Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
28.04.2014
28 aprilie 2014 - prima zi fără vize în UE
Cuvinte cheie: liberalizarea vizelor, ,
Acces: On-line
Republica Moldova marchează libera circulaţie în spaţiu european prin mai multe evenimente, inclusiv efectuarea zborul Delegaţiei RM spre Atena şi un concert în PMAN
28.04.2014

O delegație a Republicii Moldova a zburat spre Atena, marcând astfel prima zi fără vize pentru călătoriile cetățenilor moldoveni în spațiul Schengen.

Înainte de plecare, Președintele Parlamentului Igor Corman, Prim-minstrul Iurie Leancă, şeful Delegaţiei UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, și eurodeputatul Monica Macovei au adresat mesaje de felicitare cetățenilor moldoveni în cadrul unui briefing comun de presă organizat la Aeroportul Internațional Chișinău.

În mesajul său, Președintele Parlamentului a menționat că ziua de 28 aprilie 2014 este un pas important spre o integrare reală în familia europeană, acolo unde este locul firesc al Republicii Moldova.
„Ziua de astăzi este o apreciere a eforturilor pe care le-am depus din 2009 încoace. Această zi ne motivează, dându-ne un sentiment de încredere că suntem în stare să muncim pentru a transforma țara noastră într-un stat cu adevărat european”, a declarat șeful Legislativului

Igor Corman a mai menționat că această realizare este și o contribuție importantă la consolidarea Republicii Moldova. „Astăzi avem un sentiment de mândrie și de împlinire. Ceea ce odată era un vis a devenit realitate și sunt sigur că împreună vom realiza și multe alte vise”, a afirmat Președintele Parlamentului.

Șeful Legislativului a exprimat gratitudine partenerilor europeni pentru sprijin și i-a îndemnat pe cetățeni să respecte regulile gazdelor, pentru că imaginea Republicii Moldova în lume depinde de comportamentul fiecărui cetățean în parte.
La rândul său, Prim-ministrul Iurie Leancă a subliniat importanța evenimentului, menționând că „ziua de 28 aprilie 2014 este una istorică pentru Republica Moldova, deoarece aduce moldovenilor mai multă libertate odată cu ridicarea vizelor de călătorie în Europa”.
Șeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a felicitat Republica Moldova pentru faptul că este prima țară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de regimul liberalizat de vize. „La fel, doresc să felicit Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea cu succes a reformelor. Subliniez faptul că la trecerea peste hotar cetățenilor Republicii Moldova nu li se solicită documente suplimentare decât altor țări care beneficiază de regimul liberalizat de vize”.

Și eurodeputata Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare cu Republica Moldova a adresat cuvinte de felicitare cetățenilor moldoveni, exprimându-și convingerea că integrarea Republicii Moldova în familia europeană este ireversibilă. „Astăzi se dărâmă bariere şi se deschid drumuri noi în viaţa oamenilor din Republica Moldova”, a declarat Monica Macovei.

Delegația este formată din mai mulți oficiali, membri ai Guvernului și Parlamentului, liderii Coaliției pro-europene, dar și 25 de studenți, câștigători ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa”, organizat de Guvern și Compania publică „Teleradio-Moldova”, precum și șase elevi olimpici și peste 20 de cetățeni moldoveni care nu și-au mai văzut de mult timp rudele aflate în Grecia. În total, sunt peste 100 de persoane, inclusiv 30 de jurnaliști.

Programul include întâlniri cu diaspora moldovenească din Grecia, vizite la Panteon, Acropolis și turul centrului istoric. Grecia a fost aleasă pentru acest eveniment, deoarece în prezent deține președinția Uniunii Europene.

La întoarcere de la Atena, liderii Coaliţiei Pro-europene au  susţinut un briefing

Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a declarat că prin liberalizarea regimului de vize, Republica Moldova a demonstrat că este o ţară care îşi îndeplineşte angajamentele. ”Este cel mai serios pas în calea noastră spre integrare în spaţiul valoric al UE. Foarte curînd urmează să semnăm şi să ratificăm Acordul de Asociere, să continuăm să muncim şi să dobîndim statutul de ţară-candidat de a deveni membru al UE. Sînt sigur ca aceste obiective vor fi realizate”, a accentuat fostul Premier.

Marian Lupu, preşedinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a afirmat că ziua de 28 aprilie 2014 marchează o etapă importantă în calea dezvoltării ţării noastre. ”Este simţită importanţa practică pentru moldoveni a acestei decizii pe care am obţinut-o prin muncă asiduă. Este evident că această decizie a schimbat radical viaţa multor moldoveni”, a opinat Lupu.

Liderul Partidului Liberal Reformator Ion Hadîrcă a specificat că ziua în care cetăţenii Moldovei au obţinut liberalizarea vizelor este una istorică.

29.04.2014

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis prin intermediul paginii sale de pe rețeaua de socializare Facebook, un mesaj cu prilejul liberalizării regimului de vize pentru Europa.

Textul mesajului:  (VIDEO)

„Stimați concetățeni,

Sper ca mesajul meu de astăzi transmis prin această rețea de socializare să ajungă la toți compatrioții noștri de acasă și de peste hotare.
Am urmărit cu emoție în ultimele două zile bucuria concetățenilor noștri de a călători liber, fără opreliști, în Europa.

Am sperat cu toții că într-o zi aceasta se va întâmpla. Am muncit. Ne-am mobilizat atunci când ne-a fost greu sau când ni s-au pus bețe în roate.
Vreau să vă spun că sunt mândru că am reușit – Dumneavoastră ați reușit! – să trăim aceste momente de împlinire. Am căpătat un drept care ne situează alături de popoarele europene.

Acest drept nu se limitează doar la călătorii. Beneficiile sale ulterioare se vor vedea: în investiții, în modul nostru de viață și în modul nostru de a gândi.

Vă mulțumesc tuturor pentru că ați crezut și ați pus umărul la acest proiect. Mulțumesc, de asemenea, tuturor politicienilor și funcționarilor pentru eforturile lor de a da o perspectivă acestei țări și oamenilor ei.

Cred că pentru a continua acest drum al succesului, trebuie ca la toamnă să votăm partidele cu vocație europeană.

Bun venit, Moldova, în Europa!”29.04.2014

La 29 aprilie, de la ora 19.00, în PMAN va avea loc un Concert organizat de Coaliția Pro-Europeană cu ocazia liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană. Participanţii : Alex Calancea Band & Guz, Tania Cerga, Cătălin Josan, Gândul Mâței, Nelly Ciobanu, Vank, Sasha Lopez , Ale Blake & Broono, Okean Elzy, Adriana Rusu, Zdob și Zdub.

Context

La  15 noiembrie 2013, Comisia Europeană a publicat cel de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acțiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, prin care a constatat îndeplinirea tuturor condițiilor abolirii regimului de vize pentru

călătoriile de scurtă durată în spațiul Schengen.
 
Drept rezultat, la 27 noiembrie 2013 ,Comisia Europeanăa a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen

La 20 decembrie 2013, la Bruxelles, urmare a propunerii Preşedinţiei Lituaniene a UE, ambasadorii statelor membre ale UE au susţinut propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului UE 539/2001 privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru călătoriile de scurtă şedere în spaţiul Schengen.

În conformitate cu procedurile UE, propunerea data a fost  examinată în Parlamentul European şi a fost votată în cadrul Comisiei specializate pentru Libertate, Securitate şi Justiţie (12 februarie 2014) și ulterior, la 27 februarie 2014  -  în Plenul Parlamentului.

 

În cadrul şedinţei din 14 martie 2014, a Consiliului Uniunii Europene, reunite în formatul miniştrilor pentru Transport, statele membre ale UE au susţinut propunerea Comisiei Europene de anulare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată (pentru o perioadă de şedere de până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni) în spaţiul Schengen, pentru cetăţenii R. Moldova, posesori ai paşaportului biometric.Adoptarea propunerii respective de către statele membre ale UE încheie faza deliberativă a procedurii decizonale a UE privind liberalizarea regimului de vize.

La  3 aprilie 2014 președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și reprezentantul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ministrul adjunct de externe al Greciei, Dimitris Kourkoulas au semnat modificarea Regulamentului 539/2001, pentru a permite transferul Republicii Moldova în lista țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de obligativitatea vizei. Semnarea de astăzi este pasul oficial FINAL ÎN cadrul procedurii.

Publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (8.04.2014),  marchează ultima etapă procedurală înaintea intrării efective în vigoare a acesteia, la 28 aprilie 2014.


Informaţii suplimentare


Ghidul tău pentru LIBERA CIRCULAŢIE ÎN SPAŢIUL EUROPEAN

actual
   05.04.2018  Raportul pentru RM privind implementarea AA 31,03.2017 Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova

10,03.2017 Raportul pentru Moldova privind implementarea Acordului de Asociere
14-15.12.2016 Cea de-a  3-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – RM

17-20.10..2016 Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE şi Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE în configuraţie comerţ.
26.09.2016 Semnarea  Acordului  de finanţare  RM şi UE privind Programul de suport pentru reforma administraţiei publice în RM. 
1.07.2016 A intrat în vigoare Acordul de Asociere  RM-UE
18.05.2016 Cea de-a 2-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM

10.05.2016 Prima Reuniune a Platformei societății civile UE-RM
14.03.2016 A 2-a reuniune a Consiliului de Asociere UE-Moldova
15.02.2016 Concluziile Consiliului UE privind RM
21.01.2016 Rezoluţia Parlamentului European privind AA?DCFTA
19.10.2015 Prima reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE
21- 22.09.2015
Prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere  UE+RM
Declaraţia finală şi recomandările

20+21.05.2015
Cel de-al IV-lea summit al Parteneriatului Estic de la Riga

Prima Conferință Media a Parteneriatului Estic
Conferința Societății Civile
Forumul de Afaceri

21.05.2015 Lansarea Facilitatii Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii

26.03.2015 Semnarea Acordului de finanţare privind implementarea Programului ENPARD Moldova
– Suport pentru agricultură şi dezvoltarea rurală.

18.03.2015 Semnarea Acordului UE-RM privind participarea RM la Programul UE „Europa Creativă”

Textuk ACORDului, MO al RM , 1.05.2015

16.03.2015 Prima reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE

17.12.2014  Parlamentul European a votat deschiderea pieţei UE pentru mere, struguri şi prune moldoveneşti
Regulament
19.11.2014 - Semnarea Memorandumului de înţelegere privind suportul oferit RM pentru perioada 2014-2017
şi Acordului privind finanţarea Programului de susţinere pentru crearea Zonei de Liber Schimb
Cadrul unic de sprijin acordat de UE pentru Republica Moldova (2014-2017)
13.11.2014  -Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere UE-RM

06.11.2014  -Semnarea Memorandumului  de înţelegere privind suportul oferit RM pentru perioada 2014-2017
10.10.2014  - Planul naţional de acţiuni pentru implementarea AA RM-UE în perioada 2014-2016
29.09.2014 - Semnarea Acordului UE-RM privind participarea RM la Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (COSME).
1.09.2014 -  intrarea în vigoare a Acordului de Asociere
29.07.2014 UE susţine reformele-cheie în Republica Moldova
1.07.2014 - Semnarea Acordului de Asociere la Programul european pentru cercetare-inovare Orizont 2020

ACORD între RM şi UE privind participarea RM la Programul-cadru al UE pentru cercetare şi inovare (2014-2020) - Orizont 2020

27.06.2014 Semnarea Acordului de Asociere
TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM
AGENDA de Asociere UE-RM
Ratificarea AA  MD - 2.07.2014, UE - 13.11.2014

26.06.2014 Reuniunea a 16-a a Consiliului de Cooperare UE-Moldova
19-20.06.2014 UE-Moldova Forum 2014, Bălţi
5-12.06.2014 Moldova Business Week 2014 /
Conferinţa Internaţională a Investitorilor Moldova-UE

10.05.2014, 17.05.2014  - Zilele Europei în RM
28.04.2014 -Liberalizarea vizelor
                    08.04.2014   -Publicarea în Jurmal Oficial al UE
                    O3.04.2014 Pasul oficial FINAL..
                    14.03.2014 - Consiliul UE a decis ..
                    27.02.2014 Parlamentul UE a decis..
27.03.2014 Adoptarea "Pachetuuil de vecinătate" 2014
Raportul PEV pentru 2013 privind MOLDOVA

25-26.03.2014
Cea de-a 18-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-RM


23.01.2014
- Conferinţa Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

16.01.2014  Prima rundă de consultări pe marginea Agendei de Asociere cu UE

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Campanii privind integrarea europeană (SPOTURI VIDEO)
Campanii TV pentru integrare europeană

Campania sprijinită de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Uniți pentru o Moldovă europeană


Mai multe

Spoturi video elaborate in cadrul programelor/proiectelor

Campania  de informare Moldova, Europa:

Mai multe

Campania socială de informare“Vezi cu ochii tăi susținerea UE în Moldova”

Mai multe


Povești de succes: vise, realizări, viitor european
Proiectul “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene“


Mai multe (1) (2)

Consolidarea capacităților Platformelor Naționale din cadrul Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic

Mai multe
Important
Consiliul Europei şi Internetul: drepturile utilizatorilor pe primul plan
Cele 47 State membre ale Consiliului Europei au adoptat o Strategie privind Guvernarea Internetului pentru a proteja drepturile omului, Statul de drept şi democraţia online.
Mai mult
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Obiectiv European
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida