Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Cel de-al patrulea summit al Parteneriatului Estic de la Riga


Cel de-al patrulea summit al Parteneriatului Estic s-a desfășurat la Riga, Letonia, în perioada 21-22 mai 2015. Acesta a reunit lideri ai Uniunii Europene și ai statelor membre ale PaE – Armeniei, Azerbaidjanului, Belarusului, Georgiei, Moldovei și Ucrainei.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au reprezentat Uniunea Europeană, alături de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Frederica Mogherini, președintele Parlamentului European, Martin Schultz, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, și Comisarul pentru Comerț, Cecelia Malmström. Summit-ul a fost prezidat de președintele Tusk și găzduit de către președinția letonă a Consiliului UE.

Summit-ul de la Riga a constituit o oportunitate pentru a reconfirma importanța pe care UE o acordă PaE și pentru a demonstra determinarea instituțiilor europene de a consolida relațiile diferențiate cu partenerii independenți și suverani ai Parteneriatului.

Discuțiile de la Riga au vizat revizuirea Politicii Europene de Vecinătate. De asemenea, liderii europeni au reafirmat importanța agendei de reforme și au reconfirmat sprijinul UE față de punerea în aplicare a acesteia.

Discuțiile s-au axat în special pe proiecte de cooperare care vizează:
• consolidarea statului de drept și susținerea țărilor partenere pentru a-și consolida instituțiile și a rezista provocărilor externe;
• dezvoltarea oportunităților de piață, cu accent asupra economiei digitale;
• asigurarea securității energetice și îmbunătățirea interconexiunilor;
• sporirea mobilității și a contactelor între oameni.

Prim-ministrul leton Laimdota Straujuma a subliniat în cadrul conferinței de totalizare că ”Summitul de la Riga a demonstrat dorința și disponibilitatea UE de a dezvolta în continuare relații de importanță strategică cu țările Parteneriatului Estic”.

Oficialul a mai atras atenția asupra faptului că ”statele membre ale UE sunt dispuse să stabilească un dialog cu fiecare dintre țările partenere, ținând cont de caracteristicile specifice fiecărei țări și de dorințele privind cooperarea cu UE”.

 La finele Summitului a fost adoptată o Declarație comună în care se menționează că ”priorităţile Uniunii Europene faţă de ţările participante la Summit reprezintă implementarea Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor de Liber Schimb”.

„Realizarea Acordurilor de Liber Schimb, susținută de realizarea reformelor, va contribui la o armonizare treptată cu legislaţia Uniunii Europene şi economia europeană. Participanţii la Summit reafirmă că progresul în acordarea independenţei justiţiei, prevenirea eficientă a corupţiei şi implementarea reformelor este esenţială pentru o guvernare bună. Executarea acestor sarcini va duce la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi atragerea investiţiilor străine. Uniunea Europeană şi ţările Parteneriatului Estic vor continua să coopereze în aceste domenii”, se arată în textul Declarației, în care se mai menționează că următorul Summit al Parteneriatului Estic va avea loc în 2017.

 În cadrul summit-ului, o serie de evenimente secundare au demonstrat că PaE depășește relațiile interguvernamentale, antrenând mass-media, societatea civilă și mediul de afaceri:

* Pe 20 mai, Riga a găzduit prima Conferință Media a Parteneriatului Estic, care s-a focusat asupra provocărilor actuale ale mass-mediei și pluralismului de opinie în țările PaE, precum și pe îmbunătățirea condițiilor de activitate a mass-mediei în vecinătatea estică. Comunitatea media a fost reprezentată la eveniment de jurnaliști, profesioniști mass-media, experți, manageri, responsabili de politica editorială, grupuri de advocacy mass-media, ONG-uri care se ocupă de problemele mass-media, reprezentanți agențiilor care reglementează activitatea mass-media, precum și academicieni și politicieni din țările Parteneriatului Estic - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, dar și din cadrul instituțiilor europene. Experții au discutat problemele și riscurile legate de sensibilitatea mass-media de a fi influențată din exterior, dar și rolul mass-media în asigurarea fluxului liber de informații imparțiale chiar și în condiții dificile. Participanții la discuții au abordat în mod special subiectul propagandei prin intermediul presei, care, în opinia lor, ar putea fi redusă prin diversificarea surselor de informație. La finele conferinței, participanții au luat în considerare noile modalități de a răspunde provocărilor din domeniu, au evaluat asistența UE în regiunea Parteneriatului Estic și au discutat despre modul în care UE ar putea contribui la îmbunătățirea calității presei în țările partenere.

 * Pe 21 mai, cel de-al treilea Forum de Afaceri al PaE a continuat tradiția stabilită și s-a concentrat asupra intensificării contactelor de afaceri între companiile din Uniunea Europeană și cele din țările PaE. Forumul a reunit peste 600 de lideri de afaceri și politiceni din 41 de țări din Uniunea Europeană, țările Parteneriatului Estic și alte state ale lumii. Obiectivul principal al Forumului a fost de a evalua realizările inițiativei Parteneriatului Estic din perspectiva comunităților de afaceri și de a continua dialogul privind dezvoltarea cooperării cu PaE. Accentul a fost pus pe promovarea relațiilor economice bilaterale și multilaterale dintre UE și cele șase țări partenere din Europa de Est - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

 * În perioada 20-21 mai, în cadrul celei de-a doua Conferințe a Societății Civile a PaE, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, experți, politicieni și oficiali guvernamentali din statele membre ale UE și din țările PaE au vorbit despre consolidarea rolului societății civile în țările partenere. La finele Conferinței grupurile de lucru ale societății civile din Moldova, Ucraina și Georgia, au elaborat și transmis ministrului leton de Externe, Edgars Rinkēvičs, și Comisarului European, Johannes Hahn, un șir de recomandări privind modul în care UE urmează să colaboreze cu țările partenere. Recomandările sunt structurate pe 12 pagini și se referă la angajamentul UE de a susține societatea civilă din cadrul PaE, îmbunătățirea responsabilității în țările partenere, sustenabilitate, modernizare economică și socială, cooperare transfrontalieră, schimb academic, securitate regională și viitorul Parteneriatului Estic


 
Istoric:

Parteneriatul Estic, lansat în mai 2009, la summit-ul de la Praga, stabilește relația dintre Uniunea Europeană și vecinii săi estici – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, reprezentând o parte a Politicii Europene de Vecinătate.

Parteneriatul Estic se bazează pe angajamentele față de principiile dreptului internațional și față de valorile fundamentale, inclusiv democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și pe economia de piață, dezvoltarea durabilă și buna guvernare. Deși pune accentul pe abordarea diferențiată a fiecărui dintre membri, Parteneriatul susține angajamentul partenerilor de a împărtăși valori comune și a realiza reformele necesare.
tradaptare infoeuropa.md
 
Infografic


 
Informaţii suplimentare
 
#enpreview
 
Căutare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida