Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Consiliul Europei
Campanii CoE
unuL din cinci - campanie împotriva violenţei sexuale asupra copiilor
Ca oricare altă fiinţă umană, fiecare copil se naşte liber şi egal în demnitate şi în drepturi. Cu toate acestea, se estimează că unul din cinci copii devine victimă a exploatării sexuale sau a abuzului sexual cel puţin o dată în viaţă : acestea pot avea diferite forme, inclusiv diferite grade de agresiune sexuală, dar şi pornografie infantilă şi prostituţie infantilă.
 
Campania UNUL din CINCI lansată de Consiliul Europei are ca obiectiv promovarea Convenţiei de la Lanzarote – instrumentul juridic de referinţă în acest domeniu. Campania vizează, de asemenea, sensibilizarea tuturor actorilor, inclusiv a copiilor, cu privire la gravitatea acestor violenţe şi cu privire la acţiunile care pot fi întreprinse în vederea prevenirii lor.
 
Convenţia privind protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale (Convenţia de la Lanzarote).
Ghid pentru parlamenari:

mişcarea împotriva discursului de ură
Un torent de xenofobie, intoleranţă şi discriminare inundă spaţiul cibernetic : discursurile de ură care circulă pe Internet tind să se transforme într-o formă superioară de încălcare a drepturilor omului, cu consecinţe grave atât pe Internet, cât şi în afara Internetului. Faptul că expresiile de ură circulă printre tinerii prezenţi pe Internet, şi că acestea sunt încurajate, justificate şi favorizate, a devenit o problemă îngrijorătoare pentru societatea actuală.
 
Campania tineretului împotriva discursului de ură pe Internet este un răspuns oferit de Consiliul Europei acestor ameninţări incontestabile. Această iniţiativă are drept scop combaterea rasismului şi discriminării exprimate sub formă de discursuri de ură pe Internet, înarmând tinerii şi organizaţiile de tineret cu competenţe pentru a recunoaşte aceste încălcări ale drepturilor omului şi a acţiona împotriva lor.

La Centrele europene pentru tineret de la Strasbourg şi Budapesta, vor fi instruiţi blogheri şi militanţi, prin utilizarea unei abordări novatoare de consolidare a capacităţilor, care vizează dezvoltarea de comunităţi de reţele sociale sănătoase.

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a lansat Mişcarea împotriva discursului de ură, vineri, 22 martie,  la Palatul Europei. Evenimentul poate fi urmărit la adresa (Live web streaming)
cultivarea drepturilor omului
Consiliului Europei a lansat o campanie în sprijinul valorilor promovate de Convenție, în convingerea fermă că o Europă în care  "să trăim împreună în armonie", respectând drepturile fiecăruia, este o posibilitate reală.


De peste 60 de ani, Convenția Europeană a Drepturilor Omului a Consiliului Europei actioneaza pentru respectarea libertăților fundamentale. Ea ne-a făcut conștienți de faptul că intoleranța și discriminarea sunt inacceptabile.

Să citim Convenţia şi să ne asigurăm că aceasta este pusă în practică!

Convenţia europeană a Drepturilor Omului
Citeşte cel puţin un articol din Convenţie sau mai multe, îndeamnă şi alţi prieteni să citească Convenţia şi să-şi cunoască drepturile şi participă on-line la Campania Consiliului Europei "Cultivarea Drepturilor Omului", lansată recent de Preşedinţia Andorei la Consiliul Europei.


săptămâna europeană a democraţiei locale
Motivarea cetățenilor de a lua parte la procesul decizional la nivel local va fi în centrul Săptămânii Europene a Democrației Locale (ELDW), care va fi organizată, în acest an, la 14 - 20 octombrie în Europa și în afara ei.
 
Tema principala a ediției din  2013- "Cetățenie activă: votare, partajare, participare" - a fost aprobată de către noul coordinator politic ELDW, vicepreședinte al  Congresul și membru al Consiliului municipal din Dubrovnik (Croația), Dubravka Suica.

 "O democrație funcțională la nivel local presupune o cetățenie activă care depinde atât de cetățeni, cât  și de reprezentanții lor aleși. Interacțiunea dintre cetățeni și politicienii locali este crucială în acest sens - fiecare dintre parteneri trebuie să contribuie ",a menţionat doamna Suica.

Municipalități și asociațiile care doresc să se alăture acestei inițiative și să organizeze evenimente și activități de promovare a participării democratice la nivel local pot afla mai multe despre această campanie și se pot  înregistra cu ușurință on-line, vizitând : www.coe.int/demoweek-registration

 
construirea unei Europe cu şi pentru copii

Programul transversal al Consiliului Europei « Construirea unei Europe cu şi pentru copii » a fost lansat în 2006. În prezent, având în vedere Strategia Consiliului Europei cu privire la drepturile copilului 2012-2015, programul urmăreşte patru obiective strategice:
 
1. promovarea serviciilor şi sistemelor adaptate copiilor ;
2. suprimarea tuturor formelor de violenţă împotriva copiilor;
3. garantarea drepturilor copiilor aflaţi în situaţii de risc;
4. încurajarea participării copiilor.

Mai mult despre campanie (ro)
 
Broşura de prezentare a Programului « Construirea unei Europe cu şi pentru copii » (rom)
Strategia Consiliului Europei cu privire la drepturile copilului 2012-2015 (eng) 


ridică mâna împotriva bătăii
Mânile trebuie să protejeze , dar nu să pedepsească: "Ridică mâna împotriva bătăii!" este sloganul unei campanii a Consiliului Europei împotriva pedepsei corporale aplicate copiilor. Pedeapsa corporală este cea mai răspândită formă de violență împotriva copiilor și este o încălcare a drepturilor copiilor ca ființe umane. Ineficientă ca metodă de disciplină, pedeapsa corporală transmite un mesaj greșit și poate provoca daune grave fizice și psihice. Consiliul Europei luptă împotriva pedepsei corporale în campania pentru eliminarea totală a acesteia și promovarea unei parentalităţi pozitive și non-violente în toate cele patruzeci și șapte de state membre ale sale.

Multe celebritati, printre care șefi de stat și artiști şi-au dat numele pentru a susține campania.

Spotul TV [ro]


dosta! depăşeşte-ţi prejudecăţile, cunoaşte romii!
Deşi Romii există în Europa încă din secolul al XIV-lea, ei nu sunt încă recunoscuţi de majoritatea societăţii ca europeni cu drepturi depline.

"DOSTA!" (=destul în limba Romani) reprezintă campania de sensibiizare a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, care urmăreşte apropierea cetăţenilor non-romi de cetăţenii Romi prin înlăturarea barierelor ridicate de prejudecăţi şi stereotipuri

Prezentarea Campaniei "Dosta!" (rom)
În focus
MOLDOVA A RATIFICAT

Protocolul nr. 15 de modificare a CEDO
Convenţia Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale
Detalii
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida