Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM

Relațiile dintre Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova se desfășoară în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, care a fost semnat la 27 iunie 2014 și a intrat în vigoare cu titlu provizoriu la 1 septembrie 2014. Acordul de Asociere stabileşte crearea unui Comitet Parlamentar de Asociere, care substituie Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova.

Comitetul Parlamentar de Asociere este alcătuit din membri ai Parlamentului European, pe de o parte, și din membri ai Parlamentului RM, pe de altă parte. Acesta reprezintă un forum pentru membrii Parlamentului European și pentru cei ai Parlamentului RM pentru schimb de opinii. Comitetul se reunește la intervale pe care le stabilește însuși.

Comitetul Parlamentar de Asociere exercită controlul parlamentar asupra punerii în aplicare a Acordului de Asociere și constituie un forum deschis de dezbatere a diverselor aspecte legate de relațiile dintre UE și Moldova și a diferitelor chestiuni de interes reciproc. Această comisie are obiectivul ambițios de a da un impuls semnificativ în vederea unor reforme de succes concentrate asupra democrației și a pieței în Moldova, precum și în vederea unei integrări mai strânse a acesteia în cadrul UE.

Comitetul Parlamentar de Asociere își stabilește propriile reguli de procedură. Comitetul trebuie prezidat de către un reprezentant al Parlamentului European și un reprezentant al Parlamentului RM. În prezent, co-presedinții Comitetului sunt Andi Cristea din partea Parlamentului European, și Vlad Filat din partea Parlamentului Republicii Moldova.

Comitetul are dreptul de a cere informaţii și de a face recomandări Consiliului de Asociere, care este împuternicit cu rol de monitorizare a punerii în aplicare a prevederilor Acordului, fiind format din reprezentanţi ai Consiliului Uniunii Europene, ai Comisiei Europene şi ai Guvernului Republicii Moldova.
 
În perioada 21-22 septembrie 2015, la Bruxelles, a avut loc prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.
 
Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană
 

Membri:
Filat Vladimir - Copreşedinte
Vremea Igor - Vicepreşedinte
Domenti Oxana - Membru delegaţiei
Deliu Tudor - Membru delegaţiei
Mîndru Victor - Membru delegaţiei
Apolschii Raisa - Membru delegaţiei
Ciobanu Maria - Membru delegaţiei
Neguţa Andrei - Membru delegaţiei
Novac Grigore - Membru delegaţiei
Roşca Victor - Membru delegaţiei
Andronachi Vladimir - Membru delegaţiei
Dodon Igor - Membru delegaţiei
Membri suplianţi: Reidman Oleg
Sîrbu Oleg
Cobzac Grigore
Reşetnicov Artur
Hotineanu Vladimir
Botnari Constantin
Caraseni Demian
Dolinţă Alla
Savva Oleg
Nesterovschi Alexandr

 

Informaţii suplimentare
Căutare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida