Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Premii
Concursul european de pledoarii
 
Obiectivul acestui concurs de pledoarii constă în acordarea unei experienţe practice cu privire la Convenţia europeană a drepturilor omului şi aplicării acesteia, studenţilor în drept european care reprezintă viitorii judecători, avocaţi sau jurişti.

Concursul este organizat de către Asociaţia europeană a studenţilor în drept (ELSA – European Law Students Association), cu susţinerea Consiliului Europei. Competiţia simulează procedura de soluţionare a unei plângeri înaintate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Numeroase echipe din mai multe ţări europene concurează într-o cauză fictivă şi prezentează pledoarii din partea ambelor părţi. Cele mai bune 16 echipe se prezintă la etapa finală  la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
 
de ce este necesar
Concursul european de pledoarii reprezintă o contribuţie unică la programul universitar ajutând studenţii să înţeleagă principiile şi implementarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Totodată, participând la acest concurs, studenţii obţin o experienţă practică  care ar putea să-i ajute la pregătirea apărării propriilor cauze reale la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
 
ELSA are o experienţă vastă de organizare a concursurilor de pledoarii la nivel naţional şi internaţional. Prin organizarea concursului de pledoarii în baza Convenţiei europene a drepturilor omului, ELSA îşi propune să extindă tradiţiile concursurilor de pledoarii şi să acopere necesitatea unui concurs de pledoarii în limba engleză privind drepturile omului la care să se alăture studenţii din întreaga Europă.
 
Premiul pentru echipa învingătoare a concursului “Premiul Consiliului Europei” este un stagiere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru o perioadă de 1 lună.

ce reprezintă
Ce reprezintă concursul de pledoarii? Un concurs de pledoarii reprezintă o simulare a unui process de judecată. Deseori el este divizat în două etape: etapa scrisă şi etapa orală. La etapa scrisă studenţii elaborează prezentări şi memorii din numele reclamantului şi pârâtului. După etapa scrisă urmează etapa orală care reprezintă o simulare a audierilor la care studenţii reprezintă reclamantul sau pârâtul. Participarea la un concurs de pledoarii necesită timp şi dedicaţie, dar cu siguranţă merită aceste eforturi.

cine sunt participanţii
“Pentru studenţi de către studenţi”. La concurs pot participa studenţi de la facultăţile de drept din statele membre ale ELSA sau din statele membre ale Consiliului Europei. Lista acestor ţări şi informaţii suplimentare despre concurs pot fi consultate la compartimentul “Participare”.

Informaţii suplimentare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida