea existențială vine din interiorul propriilor noastre granițe”, a afirmat Înaltul Reprezentant al UE.
”În pofida tuturor dificultăților suntem singurul proiect de succes de integrare regională și cel mai bogat continent din lume. În niciun alt loc nu este atât de multă libertate - libertatea de a vorbi, de a călători, libertatea de a te ruga, de a iubi, libertatea de a ne alege propriul destin. Peste tot în lume suntem primul partener comercial, primul investitor, primul donator de ajutor umanitar și pentru dezvoltare, prima putere diplomatică. Prea des uităm cât de puternici putem fi. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de Ziua Europei: să fim mândri de ceea ce am realizat și să conștientizăm că europenii și non-europenii au nevoie de Europa. Ceea de ce avem nevoie acum este conducere, nu populism. Avem nevoie să păstrăm Europa și s-o reformăm. Este timpul să schimbăm Uniunea Europeană, pentru a salva Uniunea Europeană”, a conchis Înaltul Reprezentant al UE.

 
Ziua Europei 2016 în Moldova  

VIDEO


În Republica Moldova evenimentele consacrate Zilei Europei 2016 se vor desfășura pe 14 mai, fiind organizate de Delegaţia UE în Republica Moldova. În acest an, „Orăşelul European” va fi amenajat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare şi Sfânt” din capitală.

”Orășelul European 2016” va avea un program divers: oportunități de asistență UE, cultură și bucătărie europeană, activități pentru copii, școală de limbi europene, programe artistice. Ca de obicei, în ”Orășelul European” ambasadele statelor participante își vor prezenta elementele caracteristice țării, precum și cele mai delicioase bucate tradiționale.


VIDEO   Ambasadorul UE în Republica Moldova vă invită în Orășelul European 2016 (14 mai, ora 13:00, Grădina Publică „Ștefan cel Mare”)


În afară de „Orăşelul European”, devenit deja tradiţional, pe toată perioada lunii mai sunt preconizate diverse expoziţii, ateliere de creație, evenimente culturale, dezbateri şi prezentări de informare a publicului despre UE, iar la finele lunii mai se planifică un turneu de fotbal.

De asemenea, în premieră, va fi organizat un concurs de artă stradală („street-art”), pentru cea mai reuşită operă cu tema „Ziua Europei”. Concursul se va desfăşura în perioada 10-13 mai şi are drept scop promovarea artei murale, a tinerilor artişti care activează în acest domeniu, precum şi renovarea spaţiilor urbanistice ale oraşului în stilul capitalelor statelor membre ale UE. Pe  14  mai vor fi desemnate cele mai reuşite creaţii şi decernate premiile.

Potrivit Planului de acțiuni al Guvernului privind marcarea Zilei Europei în RM, instituţiile de stat vor organiza o serie de activităţi de promovare a valorilor europene şi proiectelor de dezvoltare, realizate din fonduri europene.

Orășelul European. 14 Mai, SâmbătăLocația: Chișinău, (Grădina Publică „Stefan cel Mare”)

 
   09:00 – 12:00       Pregătirea corturilor și a materialelor de vizibilitate, a echipamentului și suportului necesar
  12:00 – 13:00       Test sunet pe scena din Scuarul Europei        
                                
   13:00 – 13:20      Ceremonia oficială de inaugurare – Scuarul Europei (Locație: Grădina Publică „Stefan cel Mare”)
                                Imnul UE / Imnul RM
 
 Discursuri oficiale: Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova ,Nicolae Timofti, Președintele Republicii Moldova , Președintele Parlamentului Republicii Moldova (TBC),  Prim-ministrul Republicii Moldova (TBC), Primarul orașului Chișinău (TBC)
                                Ceremonia de tăiere a panglicii
                               
    13:20 – 15:00   Spectacol muzical oferit de către statele membre ale UE (pe scenă, lîngă havuzul vechi)            
    13:20 - 13:30    Press-briefing al Ambasadorului Pirkka Tapiola (lîngă cortul EUD)
  13:30 - 15:00    Turul Orășelului European  (Ambasadorul UE Pirkka Tapiola, Ambasadorii Statelor Membre UE și Oficiali Republica Moldova)
    15:00 - 16:00     DJ Syster (Ambasada Suediei în RM)
    13:00 - 16:00     Activități în școala de limbi și în zona pentru copii
    16:00 - 17:00     Spectacole muzicale oferite de către Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice
    17:00 - 20:00     Pauză tehnică /sound check
 
    20:00 – 21.00    DJ Syster (Ambasada Suediei in RM)
    21:00 - 01.00    Concert susținut de vedetele autohtone și transmisiunea în direct a Eurovision Song Contest
                             
                           
               Activități principale:
  • Puncte de informare cu privire la proiectele de asistență ale UE
  • Statele Membre UE – prezentarea culturii și a materialelor de vizibilitate
  • Școala de limbi străine
  • Tîrg gastronomic oferit de Statele Membre UE
  • Face-painting cu steagurile UE
  • Puzzle cu harta UE
Agenda UE
Ziua Europei
Ziua Europei este o ocazie unică de a celebra valorile comune ale UE,de a aduce mai aproape culturile noastre şi de a contempla identitatea noastrăcomună ca europeni, în toată diversitatea ei.

Ziua Europei 2017                            
Ziua Europei 2016


Ziua Europei 2015

Ziua Europei-2014 în RM (10.05.2014 - Chişinău, 17.05.2014 -Comrat)
Ziua Europei 2014

Concursul Republican “Europa la noi acasă”2014

Ziua
Europei – 2013 în Republica Moldova
Marcarea Zilei Europei în Moldova

Ziua Europei la Chişinău : PROGRAM

Festivalul filmului european

Vizita comisarului european Stefan Fule

Zilele Europei la Comrat

Ziua Europei, la Soroca

Concursul Republican “Europa la noi acasă”
Cum Europa îşi sărbătoreşte aniversarea

Ziua Europei 2012 în Republica Moldova
Anul european
2012 este Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. Este o ocazie pentru noi toţi de a reflecta asupra faptului că speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii bune de sănătate - oportunităţi pe care ar trebui să le valorificăm.

Mai mult
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida