Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Justiţie, libertate şi securitate
FRA Clarity
CLARITY Complaints, Legal Assistance and Rights Information Tool for You (Instrument Informational pentru tine privind Contestații, Asistența juridică si Drepturi)

Agenția UE pentru Drepturile Fundamentale a lansat o versiune pilot Clarity - un instrument on-line interactiv pentru a ajuta oamenii să-și soluționeze problemele care vizează drepturile lor fundamentale.
 
Clarity, care înseamnă Instrument Informational pentru tine privind Contestații, Asistența juridică si Drepturi
(‘Complaints, Legal Assistance and Rights Information Tool for You)  , permite utilizatorilor să acceseze cu ușurință informații cu privire la organismele extrajudiciare care se ocupă de problema (ele) Drepturilor Fundamentale într-un anumit stat membru al UE.
 
Instrumentul interactiv Clarity permite să găsiți organizația potrivită care vă poate ajuta în soluționarea unei probleme care vizează drepturile fundamentale. Fiecare stat membru al UE are organismele publice de specialitate care pot oferi informații sau chiar emite decizii cu privire la nediscriminare sau alte aspecte legate de drepturile fundamentale.
 
În plus, în afară de organismele prezentate în acest instrument, puteți contacta, de asemenea, instanța de judecată locală. Pentru mai multe informații despre instanțe, a se vedea portalul european e-Justiție. Dacă ați fost o victima unei infracțiuni puteți contacta poliția.
 
** Vă rugăm să rețineți că acest instrument este o beta versiune și acoperă în prezent 12 de țări, precum și Irlanda de Nord, fiind disponibil doar în limba engleză.
 
Pentru a afla cine vă poate ajuta în soluționarea problemei privind drepturile fundamentale accesați secțiunea Tool. Aici, vi se vor adresa întrebări referitoare la problema cu care vă confruntați. Alegeți din lista de opțiuni răspunsul cel mai relevant. Rețineți că lângă fiecare răspuns există pictograma ”i”. Dacă faceți clic pe ea se va deschide o casetă care conține o scurtă explicație a întrebării împreună cu exemple.
 
Vi se vor solicita următoarele:

1. Să selectați țara în care a avut loc încălcarea, indiferent de propria naționalitate sau statut legal în această țară;2. Să selectați o temă generală care corespunde tipului de încălcare a drepturilor fundamentale;3. Să selectați aspectul specific al temei;


 La pagina  HELP puteți găsi definiții pentru toate drepturile enumerate în instrument. Drepturile sunt grupate în funcție de domenii pe care le puteți accesa la link-urile de mai sau utilizand caseta de căutare pentru un termen specific


4. Să indicați dacă încălcarea a fost comisă de către un organism public sau privat.


 
Ulterior, Clarity vă va oferi numele uneia sau mai multor organisme non-judiciare care vor fi în stare să soluționeze sau să vă ghideze în problema pe care o aveți. În unele cazuri, veți putea expedia răspunsurile direct la aceste organisme, împreună cu datele de contact. Dacă nu, se veți lista datele de contact relevante, astfel încât să puteți să contactați singur aceste instituții.
VIDEO


Actualizat 07.10.2015

 
Informaţii suplimentare
Pliant


 
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida