Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
15.06.2015
Să punem umărul împreună şi să ne construim viitorul
Interviu acordat în exclusivitate portalului infoeuropa.md de către Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, Eugen Caras, în cadrul rubricii ”Acasă, în Europa”.
 
Aflat de mai bine de trei ani în calitate de Șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, Eugen Caras este un activ promotor al valorilor europene în Republica Moldova și al promovării interesului țării la nivel european. Poartă mereu un dialog constructiv cu oficialii europeni și cu cei de acasă, fiind liantul dintre dorințele și aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova și oportunitățile pe care ni le oferă Uniunea Europeană.
 
Excelența Sa se arată convins că viitorul Republicii Moldova este unul european, pentru aceasta însă este nevoie de ambiție, determinare și coagularea eforturilor întregii societăți. Eugen Caras afirmă că integrarea Republicii Moldova în UE va aduce în țară mai multă stabilitate și prosperitate, fapt confirmat și de experiența țărilor europene care au urmat același parcurs. În cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Europeană, Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE vorbește despre valorile europene care trebuie să caracterizeze societatea noastră, despre deschiderea manifestată de comunitatea europeană pe parcursul acestor ani, dar și despre  importanța informării cetățenilor despre avantajele integrării europene și responsabilitățile care le revin în acest proces.
 
Citiți în continuare gândurile cu voce tare ale Ambasadorului Eugen Caras despre Moldova, Uniunea Europeană și importanța unei cooperări eficiente dintre acestea în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.
 
Integrarea europeană este un drum pe care suntem obligați să-l parcurgem dacă ne dorim să trăim într-o țară modernă cu o dezvoltare durabilă. Integrarea europeană este alegerea Republicii Moldova de a se alătura spațiului civilizațional european și reprezintă o șansă istorică pentru Moldova și cetățenii săi. Pentru a obține rezultate și a ne apropia de acest obiectiv este nevoie ca întreaga societate să se implice activ în procesul de transformare a țării. Acest lucru poate fi realizat prin informarea cetățenilor despre avantajele integrării europene, dar și despre responsabilitățile care le revin în acest proces, care uneori este destul de anevoios. Doar cu asemenea atitudine, eforturile vor da roade. Trebuie să ținem minte că integrarea europeană nu este un scop în sine, ci reprezintă un mijloc prin care putem promova la noi acasă valorile: democrație, drepturi fundamentale pentru fiecare cetățean, prosperitate. Cetățenii Republicii Moldova deja beneficiază de primele rezultate ale apropierii de UE: liberalizarea vizelor a permis cetățenilor moldoveni accesul în UE fără vize. Semnarea și aplicarea provizorie a Acordului de Asociere/Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător a oferit posibilitatea ca producătorii moldoveni să obțină acces la imensa piață a UE, care, cel mai important, este una previzibilă. În câteva luni de la aplicare, exporturile de produse moldovenești spre UE au crescut cu 10%. Pentru a profita din plin de această deschidere, producătorii moldoveni trebuie să devină competitivi.
 
Țările care au urmat acest drum au avut doar de câștigat. Drept exemplu, Spania și Portugalia, când au aderat la UE cu 30 de ani în urmă, aveau o situație economică foarte precară, ca apoi să treacă printr-o etapă de dezvoltare accelerată. Acest lucru a fost posibil grație sprijinului și solidarității celorlalte state-membre, care le-au oferit importante fonduri europene pentru dezvoltarea și modernizarea țării. Un alt exemplu este cel al României - aderarea la UE i-a adus o creștere economică constantă, creșterea produsului intern brut, au avut loc transformări pozitive la capitolul calității vieții.
 
Convingerea mea este că odată integrați în UE, vom avea mai multă stabilitate și prosperitate, cetățenii moldoveni se vor bucura de aceleași drepturi ca orice cetățean al UE: drepturi garantate de Carta drepturilor fundamentale și Carta Socială Europeană. Vom aparține unei mari familii de națiuni care se ajută și se sprijină reciproc. Interesele noastre politice și economice vor putea fi promovate cu mai mult succes în cadrul acestei mari comunități.
 
Cetățenii trebuie să conștientizeze că spațiul european este unul al păcii, bunăstării, siguranței sociale, accesului liber la oportunitățile de muncă, educație și dezvoltare individuală.
 
Este imperios necesar ca împreună să punem umărul și să ne construim viitorul. Pentru a reuși, este nevoie de coeziune, mobilizare și de acțiuni concrete care să ne apropie pas cu pas de acest obiectiv: implementarea cu succes a reformelor și angajamentelor asumate, instituirea unui management modern în administrație, o mai bună disciplină și organizare a societății și eficientizare a muncii și resurselor. Neintegrarea ar însemna sărăcie și subdezvoltare.
 
Comunitatea europeană își manifestă deschiderea față de Moldova prin susținerea solidă, pe care o acordă parcursului european al Republicii Moldova. Această susținere a fost exprimată clar de către oficialii europeni, care au efectuat numeroase vizite în țara noastră pe parcursul ultimilor ani. Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, semnarea AA/DCFTA,  asistența financiară oferită Republicii Moldova sunt dovezi elocvente în acest sens.
 
Valorile europene trebuie să caracterizeze societatea noastră pentru că ele constituie fundamentul unei societăți moderne. Respectul față de demnitatea umană, față de libertate, democrație, egalitate în drepturi și obligații pentru toți cetățenii, egalitatea de șanse sunt valori și drepturi pentru care trebuie sa luptăm. Interesele cetățeanului  trebuie să fie în centrul tuturor politicilor publice. Pentru a înțelege mai bine importanța valorilor europene, trebuie să ne amintim că Uniunea Europeană a fost gândită și inițiată din nevoia de a nu mai avea războaie pe continentul european și din dorința de dezvoltare economică în condiții de eficiență socială. După cum vedem, acest lucru s-a reușit: statele-membre din UE nu au mai purtat războaie, prosperitatea economică a crescut în fiecare dintre țările membre. Aceasta a fost posibil datorită respectării celor trei principii de bază ale UE: pace, solidaritate și prosperitate. Valorile europene sunt și valorile noastre, majoritatea sunt consfințite în Constituție. Nu ne rămâne decât să le promovăm și să le aplicăm riguros.
 
Mi-aș dori să ”aduc” acasă din UE respectul față de lege, mai multe oportunități de muncă și oferte salariale. 
 
Nimic nu este imposibil dacă există dorință și voință de a clădi un viitor mai bun, de a deveni artizanii propriului nostru destin. Trebuie să investim în dezvoltarea capacităților instituționale și să consolidăm societatea noastră.
 
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida