Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova
Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova (1998-2014)
Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM (2015 - )

Relațiile UE-Moldova au fost reglementate de Acordul de parteneriat și cooperare (APC), care a fost semnat în 1994 și a intrat în vigoare în 1998. APC s-a bazat pe angajamente față de valorile comune și implementarea eficientă a reformelor politice și economice în Republica Moldova. Cooperarea interparlamentară este un element important al dialogului politic dintre UE și Republica Moldova, iar Comitetul de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova (CCP) a fost stabilit pe baza articolului 87 din APC, drept o platformă pentru membrii Parlamentului European (PE) și cei ai Parlamentului Republicii Moldova pentru a realiza un schimb de opinii cu privire la relațiile UE-Moldova pe toate problemele de interes comun.
 
Constituit în 1998, CCP se reunea anual: o dată în unul dintre locurile în care-şi desfăşoară activitatea Parlamentul European şi o dată la Chişinău. În componenţa sa intra un număr egal de deputaţi ai Parlamentului European şi ai Parlamentului Moldovei.

CCP îşi prezenta opiniile sub forma unor recomandări adresate Consiliului de Cooperare, Comisiei Europene şi autorităţilor Republicii Moldova.

Delegaţia Parlamentului European pentru Comitetul de Cooperare Parlamentară Moldova-UE, până în anul 2006 a făcut parte din Delegaţia PE comună pentru relaţiile cu Ucraina, Moldova şi Belarus. În perioada 1999 — 2004 în calitate de Preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova a activat Jan Marinus WIERSMA (PSE, Olanda). Anterior, în calitate de Preşedinţi ai Delegaţiei au fost desemnaţi Erika MANN (PSE, Germania) în perioada 1997 – 1999 şi Elisabeth SCHROEDTER (Verzii/ALDE, Germania) în perioada 1994 - 1996. În iunie 2004, Marianne MIKKO (PES, Estonia) a preluat funcţia de Preşedinte a Delegaţiei. În septembrie 2009 în cadrul primei sesiuni a Parlamentului European în legislatura a 7-a, Monica Macovei (PPE, România) a fost aleasă în calitate de Preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu RM.


Pe parcursul sesiunii Parlamentului European de legislatura a 7-a delegația Parlamentului European în cadrul CCP și-a intensificat dialogul politic cu omologii săi din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. În 2011 și 2012, cele două delegații s-au întâlnit de două ori în cadrul CCP, manifestând interes pentru a discuta și a încuraja dezvoltarea relațiilor UE-Moldova. În cadrul întâlnirilor care au avut loc la Chișinău, membrii PE au avut posibilitatea de a se întâlni cu oficiali de rang înalt.
 
Pentru perioada 2009-2014, delegația PE la CCP s-a concentrat pe progresele cooperării UE-RM, pe implementarea reformelor democratice și economice pe care Republica Moldova și le-a asumat în realizarea obiectivui de integrare europeană.

CCP a recunoscut Republica Moldova ca stat european, susținând aspirațiile sale de a deveni în viitor membru al Uniunii Europene, pe baza articolului 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană. De asemenea, Comitetul a formulat recomandări la diferite etape, care au condus la semnarea Acordului de Asociere și stabilirea regimului liberalizat de vize pentru cetățenii moldoveni care călătoresc în UE. O atenție deosebită a fost acordată situației politice interne din Republica Moldova în perioada 2009-2012, precum și în timpul crizei politice din primăvară 2013, partidele politice fiind încurajate să consolideze democrația și să aducă stabilitatea în țară.
 
CCP a dezbătut în mod constant problemele drepturilor omului, libertății de exprimare și mass-media, reformele administrației și ale sistemului judiciar, lupta împotriva corupției și crimei organizate. Comitetul a făcut recomandări generale cu privire la UE și politicile de cooperare ale Republicii Moldova pe probleme politice, sociale, economice și culturale, precum și pe probleme de securitate, migrație, transport și energie. În ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean, delegația PE la CCP a sprijinit eforturile de soluționare a conflictului pe cale pașnică, în special prin formatul de negocieri 5+2, cu respectarea deplină a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, în mod constant a fost susținută cooperarea transfrontalieră dintre Republica Moldova și vecinii săi.

La finele ficărei ședințe a CCP se adopta o Declaraţie Comună care aborda probleme de interes comun. Unul din subiectele principale ale acestor declaraţii îl constituia acordarea suportului pentru stabilirea unor legături mai strânse între Moldova şi UE.

Acordul de Asociere, semnat pe 27 iunie 2014, stabileşte crearea unui Comitet Parlamentar de Asociere UE-RM, care a substituit Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova.

 
Comitetul Parlamentar de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană
Membri Membri suplianţi
Ion Hadârcă - Copreşedinte
Ciobanu Ghenadie - Vicepreşedinte
Şupac Inna - Vicepreşedinte
Tkaciuk Marc  
Domenti Oxana  
Greceanîi Zinaida  
Apolschii Raisa  
Candu Andrian  
Sîrbu Serghei  
Todua Zurabi  
Hotineanu Vladimir  
Grişciuc Simion  
Chiorescu Iurie  
Vieru Boris -
 
Activităţi
 • 25-26 martie  2014, Chisinau  Cea de-a 18-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova
 • 18.iunie 2013, Bruxelles, a 17-a  reuniune a Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova
 • 29 octombrie; Chisinau, a 16-a  reuniune a Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova
 • 29 mai 2012, Bruxelees,  a 15-a reuniune a Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova
 • 24 - 26 noiembrie 2011, Chisinau, a 14-a reuniune a Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova
 • 15-16 iunie 2011, Brussels, a 13-a reuniune a Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova
 • 16 iunie 2010, Strasbourg: Intalnire comuna a Comisiei parlamentare de cooperare UE - Moldova cu Forumul pentru Francofonie pe tema "Moldova - minoritati si identitati"
 • 12 mai 2010, Bruxelles: Sedinta extraordinara a Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova cu participarea doamnei Natalia Gherman, ministru adjunct pentru afaceri externe al Republicii Moldova si a domnului Victor Chirila, director executiv al Asociatiei pentru politica externa din Republica Moldova, avand ca tema dialogul UE - Moldova privind liberalizarea vizelor
 • 15 aprilie 2010, Bruxelles: Sedinta extraordinara a Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova,
 • 15-17 februarie 2010, Chisinau: a 12-a reuniune a Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova
 • 06 octombrie 2009, Bruxelles: Sedinta comuna a Comisiei pentru Afaceri Externe si a Delegatiei la Comisia parlamentara de cooperare UE - Republica Moldova, cu participarea presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu
 • 22-23 octombrie 2008 a 11-a reuniune , Strasbourg
 • 2 octombrie 2007 , Chisinau
 • 26 octombrier 2006 , Strasbourg
 • 7 octombrie 2005, Chisinau
 • 30 noiembrie 2004 , Bruxelles
 • 11 iunie 2003 ,Chisinau
 • 26 septembrie 2002 , Strasbourg
 • 19 septembrie 2001 ,Chisinau
 • 19 septembrie 2000 , Bruxelles
 • 14 octombrie 1999 , Chisinau
 • 8 octombrie 1998 ,Strasbourg
 
Documente
 Declaraţia finală şi recomandările celei de-a  17-a reuniuni a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova 25.03.2014
Declaraţia finală şi recomandările celei de-a  17-a reuniuni a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova 18.06.2013
 Declaraţia finală şi recomandările celei de-a  16-a reuniuni a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova 29.10.2012
 Declaraţia finală şi recomandările celei de-a  15-a reuniuni a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova29.05 2012
 Declaraţia finală şi recomandările celei de-a  14-a reuniuni a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova 26.11.2011
 Declaraţia finală şi recomandările celei de-a  13-a reuniuni a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova16.06. 2011
 Declaraţia finală şi recomandările celei de-a  12-a reuniuni a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova 17.02.2010
Actualizat  22 .09.2015
 
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida