Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Uniunea Europeană
Vă aflaţi aici: // Home / Uniunea Europeană / UE / Structura / Consliul European
Consliul European

© Architects and engineers :
Philippe SAMYN, VALLE, HAPPOLD

O REȘEDINȚĂ PENTRU CONSILIUL EUROPEAN
Consiliul European reprezintă forma actuală a reuniunilor la nivel înalt (summituri) ale șefilor de stat și de guvern ai statelor membre ale Comunitătii. Primul dintre aceste „summituri europene” a avut loc la Paris în 1961. De atunci au avut loc mai multe summituri la intervale destul de regulate, acestea devenind mai frecvente din 1969.
 
Summitul European de la Paris, din februarie 1974, a hotărât că, pe viitor, astfel de reuniuni ale șefilor de stat și de guvern ar trebui să aibă loc regulat sub numele de „Consiliul European”, care să permită o abordare generală a problemelor privind integrarea europeană și care să garanteze că activitățile Comunității sunt coordonate în mod adecvat.

Consiliul European a devenit rapid organul care stabileşte obiectivele Uniunii şi linia de urmat în vederea realizării acestora, în toate domeniile de activitate ale UE. A dobândit un statut formal prin Tratatul de la Maastricht din 1992, conform căruia "Consiliul European impulsionează dezvoltarea Uniunii şi defineşte orientările politice generale ale acesteia." Începând cu 1 decembrie 2009, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, Consiliul European a devenit una dintre cele şapte instituţii ale Uniunii.

Reuniunile Consiliului European
Consiliul European
Rue de la Loi 175,
B-1048 Bruxelles
Numărul centralei principale: (32-2) 281 61 11
Fax (32-2) 281 69 34
ROL
Consiliul European are un rol dublu - stabilirea priorităţilor şi direcţiei politice generale şi abordarea problemelor complexe sau sensibile care nu pot fi rezolvate prin cooperare interguvernamentală la un alt nivel.

Deşi poate influenţa stabilirea agendei politice a UE, nu are puterea de a adopta acte legislative.

Cine sunt participanţii?
În cadrul Consiliului European se reunesc şefii de stat sau de guvern din fiecare ţară a UE, preşedintele Comisiei şi preşedintele Consiliului European care prezidează reuniunile. Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate comună  ia, de asemenea, parte la reuniuni.

 PREŞEDINTELE CONSILIULUI
În conformitate cu articolul 15 alineatul (6) din Tratatul privind Uniunea Europeană, președintele Consiliului European:
  • prezidează și impulsionează lucrările Consiliului European;
  • asigură pregătirea și continuitatea lucrărilor Consiliului European, în cooperare cu președintele Comisiei și pe baza lucrărilor Consiliului      Afaceri        Generale;
  • acționează pentru facilitarea coeziunii și a consensului în cadrul Consiliului European;
  • prezintă Parlamentului European un raport după fiecare reuniune a Consiliului European.
Acesta asigură de asemenea, la nivelul său și în această calitate, reprezentarea externă a Uniunii în probleme referitoare la politica externă și de securitate comună, fără a aduce atingere atribuțiilor Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Președintele Consiliului European nu poate exercita în același timp un mandat național.

Mai mult

Preşedintele Consiliului European este Donald Tusk Mandatul său a început la 1 decembrie 2014 şi expiră la 31 mai 2017. Consiliul European a decis  la 30  septembrie 2014,  să-l aleagă pe Donald Tusk în calitate de președinte al Consiliului European,  La 30 august 2014, Donald Tusk a fost ales președinte al Consiliului European în unanimitate de către șefii de stat sau de guvern din UE.
twitterfacebookgooglepluspresident-youtubepresident-flickr

Linkuri utile
Resurse web
Documente
A nu se confunda
Consiliul European și Consiliul UE

Animație care explică diferitele roluri ale Consiliului European și ale Consiliului UE

 

Audiovizual
Instituţiile UE, prin prisma preşedinţilor lorîn prim plan29.06.2012
Prioritățile Consiliului European până în anul 2014
 
Program de lucru provizoriu 
Raportul

Noul președinte al Consiliului European
Donald TUSK - președinte al Consiliului Europeanpentru perioada 1.12.2014 - 31.05.2017
Pagina web twitterfacebook
Despre UE

În  numai 12 lecţii, puteţi afla care sunt activităţile şi obiectivele UE şi cum funcţionează aceasta.
  • De ce avem nevoie de UE?
  • Care sunt competenţele UE?
  • Cronologia construcţiei europene
  • Care este viitorul UE?
EUROPA: Revista pentru tineri

Videomateriale didacticeUE 2013-2015Martin Schulz,Presedintele Parlamentului European
Jean-Claude Juncker, Presedintele Comisiei Europene
Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European


  2015

 

Anuarul oficial al UE 2014


 

Premiul Nobel
12.10.2012 - UE a câştigat Premiul Nobel pentru pace 2012, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale, pe parcursul a peste şase decenii, la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa. 
Detalii

Dosar de presa
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida