Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Uniunea Europeană
Surse mass media
Pentru un jurnalist, cea mai bunã şi cea mai rea parte în ceea ce priveşte UE este volumul de informaţii care vine zilnic din partea multor instituţii şi organizaţii aflate sub apanajul UE. În special pentru un jurnalist din afara Bruxelles-ului, e destul de dificil sã localizeze şi sã înţeleagã – elementele esenţiale ale acestui volum de informaţie.

Cheia pentru o acoperire de succes a UE, este sã ştii cum sã separi informaţia rapid şi sã îndepãrtezi detaliile inutile spre a obţine datele esenţiale.
 
Ultimele ştiri din actualitatea Uniunii Europene şi informaţiile despre serviciile pe care UE le pune la dispoziţia mass-mediei.
Sala de presă a UEUn punct de informare unic pentru jurnalişti - ştiri din UE şi dosare de presă complete pe teme actuale


Structura 
 • Topul stirilor
 • Ultimele comunicate de presă şi declaraţii (filtru - sursa (organizatia) si subiect  (tipizat dupa activitatile EU)
 • Press packs (dosare)
Meniu de dreapta contine
 • Cautare
 • Linkuri rapide
 • Evenimente de top  (calendar)
 • Materiale audiovizuale  (foto, audio,video)  - ultimele evenimente : 
       filtru - sursa (organizatia)
       filtru - tema (tipizat dupa activitatile EU)

Actualitatea europeană
(Highlights)

- zilnic, ultimele ştiri şi evoluţii în materie de politici ale instituţiilor UEStructura 
 • Repere
 • Ultimele evoluţii
 • Cautare
                 Căutaţi cele mai recente ştiri
                 Căutaţi arhiva  stirilor
                 Căutaţi dupa cuvinte cheie
 
SERVICIILE DE PRESĂ ALE INSTITUŢIILOR UE 
Pe paginile de web ale fiecărei instituţii UE. este disponibila - o sală de presă on-line, oferind acces electronic la comunicatele de presa,discursuri, declaraţii, briefing-uri şi toate materiale de presă.

Linkuri către centrele de presă şi site-urile de internet ale instituţiilor şi organismelor UEParlamentul European
Consiliul European
Comisia Europeana

Toate comunicatele de presă ale Comisiei Europene sunt publicate în baza de date, care conţine, de asemenea, comunicatele de presă ale altor instituţii europene.   
 • căutarea în baza de date  - Daily news , Comunicate de presa recente, Comunicate de presă dupa  subiect sau dupa cuvant cheie
 •  afişarea şi descărcarea  Comunicatelor de presă
 •  înregistrare a utilizatorilor la serviciul rapid, în scopul de a personaliza mediul de lucru
 •  livrarea pe baza de zi cu zi a comunicatelor de presă, care sunt definite cu ajutorul interogărilor de căutare, pentru utilizatorii abonati, prin e-mail

Daily news  (Midday Express)
Europa în această săptămână  - Principalele ştiri de la Comisia Europeană

Actualizat 21.08.2013
Informaţii suplimentare

Materiale audiovizuale despre activităţile instituţiilor europene
Multe instituţii UE oferă foto video, audio resurse de acoperire a ştirilor europene pentru radiodifuzori, agenţii de ştiri, presă scrisă, şi alţi doritori de a difuza informaţii cu privire la activităţile instituţiilor europene. Fişierele sunt disponibile online, gratuit
 
UE produce o gamă largă de materiale audiovizuale disponibile în baze de date on-line.
 • Servicii audiovizuale  (linkuri utile)
 • Site-ul serviciului audiovizual al Parlamentului European (audio, video, foto)
 • Serviciul audiovizual al Comisiei Europene (audio, video, foto)
Vezi de asemenea:

Biblioteci digitale

Linkuri către evenimentele de pe agenda UE, de la conferinţe la reuniuni ministeriale.
 • Calendarul UE   -  Calendar săptămânal, lunar sau trimestrial pentru toate instituţiile
 • Instituţiile UE - agendă de lucru şi evenimente majore
 • RSS şi podcasturi - Din ce în ce mai multe persoane optează pentru fluxurile de ştiri RSS şi podcasturi pentru a se pune la curent cu ultimele ştiri şi evenimente. UE oferă gratuit o gamă largă de astfel de servicii.
 • Podcasturi
 • Retele de socializare
 • Calendarul UE  - Calendar săptămânal, lunar sau trimestrial acţiunilor pentru toate instituţiile
 • Instituţiile UE -  Agendă de lucru şi evenimente majore

Calendarul UE  - calendar săptămânal, lunar sau trimestrial acţiunilor pentru toate instituţiile

Informaţia din calendar privind evenimente europene poate fi sortată după mai multe criterii

 - subiect
- organizator
- tipul de organizareEveniment (exemplu)
 • Informatia despre eveniment
 • Organizatia responsabila (contacte)
 • Linkuri utile


Instituţiile UE - agendă de lucru şi evenimente majore
                     Context
                     Evenimente
                     Surse (lista linkurilor)
                     Contacte


Din ce în ce mai multe persoane optează pentru fluxurile de ştiri RSS şi podcasturi pentru a se pune la curent cu ultimele ştiri şi evenimente. UE oferă gratuit o gamă largă de astfel de servicii.

Abonamentele  la RSS sunt cel mai simplu mod de a urmări  ştirile UE n timp real. Liste de corespondenţă şi fluxuri RSS vă permit să primiţi actualizări de ştiri direct de pe computer în loc de efectuarea consumatoare de timp  monitorizare ştirilor . Instituţiile şi organismele UE oferă numeroase servicii de abonament, de la cele mai recente titluri de publicaţii de specialitate.

Ce este RSS?
     
RSS este o noua modalitate de browsing, in care noutatile de pe site-urile dinamice ajung la cititor fara ca acesta sa accceseze direct site-urile sursa. 

RSS - de la acronimul Rich Site Summary sau Really Simple Syndication - este un protocol dezvoltat de Netscape pentru difuzarea headline-urilor de pe un site pe site-uri partenere. 

RSS va permite sa vedeti titlurile ultimelor stiri, sub forma de linkuri, iar apoi sa accesati direct, prin acestea, articolele pe care doriti sa le cititi. Practic sunteti anuntati la fiecare update de pe site-urile preferate (care au feed-uri RSS), utilizatorii fiind scutiti de timpul consumat pentru accesarea individuala a fiecarui site si incarcarea contextului grafic al stirilor. 
Lorem Ipsum

Liste de fluxuri RSS 
Fluxuri RSS / Parlamentul European
 

Toate produsele serviciului de presă -Acest flux este destinat profesiniştilor din mass-media, acoperind întreaga actualitate a Serviciului de presă al Parlamentului European: voturi, rezoluţii,

Comunicate de presă -  descriu dezbaterile şi deciziile din cadrul şedinţelor plenare şi al reuniunilor comisiilor parlamentare (materialele care nu există în limba dvs. vă vor fi transmise în engleză).

Materialele din rubrica Background explică în detaliu cele mai importante subiecte abordate de Parlament, care sunt în general dezbătute în punctele-cheie din circuitul unui raport (materialele care nu există în limba dvs. vă vor fi transmise în engleză).

Perspectiva naţională - Serviciul de presăgrupează comunicate de presă şi dosare tematice ce prezintă probleme specifice dintr-o perspectivă naţională.

Briefinguri ale sesiunii -  sintetizează rapoartele şi alte puncte de pe ordinea de zi a sesiunii. 

Agenda presei
 
publicată în fiecare săptămână, stabileşte lista de evenimente care au loc la Parlamentul European. (Aceasta este prezentată în engleză.)


Fluxuri RSS de la Comisia  Europena 


Directorates-General and Services (  spre exemplu)

Mai multe reprezentanţe, agenţii şi instituţii UE şi-au creat conturi oficiale în reţelele de socializare şi pe alte site-uri dedicate partajării de conţinut.Rămâi conectat
Europa în bloguri  - Dacă vă interesează un punct de vedere personal asupra UE, consultaţi blogul unor comisari sau înalţi funcţionari europeni care lucrează în reprezentanţele din statele membre.
Pe lângã site-ul oficial de informaţii al Uniunii Europene, în special Centrul de Presã al Uniunii Europene (servicii de presa, servicii audiovizuale, etc) existã un numãr mare de alte surse de informare în legãturã cu ştirile de ultimã orã privind Uniunea Europeanã.Listã selectivã a organizaţiilor care sunt specializate în domeniul afacerilor europene.
 
EU for Journalists
Website-ul ofera vizitatorilor site-ului informaţiile esenţiale privind modalitatea de lucru în cadrul UE : actorii principalii, instituţiile şi politicile.EU4Journalists este extrem de util ca punct de referinţã pentru jurnaliştii care lucreazã într-un timp scurt asupra unor subiecte cu care aceştia nu sunt extrem de familiarizaţi.

Dosarele oferã un support de bazã asupra unor politici fundamentale ale Uniunii Europene, iar link-urile prezente oferã posibilitatea de a cãuta cele mai recente ştiri şi evenimente din domeniul respectiv. Secţiunea EU Basics oferã explicaţii despre modul de funcţionare al aparatului birocratic european, de exemplu în cazul în care Comisia Europeanã vine cu o nouã propunere legislativã. Secţiunea Contact Guide vã pune în legãturã cu diferite persoane, oferindu-vã informaţii detaliate şi uneori chiar citate din discursurile acestora.
EurActiv este o retea de portaluri dedicate afacerilor europene si politicilor Uniunii Europene, cu sediul central la Bruxelles, având birouri în Franta, Germania, Marea Britanie si parteneri într-o serie de tari din Europa Centrala si de Est. Colaborarea cu puternicele "centre de gândire", federatii industriale sau organizatii nonguvernamentale, precum Federatia Patronatului European (UNICE), Centrul de Studiu a Politicilor Europene (CEPS),  Centrul de Politici Europene (EPC), s a , au permis EurActiv sa devina cea mai respectata sursa de informatie europeana.

 EurActiv.roVoxeurop


VoxEUROP.EU  depune toate eforturile de a transpune dezbateri  pe o largă gamă de subiecte privind proiectul european şi de a reflecta realitatea Uniunii Europeene prin presa celor 27 de state membre, dar şi prin presa ţărilor candidate la aderare şi cea din restul lumii, prin selecţia, verificarea şi diseminarea informaţiilor cu legătură la UE şi cu Europa în sens larg. Obiectivul urmărit de partenerii PRESSEUROP.EU şi de ziariştii săi profesionişti este participarea la dezvoltarea dezbaterii democratice informate în UE.


Site-ul VOXEUROP.EU, on-line în 10 limbi, oferă un tratament echilibrat al actualităţii europeene. Prin „actualitate europeană” se înţelege o urmărire selectivă a marilor subiecte, dezbateri şi opinii ce răzbat în spaţiul mediatic european, şi nu exhaustivitatea evenimentelor din UE sau din ţările membre. VOXEUROP.EU nu încearcă să dea seama de activităţile Comisiei Europeene sau a diferitelor intituţii comunitare, ci sa relateze actualitatea instituţională şi politică a Uniunii Europeene în cele 27 de state membre printr-o prezentare imparţială a acţiunilor şi politicii organelor şi instituţiilor UE, preparată sau comentată de ziarişti profesionişti.

EUobserver.com 

Un website independent ce conţine ultimele informaţii privind Uniunea Europeanã, actualizate zilnic şi care conţine extrem de facila secţiune THIS WEEK IN THE EU; majoritatea articolelor sunt disponibile fãrã a se percepe nici o taxã.European Voice Sãptãmânal european aparţinând grupului The Economist distribuit gratuit membrilor Parlamentului European şi oficialilor Comisiei. Website-ul este disponibil doar abonaţilor, însã existã posibilitatea de accesare gratuitã a celor mai importante ştiri.

EU Bussiness

ştiri actualizate şi informaţii despre politica UE, legislaţia, datele economice şi oportunităţile 
Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic
EAP East Media Freedom Watch
 
Proiectul Parteneriatului estic Media Freedom Watch are drept obiectiv stimularea libertății de exprimare și protecția mass-media din cele șase țări prin intermediul sensibilizarii opiniei publice, atât la nivel regional și internațional în ceea ce privește situația mass-media și libertatea jurnalistului din regiune. Proiectul este implementat de Internews-Ucraina, organizații publice internaționale, cu sprijinul Uniunii Europene și în condițiile de cooperare între ONG-uri Lideri in domeniul mass-media: Yerevan Press-Club (Armenia), Yeni Nesil Uniunea Jurnaliștilor (Azerbaidjan), Asociatia Green Wave (Georgia), Centrul Independent de Jurnalism (Moldova), și partenerii din Belarus
 

Cursuri de formare pentru jurnaliştii din Europa
Centrul european de jurnalismEuropean Journalism Centre
În focus

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida