Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
29.11.2013
Ceremonia de parafare Acorduuil de Asociere Moldova- Uniunea Europeană
Premierul Iurie Leancă şi Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, au parafat, astăzi, Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic.
Înainte de parafare, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel BARROSO, a declarat că Acordul de Asociere ar trebui să fie semnat cât mai curând, în anul 2014

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat  că astăzi pornește o fază nouă în relațiile Uniunii Europene cu Georgia și Republica Moldova. "Eforturile au fost răsplătite pentru a merge mai departe în călătoria noastră comună. De acum înainte, economiile și societățile noastre vor fi legate. E cel mai progresist, profund Acord semnat vreodată de Uniunea Europeană. Acordurile ar trebui semnate cât mai curând în 2014", a declarat oficialul european.


(VIDEO)


Imediat după parafare, Premierul moldovean a declarat:

Dragi prieteni,

Trăim cu toții un moment istoric: a fost parafat un Acord fără precedent, ambițios și de anvergură dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Este un simbol al încrederii, deschiderii și cooperării dintre Moldova și UE.
Reprezintă o cale clară ca Moldova să ajungă membru al UE într-o bună zi.

Este o scenă importantă deoarece servește drept o bună temelie și ne pregătește pentru efortul de a ne onora toate angajamentele prevăzute în acest acord.

Doar împreună vom reuși să ne realizăm obiectivele comune.
Moldova este o țară Europeană, cu aceeași istorie, cu aceleași valori și sub același cer, Europa.

Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană!
 

Mesajul Prim-ministrului Iurie LEANCĂ, după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, adresat cetăţenilor Republicii Moldova

La Marile Adunări Naţionale din 1989 şi 1991, sute de mii de moldoveni se desprindeau de URSS și îşi obţineau independenţa, fiind inspiraţi şi susţinuţi de popoarele baltice.

Astăzi, la o distanță de peste 20 de ani, când Republica Moldova obţine şansa de ancorare în spaţiul european,  prietenii baltici rămân aceeaşi sursă de inspiraţie şi de sprijin pentru noi.

Am considerat mereu că Moldova, prin potențialul său, poate deveni un următor caz de succes după ţările baltice în spaţiul post-sovietic şi am crezut mereu că trebuie să parcurgem cu aceeaşi fermitate şi dăruire traseul european, pe care l-au urmat ţările din Europa Centrală şi de Est.

Succesele ţărilor ieşite din comunism şi care au devenit într-un timp-record membre ale familiei europene ne-au demonstrat că anume această cale este cea mai potrivită pentru un popor European care vrea să revină acasă, în sânul civilizației occidentale.

Doamnelor și domnilor, dragi prieteni,

La reunea Parteneriatului Estic de astăzi de la Vilnius, Republica Moldova deschide un nou capitol în istoria sa -  un capitol pe cât de ambiţios, pe atât de  complex şi solicitant.

Aderarea la Uniunea Europeană ca membru cu drepturi depline este un vis măreţ ce ne uneşte pe toţi şi care - odată cu parafarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb, dar şi cu anularea vizelor pentru moldoveni într-o perspectivă destul de apropiată - prinde tot mai mult contur.

Dragi cetăţeni,

Sunt convins că doriţi să mă întrebaţi: „Dar cum se va schimba viaţa noastră începând de mâine"?

Mi-aş dori să vă pot spune că se va schimba în bine imediat, însă, după cum cunoașteți foarte bine, miracole nu există. Suntem antrenaţi într-un proces anevoios, dar absolut necesar, prin care urmărim să reclădim din temelie modul în care este construită societatea noastră.

Aceasta și este lecţia baltică pentru noi: demontarea sistemului sovietic poate fi făcută doar cu voinţa şi determinarea clasei politice, dar mai ales cu implicarea mai mare din partea cetăţenilor, fie că sunt acasă sau sunt in afara ţării. Este o condiție indispensabilă, de fapt.

Dar, chiar dacă miracole nu există, realitățile sunt încurajatoare pentru noi. Parafarea Acordurilor şi punerea acestora în aplicare în toamna anului viitor înseamnă crearea premiselor pentru integrarea economiei noastre pe o piaţă formata din 500 de milioane de oameni -  o piaţă care se bucură de un nivel de trai mult mai înalt: fie că e vorba de salarii şi pensii decente, fie că ne referim la şcoli, universităţi mai competitive, sau apă nepoluată.

La fel, înseamnă posibilităţi pentru familii ca să-și  pornească propriile afaceri, în condiţii prielnice şi egale pentru toată lumea, indiferent de mărimea businessului, de regiune sau de domeniu. Integrarea europeană mai înseamnă o societate fără corupţie.

Nu doar spațiul geografic, cultural și al valorilor, sunt, însă, elementele ce ne unesc de Europa. Din vara anului trecut împărţim și acelaşi cer european, odată cu aderarea Moldovei la spaţiul aerian comun al Uniunii Europene. S-a întâmplat graţie faptului că am ştiut să negociem liberalizarea spațiului avia în termen-record, de doar un an de zile.

Astfel, moldovenii au simţit la modul practic avantajele integrării europene: zboruri la preţuri mai mici, spre mult mai multe destinaţii, precum şi servicii sigure, de o calitate mai înaltă.

Într-o perspectivă apropiată urmează să ne bucurăm cu toţii de un alt avantaj al apropierii noastre de Europa, şi anume, circulaţia liberă, fără vize, în spaţiul Shengen. Asta va însemna că familiile se vor putea reuni mult mai des, nu doar de sărbători, şi nu doar acasă, în Moldova, ci în orice oraş din Europa.

Încrederea cu care vă spun toate aceste lucruri nu este determinată doar de faptul că am privilegiul să reprezint Republica Moldova aici, la Vilnius, la reuniunea Parteneriatului Estic. Încrederea mea vine din convingerea cu care am trăit și muncit în ultimii 15 ani, pe care i-am dedicat ideii de integrare europeană şi în care am făcut tot ce mi-a stat în puteri ca aceasta să prindă contururi reale.

Iată de ce, am toate motivele să fiu fericit şi mândru de ţara noastră. Totodată, vreau să vă mărturisesc că trăiesc cu simţul datoriei făcute doar pe jumătate, deoarece responsabilitatea faţă de dumneavoastră, dar şi faţă de prietenii noştri din Uniunea Europeană, este mai mare ca niciodată. Acum, trebuie să dăm dovezi la lume că maturitatea şi voinţa sunt realități palpabile şi că ele vor fi puse în serviciul visului nostru mare - cel de integrare politică si economica în Uniunea Europeană.

Aşa cum, în urmă cu un sfert de secol, cei care au luptat pentru independenţa ţării  noastre ne îndemnau să alegem grâul de neghină, aşa astăzi trebuie să luăm decizii care vor grăbi parcursul nostru european. Suntem datori, chiar condamnați, să facem asta - pentru ca cei tineri să prospere, iar cei în vârstă să îmbătrânească frumos. Și pentru ca toţi cetăţenii Moldovei să trăiască în demnitate.

Vă mulţumesc!

 


Informaţii suplimentare
AA


 

actual
   05.04.2018  Raportul pentru RM privind implementarea AA 31,03.2017 Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova

10,03.2017 Raportul pentru Moldova privind implementarea Acordului de Asociere
14-15.12.2016 Cea de-a  3-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – RM

17-20.10..2016 Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE şi Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE în configuraţie comerţ.
26.09.2016 Semnarea  Acordului  de finanţare  RM şi UE privind Programul de suport pentru reforma administraţiei publice în RM. 
1.07.2016 A intrat în vigoare Acordul de Asociere  RM-UE
18.05.2016 Cea de-a 2-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM

10.05.2016 Prima Reuniune a Platformei societății civile UE-RM
14.03.2016 A 2-a reuniune a Consiliului de Asociere UE-Moldova
15.02.2016 Concluziile Consiliului UE privind RM
21.01.2016 Rezoluţia Parlamentului European privind AA?DCFTA
19.10.2015 Prima reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE
21- 22.09.2015
Prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere  UE+RM
Declaraţia finală şi recomandările

20+21.05.2015
Cel de-al IV-lea summit al Parteneriatului Estic de la Riga

Prima Conferință Media a Parteneriatului Estic
Conferința Societății Civile
Forumul de Afaceri

21.05.2015 Lansarea Facilitatii Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii

26.03.2015 Semnarea Acordului de finanţare privind implementarea Programului ENPARD Moldova
– Suport pentru agricultură şi dezvoltarea rurală.

18.03.2015 Semnarea Acordului UE-RM privind participarea RM la Programul UE „Europa Creativă”

Textuk ACORDului, MO al RM , 1.05.2015

16.03.2015 Prima reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE

17.12.2014  Parlamentul European a votat deschiderea pieţei UE pentru mere, struguri şi prune moldoveneşti
Regulament
19.11.2014 - Semnarea Memorandumului de înţelegere privind suportul oferit RM pentru perioada 2014-2017
şi Acordului privind finanţarea Programului de susţinere pentru crearea Zonei de Liber Schimb
Cadrul unic de sprijin acordat de UE pentru Republica Moldova (2014-2017)
13.11.2014  -Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere UE-RM

06.11.2014  -Semnarea Memorandumului  de înţelegere privind suportul oferit RM pentru perioada 2014-2017
10.10.2014  - Planul naţional de acţiuni pentru implementarea AA RM-UE în perioada 2014-2016
29.09.2014 - Semnarea Acordului UE-RM privind participarea RM la Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (COSME).
1.09.2014 -  intrarea în vigoare a Acordului de Asociere
29.07.2014 UE susţine reformele-cheie în Republica Moldova
1.07.2014 - Semnarea Acordului de Asociere la Programul european pentru cercetare-inovare Orizont 2020

ACORD între RM şi UE privind participarea RM la Programul-cadru al UE pentru cercetare şi inovare (2014-2020) - Orizont 2020

27.06.2014 Semnarea Acordului de Asociere
TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM
AGENDA de Asociere UE-RM
Ratificarea AA  MD - 2.07.2014, UE - 13.11.2014

26.06.2014 Reuniunea a 16-a a Consiliului de Cooperare UE-Moldova
19-20.06.2014 UE-Moldova Forum 2014, Bălţi
5-12.06.2014 Moldova Business Week 2014 /
Conferinţa Internaţională a Investitorilor Moldova-UE

10.05.2014, 17.05.2014  - Zilele Europei în RM
28.04.2014 -Liberalizarea vizelor
                    08.04.2014   -Publicarea în Jurmal Oficial al UE
                    O3.04.2014 Pasul oficial FINAL..
                    14.03.2014 - Consiliul UE a decis ..
                    27.02.2014 Parlamentul UE a decis..
27.03.2014 Adoptarea "Pachetuuil de vecinătate" 2014
Raportul PEV pentru 2013 privind MOLDOVA

25-26.03.2014
Cea de-a 18-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-RM


23.01.2014
- Conferinţa Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

16.01.2014  Prima rundă de consultări pe marginea Agendei de Asociere cu UE

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Audiovizual

12.06.2014


 
15.05.2014


 
14.06.2013


 
13.12.2012 Semnarea Acordului-cadru privind participarea la operaţiunile UE de gestionare a crizelor

29-30.11.2012  Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso în Republica Moldova


 
27.06.2012 Semnarea Acordului de amendare a Acordului RM-UE privind facilitarea regimului de vize

26.06.2012

Semnarea Acordului privid Spaţiul Aerian Comun între UE şi statele sale membre şi RM şi Acordului între RM şi UE cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare/ Reuniunea a 14-a Consiliului de Cooperare UE-Moldova

 
27.04.2012 Declaraţii comune de presă de Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European şi Nicolae Timofti, preşedintele RM în urma întâlnirii lor în cadrul Consiliului European


Briefing de presă comun de către José Manuel Barroso, preşedintele CE şi Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova


 
6.03.2012  Semnarea unui acord pentru implementarea primei faze a Programului Complex de Consolidare Instituţională
10.01.2012 Semnarea  Acordului de finanţare dintre Guvernul RM şi UE


 
 ©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida