Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
13.07.2015
Consiliul Europei este o şcoală a democraţiei. Este Moldova în stare să susţină examenul de capacitate?
Cuvinte cheie: consiliul europei, moldova, ,
Experţii Lilia Snegureac şi Alexei Tulbure au discutat la postul public de radio despre evoluţia cooperării dintre Moldova şi Consiliul Europei, cu prilejul consemnării pe 13 iulie 2015 a 20 de ani de la aderarea ţării noastre la această structură europeană.

Lecţii învăţate şi neînvăţate pe parcursul colaborării Republicii Moldova cu Consiliul Europei (CoE), respectarea drepturilor omului, a democraţiei şi a statului de drept, expertiza şi experienţa CoE transpusă în practică în Republica Moldova pe parcursul a 20 de ani de colaborare, au constituit principalele teme de discuţie în cadrul emisiunii „Loc de dialog” care s-a desfăşurat pe 10 iulie 2015 la postul public de radio „Moldova 1”, cu participarea Secretarului Platformei societăţii civile „Pentru Europa”, director al Biroului de Informare al Consiliului Europei în Moldova în perioada 1997-2010, Lilia Snegureac, şi a fostului ambasador al Republicii Moldova la ONU, reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei în perioada 2002-2005, Alexei Tulbure.

 Un pas spre democratizare
 
Experţii prezenţi în studio au accentuat importanţa aderării în anul 1995 a Republicii Moldova la Consiliul Europei, precizând că acest lucru a constituit cel mai important pas făcut de ţara noastră în direcţia democratizării statului după destrămarea URSS.   
 
Secretarul Platformei, Lilia Snegureac, a menţionat că aderarea la CoE a fost o procedură extrem de oneroasă, însemnând nu doar un şir de demersuri pline de angajamente, dar şi manifestarea unei voinţe politice de a ne apropia de valorile europene.
 
„Republica Moldova a fost primul stat din CSI acceptat în cadrul CoE, căruia i s-a oferit un avans enorm de încredere. CoE a fost foarte generos cu Moldova pentru că statele care au aderat până la noi la această structură au îndeplinit o serie de rigori, fără a li se acorda anumite facilităţi așa cum a fost în cazul Moldovei. Cu părere de rău, noi nu am înţeles că aderarea la o organizaţie internaţională presupune asumarea unui dublu angajament - primul faţă de organizaţia la care aderi şi al doilea faţă de proprii cetăţeni. Semnând statutul CoE şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului Moldova şi-a asumat angajamentul faţă de protecţia drepturilor omului propriilor cetăţeni, pe care cu regret nu-l respectă în totalitate”, a spus Lilia Snegureac.
 
În opinia lui Alexei Tulbure, aderarea la CoE a fost extrem de importantă pentru Republica Moldova, care astfel şi-a asumat responsabilitatea de a îmbrăţişa valorile CoE şi a transpune în practică legislaţia europeană.
 
„După destrămarea URSS, CoE a primit un al doilea suflu, pentru că ideea unităţii europene în partea Vestică a Europei a fost realizată după al doilea război mondial, în timp ce în partea Estică abia după anii 90. Pentru a transpune în practică această idee au activat mai multe mecanisme, în primul rând CoE pe dimensiunea drepturilor omului, statului de drept şi instituţiilor democratice, iar comunitatea europeană pe dimensiunea economică şi politică. După destrămarea lagărului socialist, multe state s-au pomenit în afara acestui cadru de cooperare european. Readucerea acestor state într-o zonă de dezvoltare a democraţiei şi prosperităţii a însemnat un obiectv important al CoE”, a precizat expertul.
 
În opinia lui Alexei Tulbure, „odată cu aderarea la CoE, această structură a devenit un factor extrem de important de dezvoltare şi stabilitate pe interiorul RM, pentru că în afară de obligaţiunile pe care şi le-a asumat ţara, ea a dezvoltat un şir de programe de cooperare în domeniul legislaţiei, expertizării cadrului constituţional, combaterii corupţiei, în domeniul protejării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi etc”.
 
„Toată expertiza în aceste domenii aparţine CoE, care ne-a ajutat că creăm un cadru de cooperare ce ne permite să ne mişcăm înainte pe calea schimbărilor democratice”, a spus Alexei Tulbure.
 
20 de ani - motiv de regândire a atitudinii faţă de CoE
  
În opinia secretarului Platformei, consemnarea a 20 de ani de la aderarea Moldovei la CoE nu este atât un motiv de celebrare, cât un motiv pentru a regândi atitudinea ţării în raport cu această structură europeană.
 
„Pe parcursul acestor 20 de ani ni s-a oferit oportunitatea de a democratiza ţara, noi însă nu am putut profita de acest lucru şi a valorifica pe deplin posibilităţile acordate. Am creat un cadru legislativ naţional în conformitate cu rigorile europene, însă nu suntem în stare să-l implementăm. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul Acordului de Asociere. Am semnat acest document, dar continuăm să batem pasul pe loc, la fel precum am făcut cu angajamentele asumate faţă de CoE. Mi se creează impresia că noi călcăm pe aceeaşi greblă, pentru că moldovenii s-au învăţat să nu preţuiască tot ce le vine mult mai uşor. Noi continuăm să fim monitorizaţi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei tocmai pentru că nu am muncit atât precum au muncit alte state înainte de aderare. Ni s-a oferit în avans un credit foarte mare de încredere de care nu am fost în stare să profităm”, a spus secretarul Platformei. 
 
CoE  - şcoală pentru o ţară care vrea să înveţe democraţia
 
Alexei Tulbure consideră că dacă acum Moldova ar fi evaluată la capitolul funcţionării instituţiilor democratice, drepturilor omului, statului de drept, cu siguranţă, nu ar fi acceptată în cadrul CoE. „Timp de 20 de ani nu am reuşit să învăţăm ce este democraţia, iar acest lucru continuă să rămână o ”terra incognita” şi până în prezent. Timp de 20 de ani am tot vorbit de democraţia locală, dar rezultatele se lasă aşteptate, pe când încă în anii 90 trebuia să soluţionăm această problemă. A fost adoptată o legislaţie foarte bună cu privire la autorităţile publice locale, am trecut de la numirea primarilor la alegerea lor, dar în domeniul sporirii autonomiei nu am progresat practic deloc. S-a adoptat concepţia de descentralizare, dar mai mult nu s-a făcut nimic, în special la capitolul autonomiei finanţelor publice”, a spus fostul Ambasador la ONU, precizând că justiţia, democraţia locală, drepturile omului - toate sunt teme de excelenţă ale CoE, pe care Moldova deocamdată nu a reuşit să le înveţe.
 
Întrebaţi de ce în asemenea condiţii CoE şi UE continuă să investească în Republica Moldova, experţii au menţionat că acest lucru este inclusiv în interesele statelor UE, care doresc să creeze o zonă de stabilitate şi prosperitate în această zonă a Europei.
 
„Până în prezent, comunitatea europeană a investit foarte mult în Republica Moldova, prin urmare, nu ar fi acum în interesul ei să renunţe în a ne mai susține. Mai mult, CoE alocă bani şi în Belarus, care nu este membru al acestei structuri, pentru că scopul ei este să creeze un spaţiu de stabilitate în toată Europa. Dacă nu vom continua reformele, vom aluneca pe altă pantă, respectiv nu este bine ca în centrul Europei să existe un stat în care nu funcţionează legea, unde poţi face ce doreşti, unde nu se respectă drepturile omului. CoE continua să-şi onoreze obligaţiunile odată asumate, noi însă suntem ca un copil răsfăţat. Nu am citit cartea până la capăt, suntem veşnic repetenţi, dar vrem la facultate, adică ne dorim integrarea în UE”, a spus Lilia Snegureac.
 
Biroul de Informare al CoE a lichidat vidul informaţional
 
Pe parcursul celor aproape 14 ani de activitate, Biroul de Informare al Consiliului Europei în Republica Moldova a urmărit scopul de a lichida vidul informaţional despre această structură europeană şi valorile pe care le promovează. Cu susţinerea CoE au fost editate numeroase publicaţii, care şi în prezent pot fi regăsite la Biblioteca Naţională. În acelaşi timp, Lilia Snegureac şi-a exprimat regretul că odată cu închiderea Biroului s-a stabilit un nou vid informaţional, iar tinerii de astăzi cunosc prea puţine despre CoE şi diferenţa dintre acesta şi Uniunea Europeană sau Consiliul UE. 
 
Realizat de Mariana Tabuncic, Platforma societăţii civile „Pentru Europa”.
Informaţii suplimentare
actual
   05.04.2018  Raportul pentru RM privind implementarea AA 31,03.2017 Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova

10,03.2017 Raportul pentru Moldova privind implementarea Acordului de Asociere
14-15.12.2016 Cea de-a  3-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – RM

17-20.10..2016 Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE şi Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE în configuraţie comerţ.
26.09.2016 Semnarea  Acordului  de finanţare  RM şi UE privind Programul de suport pentru reforma administraţiei publice în RM. 
1.07.2016 A intrat în vigoare Acordul de Asociere  RM-UE
18.05.2016 Cea de-a 2-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM

10.05.2016 Prima Reuniune a Platformei societății civile UE-RM
14.03.2016 A 2-a reuniune a Consiliului de Asociere UE-Moldova
15.02.2016 Concluziile Consiliului UE privind RM
21.01.2016 Rezoluţia Parlamentului European privind AA?DCFTA
19.10.2015 Prima reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE
21- 22.09.2015
Prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere  UE+RM
Declaraţia finală şi recomandările

20+21.05.2015
Cel de-al IV-lea summit al Parteneriatului Estic de la Riga

Prima Conferință Media a Parteneriatului Estic
Conferința Societății Civile
Forumul de Afaceri

21.05.2015 Lansarea Facilitatii Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii

26.03.2015 Semnarea Acordului de finanţare privind implementarea Programului ENPARD Moldova
– Suport pentru agricultură şi dezvoltarea rurală.

18.03.2015 Semnarea Acordului UE-RM privind participarea RM la Programul UE „Europa Creativă”

Textuk ACORDului, MO al RM , 1.05.2015

16.03.2015 Prima reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE

17.12.2014  Parlamentul European a votat deschiderea pieţei UE pentru mere, struguri şi prune moldoveneşti
Regulament
19.11.2014 - Semnarea Memorandumului de înţelegere privind suportul oferit RM pentru perioada 2014-2017
şi Acordului privind finanţarea Programului de susţinere pentru crearea Zonei de Liber Schimb
Cadrul unic de sprijin acordat de UE pentru Republica Moldova (2014-2017)
13.11.2014  -Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere UE-RM

06.11.2014  -Semnarea Memorandumului  de înţelegere privind suportul oferit RM pentru perioada 2014-2017
10.10.2014  - Planul naţional de acţiuni pentru implementarea AA RM-UE în perioada 2014-2016
29.09.2014 - Semnarea Acordului UE-RM privind participarea RM la Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (COSME).
1.09.2014 -  intrarea în vigoare a Acordului de Asociere
29.07.2014 UE susţine reformele-cheie în Republica Moldova
1.07.2014 - Semnarea Acordului de Asociere la Programul european pentru cercetare-inovare Orizont 2020

ACORD între RM şi UE privind participarea RM la Programul-cadru al UE pentru cercetare şi inovare (2014-2020) - Orizont 2020

27.06.2014 Semnarea Acordului de Asociere
TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM
AGENDA de Asociere UE-RM
Ratificarea AA  MD - 2.07.2014, UE - 13.11.2014

26.06.2014 Reuniunea a 16-a a Consiliului de Cooperare UE-Moldova
19-20.06.2014 UE-Moldova Forum 2014, Bălţi
5-12.06.2014 Moldova Business Week 2014 /
Conferinţa Internaţională a Investitorilor Moldova-UE

10.05.2014, 17.05.2014  - Zilele Europei în RM
28.04.2014 -Liberalizarea vizelor
                    08.04.2014   -Publicarea în Jurmal Oficial al UE
                    O3.04.2014 Pasul oficial FINAL..
                    14.03.2014 - Consiliul UE a decis ..
                    27.02.2014 Parlamentul UE a decis..
27.03.2014 Adoptarea "Pachetuuil de vecinătate" 2014
Raportul PEV pentru 2013 privind MOLDOVA

25-26.03.2014
Cea de-a 18-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-RM


23.01.2014
- Conferinţa Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

16.01.2014  Prima rundă de consultări pe marginea Agendei de Asociere cu UE

Summitul Parteneriatului Estic
http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2015/05/EAP_Riga_EEAS_leaflet_pdf/

21-22.05.2015 Cel de-al IV summit

28-29.11.2013 - Cel de-al III Summit PEAcțiuni  în contextul Summitului

28.11.2013 Forumul de afaceri al Parteneriatuuil estic22-25.10.2013 Forumul Tinerilor Parteneriatului Estic


3.09.2013 - Reuniunea anuală a Conferinţei Autorităţilor Locale şi Regionale din Parteneriatul Estic (CORLEAP)


In focus
25-27 martie 2014, Strasbourg, cea de-a 26-a sesiune a CPLRE
Detalii


©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida