Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Informare Europeană
Cluburi pentru CETĂŢENIE ACTIVĂ


Cu siguranță, nu de puţine ori te-ai întrebat ce fac aleşii locali pentru tine şi comunitatea ta? În același timp, te-ai întrebat vreodată ce poţi face TU pentru localitatea ta, cum poţi fi un cetăţean activ şi implicat în treburile comunităţii?
 
Suntem atât de mulți, cei nemulțumiți de starea de lucruri, încât nu mai putem fi simpli spectatori în propria comunitate. Schimbarea trebuie să pornească de la cineva și atunci de ce să nu fiu EU acela? Nu mai avem dreptul să așteptăm ajutoare, contribuții sau miracole. Inițiativa trebuie să vină de la fiecare dintre noi. A participa la viața comunității înseamnă a simți rolul pe care îl ai în calitate de cetățean responsabil și a accepta să te implici. Pentru asta este suficient să-ți pese și să reacționezi!
 

Fii cetăţean activ, astăzi!

Prin „cetăţenie activă” înţelegem faptul că membrii societăţii participă în mod activ la viaţa comunităţii lor şi se simt responsabili să intervină în soluționarea problemelor care o afectează. Un cetăţean activ este unul bine informat, care îşi asumă atât drepturile, cât şi obligaţiile faţă de comunitatea în care trăieşte. Un cetăţean activ nu acceptă într-un mod fatalist tot ceea ce „cârmuitorii” zilei decid, ci denunţă abuzurile şi caută soluții prin dialog deschis cu comunitatea și autoritățile locale.

Fiind un plătitor de taxe, cetățeanul platește autoritățile să facă ceea ce el nu are timp/chemare/pregătire să facă. Așa cum un angajator își pune angajații la muncă și îi verifică pentru ca aceștia să-și îndeplinească în mod conștiincios datoria, la fel și CETĂȚEANUL, angajatorul statului, trebuie să-l verifice periodic și nu doar prin vot.

Un cetăţean activ este:

  • conştient de drepturile şi responsabilităţile sale;
  • informat cu privire la viaţa politică şi socială, la problemele şi evenimentele locale și naţionale;
  • preocupat de binele altora;
  • cel care are curajul să-şi exprime argumentat opiniile;
  • implicat în rezolvarea problemelor comunității din care face parte;
  • responsabil de acţiunile pe care le exercită în calitate de cetăţean activ.

ajută autorităţile să acţioneze în interesul comunităţii tale!
Administraţia publică locală constituie cel mai important actor comunitar, deoarece:
 
  • Are un rol important în promovarea comportamentelor active în cadrul comunităţii;
  • Este instituţia responsabilă de serviciile de educaţie, sănătate etc.;
  • Deţine un buget, care îi oferă o mai mare posibilitate de a soluţiona problemele;
  • Cunoaşte cel mai bine oamenii şi evenimentele din comunitate.

Ține minte: Nu cetățeanul este în slujba statului, ci statul este cel care trebuie să acționeze în interesele cetățeanului.

Să dăm start responsabilității comunitare!

Implicarea personală reprezintă cea mai bună bună și mai sigură modalitate de dezvoltare a unei comunități. Tocmai de aceea, proiectul ”Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” presupune crearea Cluburilor pentru Cetăţenie Activă în care tinerii activi, cu inițiativă și dornici de a schimba lucrurile, sunt motivați să se implice și să-și aducă aportul la prosperarea localității. În cadrul Cluburilor sunt create Comitete ale Înțelepților, constituite din persoane în vârstă, respectate și cu autoritate în localitate. Astfel, înţelepciunea persoanelor de vârsta a treia şi elanul, entusiasmul şi mobilitatea tinerilor vor acţiona concertat în interesul comunităţii.  O importanţă deosebită o are şi colaborarea dintre membrii Cluburilor cu Autoritățile Publice Locale, pentru a dezvolta un dialog real şi structurat în scopul responsabilizării administraţiei locale şi transparentizării actului de guvernare.
 
Doar un cetățean care manifestă responsabilitate, are ambiție, simț critic și o gândire pozitivă este în stare să contribuie la dezvoltarea comunității!

 

 

Căutare
Proiectul
Cluburi pentru CETĂŢENIE ACTIVĂ
Informaţii generale
Localităţi-ţintă
Activităţi
Newsletter
Dosar tematic
Biblioteca virtuală
Contacte


Acest compartiment este realizat de Centru de Resurse   "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/ DANIDA şi Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida)plIANT
CONECTAŢI-VĂ la
CETANIEACTIVAMD

 
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida