Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
11.10.2017
Centrul National de Acreditare MOLDAC - semnatar al Acordului de Recunoaştere Bilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare EA BLA
Din 5 octombrie 2017 rapoartele de încercări și certificatele emise de organismele de evaluare a conformității din RM  sunt recunoscute în toate țările UE semnatare ale acestui Acord. În rezultat, produsele moldovenești cu certificate naționale vor fi acceptate pe piața europeană.
Centrul National de Acreditare MOLDAC a devenit semnatar al Acordului de Recunoaștere Bilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare EA BLA. Decizia de recunoaștere a acreditărilor naționale la nivel european de acreditare a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Acordului Multilateral al Cooperării Europene pentru Acreditare (EA MAC), care a avut loc în perioada 4-5 octombrie 2017, la București, România. 
Astfel, Centrul National de Acreditare din Republica Moldova MOLDAC a fost recunoscut pentru următoarele scheme de acreditare:
Încercări și Etalonări - conform standardului ISO/CEI 17025
Analize medicale - conform standardului ISO 15189
Inspecții - conform standardului ISO/CEI 17020
Certificare produse - conform standardului ISO/CEI 17065
Certificare Sisteme de Management - conform standardului ISO/CEI 17021-1.
 
Din 5 octombrie 2017 rapoartele de încercări și certificatele emise de organismele de evaluare a conformității din Republica Moldova sunt recunoscute în toate țările UE semnatare ale acestui Acord. În rezultat, produsele moldovenești cu certificate naționale vor fi acceptate pe piața europeană.
 
De asemenea, prin această recunoaștere a rapoartelor și certificatelor moldovenești la nivel european va fi stimulat comerțul transfrontalier, prin eliminarea barierelor tehnice, creșterii calității  produselor și serviciilor, și astfel va fi asigurată o mai bună protecție a consumatorului.
 
Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii a mulțumit echipei Ministerului Economiei și Infrastructurii și Centrului National de Acreditare MOLDAC pentru munca depusă ca Republica Moldova să devină semnatară a Acordului de Recunoaștere Bilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare EA BLA, menționând că statutul MOLDAC de semnatar al Acordului de Recunoaștere va avea un impact benefic asupra agenților economici din țara noastră.
 
În context, Vicepremierul a menționat că aceste rezultate au fost obținute grație perspicacității și profesionalismului depus pe parcursul a mai multor ani de zile de echipa acestor instituții pentru semnarea Acordului de Recunoaștere. Au fost ajustate toate standardele naționale de certificare în conformitate cu cele europene și astfel au fost simplificate procedurile de obținere a certificatelor și totodată îmbunătățită calitatea produselor autohtone în beneficiul protecției consumatorului, a adăugat Octavian Calmîc, ministrul Economiei și infrastructurii.

Informaţii suplimentare

 

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida