Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Consiliul Europei
Eurimages

Fondul european de sprijin pentru coproducţia de opere cinematografice (Eurimages) a fost creat în 1989 ca Acord parţial al Consiliului Europei pentru coproducţia, distribuţia şi prezentarea operelor cinematografice europene. În prezent Eurimagesreuneşte 37 de State membre.

obiectivele

Obiectivul primordial al  Eurimages este cel cultural. Astfel Fondul susţine opere care reflectă multiple faţete ale societăţii europene, ale cărei rădăcini comune mărturisesc despre apartenenţa la o cultură unică.

De asemenea, Fondul are un obiectiv economic, investind într-o industrie care, urmărind succesul comercial, este interesată să demonstreze că filmul este o artă care ar trebui tratată ca atare.


programe de suport

Urmărind acest dublu obiectiv, Eurimages a dezvoltat patru programe de susţinere:

  • susţinerea coproducţiei,
  • susţinerea distribuirii,
  • ajutor acordat sălilor,
  • ajutor acordat numerizării sălilor rezervate în cadrul reţelei Eurimages

Majoritatea resurselor Fondului (peste 90%), sunt alcătuite din contribuţiile Statelor membre şi sunt destinate susţinerii coproducţiei. După crearea sa, în 1989, Eurimages a susţinut peste 1500 coproducţi europene. Unele dintre acestea au obţinut premii prestigioase (Oscars, Palme d'Or, Lion d'Or…). regulile şi condiţiile de primire a asistenţei sunt modificate în fiecare an pentru a reflecta evoluţia producţiei cinematografice în Statele membre şi a răspunde mai bine nevoilor profesioniştilor din domeniu.

De asemenea, Fondul susţine distribuţia operelor de lung metraj de ficţiune, de animaţie şi documentarele, acordând în acest scop peste 800 000 euro pe an.

Reţeua Eurimages cuprinde peste 40 de săli în patru ţări.
 

Informaţii suplimentare

 


 


 
Căutare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida