Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Carta Socială
Carta Socială
Baza de date privind jurisprudenţa Cartei Sociale europene include 2 categorii de tipuri documente care se referă la: Reclamaţii colective şi sistemul de rapoarte. Acestea sunt divizate după cum urmează:


 1. Reclamaţii colective
 • Decizii privind admisibilitatea
 • Decizii cu privire la fond
 • Opinii separate
 • Recomandările şi Rezoluţiile Comitetului Miniştrilor
 1. Sistemul de rapoarte
 • Concluzii
 • Observaţii interpretative
 • Opinii separate (disidente sau parţial disidente) 
 • Recomandări şi Rezoluţii ale Comitetului Miniştrilor
1.     Tipurile de documente (date)

Tipurile de jurisprudenţă disponibile în baza de date sunt enumerate în partea stangă a ecranului de căutare.

Căutarea poate să includă una sau mai multe tipuri de jurisprudenţă din cadrul procedurei de reclamaţii colective sau sistemului de rapoarte prin selectarea acestora la alegere.


               i.         Reclamaţii colective

Sistemul de reclamaţii colective există din 1 iulie 1998, data intrării în vigoare a Protocolului adiţional din 1995. Aceste sistem este obiectul deciziilor Comitetului european pentru Drepturile sociale (CEDS) care constituie o sursă importantă de jurisprudenţă.

             ii.         Sistemul de rapoarte

În cadrul sistemului de rapoarte Statele Părţi la Carta socială europeană trebuie să prezinte un raport anual care demonstrează cum aplică acestea prevederile CSE în drept şi în practică. În baza acestor rapoarte, CEDS elaborează o apreciere juridică privind conformitatea Statelor cu dispoziţiile Cartei.


opţiuni de căutare
2.     Criterii de căutare
 
a.     Căutare liberă în text
-       Index des Mots-clés  

 b.     Limba (engleză sau franceză)

c. Căutare după articol/dispoziţie

Este de menţionat că căutarea după articol/dispoziţie face referire la dispoziţiile Cartei revizuite.
- Tableau de Correspondances entre les dispositions de la Charte révisée et la Charte 1961  

 d. Căutare după Stat

e.     Căutare după Cuvinte-cheie

Lista cuvintelor-cheie autorizate a fost compilată în baza dispoziţiilor Cartei revizuite şi fiecare termen corespunde unei dispoziţii specifice. De fiecare dată poate fi selectat doar un singur termen. Lista de mai jos prezintă cuvintele-cheie şi articolele corespunzătoare acestora.
-       Mots-clés et articles correspondants basés sur le texte de la Charte Révisée

f.      Data
 1. Câmpurile de căutare specifice unui tip de jurisprudenţă 
a.     Reclamaţii colective

În cazul reclamaţiilor colective este posibilă iniţierea unei căutări după numărul reclamaţiei şi după organizaţia reclamantă prin activarea lexicului şi prin selecţionarea unui număr sau a unei organizaţii. 
 
 b.     Concluzii

În cazul concluziilor este posibil de a iniţia o căutare după publicaţiile anuale.

În tabelul de mai jos este expusă lista publicaţiilor conform ciclului/anului de publicare în funcţie de Carta revizuită şi Carta din 1961.
-       Tableau des Conclusions
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida