Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Forumul Mondial pentru Democraţie
Forumul Mondial pentru Democraţie

''Forumul Mondial pentru Democraţie'' este o iniţiativă a Consiliului Europei, concepută ca un cadru anual de dialog între diverse medii ale societăţii, pe tematici legate de percepţia proceselor şi fenomenelor democratice.


Manifestarea îşi propune să devină un eveniment de impact, cu o reprezentare de nivel înalt, din diverse regiuni ale globului, similară Forumului Economic Mondial de la Davos sau Forumului Social Mondial de la Porto Alegre.

Organizarea Forumului se înscrie în contextul procesului de reformă a Consiliului Europei. În cadrul primei ediţii, desfăşurată în perioada 5-10 octombrie 2012 a fost discutat conceptul de democraţie, sub titlul ''Reducerea decalajului între vechile modele şi noile realităţi ale democraţiei'' (''Bridging the gap. Democracy between old models and new realities''). Ce-a dea doua ediţie va avea loc la 27-29 noiembrie 2013 cu genericul "Reconectarea democraţiei: consolidarea legăturilor între instituţii şi cetăţeni în era digitală" (""Re-wiring Democracy: connecting institutions and citizens in the digital age").

Tradiţional, lucrările Forumului se desfăşoară pe parcursul a trei zile, în dezbateri plenare şi tematice, ateliere de lucru şi reuniuni publice. Sunt prevăzute, de asemenea, evenimente conexe dedicate publicului larg, precum expoziţii şi dezbateri ale reprezentanţilor societăţii civile.
 

forumul mondial pentru democraţie 2014

Din moment ce tinerii din toată lumea se mobilizează pentru a-şi face auzite vocile şi a revenida noi modele de exprimare democratică directă, Consiliul Europei a dedicat cea de-a 3-a ediţie a Forumului Mondial pentru Democraţie, mobilizării tinerilor şi noilor modele de exprimare.

Ediţi a din 2014 a întrunnit peste 1200 participanţi – militanţi ai societăţii civile, aleşi, responsabili politici, reprezentanţi mass-media – din 80 de ţări pentru a discuta iniţiative care vizează stimularea implicării tinerilor cetăţeni şi crearea noilor modele de participare democratică.

Forumul a fost deschis de către Harlem Désir, Secretar de stat francez pentru Afaceri europene, şi Jeremy Rifkin, preşedintele Fundaţiei pentru tendinţe economice. La dezbateri vor participa numeroase personalităţi, printre care Yuk Hui, militant ungar, Yuk Hui, PDG Do Something (proiect de voluntariat) şi fondatoare a Crisis Text Line (susţinerea tinerilor), Kirill Koroteev, avocat la Centrul pentru drepturile omului Memorial, premiul Saharov 2009, Simone Bernstein, preşedintele volunTEENnation.org (voluntariat), Ons Ben Abdelkarim, Secretar general al ONG din Tunisia Al Bawsala..

La 5 noiembrie au fost prezentate « prototipuri ale democraţiei » pregătite online de peste 250 de tineri.

Participanţii la Forum au desemnat cea mai promiţătoare iniţiativă printre treizeci discutate în cadrul laboratoarelor de idei. Premiul pentru iInovaţie Democratică a fost decernat proiectului « Generaţia democraţie” (Turcia).
 

FORUMUL MONDIAL PENTRU DEMOCRAŢIE 2013

Este democraţia în criză? Judecând după cotele record înregistrate tot mai frecvent de absenteismul electoral, neîncrederea publicului faţă de lideri – alimentată de un număr tot mai mare de scandaluri de corupţie – precum şi creşterea numărului partidelor anti-sistem, decalajul între instituţiile statului şi societate devine tot mai evident. Modelele tradiţionale de participare publică cedează locul mass media sociale care oferă politicienilor şi activiştilor posibilitatea de a interacţiona cu publicul în mod direct. Acestea favorizează apariţia diferitor comunităţi de interese, cu toate că încă urmează să se impună drept platforme pentru dezbateri democratice coerente.

 
Chiar dacă mass media socială a alimentat un şir de mişcări de protest şi revoluţii democratice, este ea capabilă să reanimeze democraţia reprezentativă şi procesul de guvernare a societăţii? Care este viitorul formelor tradiţionale de participare civică? Cum se pot complementa noile forme de participare cu formele tradiţionale?

Pentru a aborda aceste subiecte, Consiliul Europei a invitat lideri politici, experţi, jurnalişti, tineri şi reprezentanţi  ai societăţii civile din întreaga lume la cel de-al doilea Forum pentru Democraţie, având drept motto:  "Reconectarea democraţiei: consolidarea legăturilor între instituţii şi cetăţeni în era digitală".
 
Forumul 2013 s-a axat pe noile măsuri practice care pot încuraja şi intensifica participarea cetăţenilor în procesele democratice.
 
Forumul, organizat în parteneriat cu primăria oraşului Strasbourg, Guvernul francez şi regiunea Alsacia, s-a desfăşurat la Consiliul Europei în perioada 27 - 29 noiembrie. Evenimentele şi dezbaterile destinate publicului larg  au început la 23 noiembrie.

Fundaţia Europeană pentru Tineret a susţinut participarea a 40 de reprezentanţi ai ONGurilor de tineret la cea de-a doua  ediţie a Forumului Mondial pentru Democraţie de la Strasbourg.
 
Informaţii suplimentare

 

Premiul pentru Inovaţie Democratică
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida