Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
10.05.2017
Sursa: Promo-LEX
Două hotărâri CEDO condamnă Rusia pentru încălcarea drepturilor omului în Transnistria
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat două Hotărâri care reconfirmă încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

La 9 mai 2017, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat două Hotărâri care reconfirmă încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Hotărârile se referă la cauzele Eriomenco (42224/11) și Pădureț (26626/11), prin care Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcare a dreptului la libertate și siguranță, dreptului de a nu fi supus torturii, dar și a dreptului de proprietate. 

Vitalie Eriomenco este un om de afaceri cu reședința în r-nul Slobozia, din regiunea transnistreană, a fost „arestat” în anului 2011 de către reprezentanții miliției transnistrene. Afacerile sale, pe care le-a dezvoltat mai mult timp au fost preluate abuziv, iar cotele părți deținute de către acesta au fost transferate altor persoane. La 30 decembrie 2013, așa-numitele instanțe judecătorești din regiune l-au găsit vinovat de escrocherie și l-au condamnat la 12 ani privațiune de libertate cu confiscarea averi personale.

Vitalie Eriomenco s-a aflat în detenție timp de 5 ani și jumătate, timp în care a fost supus unor  tratamente inumane și degradante în închisorile din regiunea transnistreană. Deși starea de sănătate se agrava vizibil, i-a fost refuzată asistența medicală. Potrivit constatărilor Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, lipsa asistenței medicale calificate în instituțiile penitenciare din regiune a deteriorat grav sănătatea reclamantului. Dl. Eriomenco a fost eliberat în septembrie 2016, după ce a fost grațiat de către Evghenii Șevciuc.

Curtea a constatat violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane și degradante (art.3), dreptul la libertate și securitate (art.5), dreptul la viața privată și de familie (art.8), dreptul la proprietate (art. 1 al Protocolul 1), precum și dreptul de a sesiza Curte cu o cerere individuală (art.34). Curtea a decis încasarea din contul reclamantului suma prejudiciilor de 142 775 EURO. 

Reclamantul în cea de a doua cauză este Dumitru Pădureț, un antreprenor din localitatea Cocieri. În august 2010 acesta transporta mărfuri la piața agricolă din orașul Dubăsari. El a fost oprit de persoane care s-au prezentat ca fiind reprezentanți ai “serviciului vamal” și i-au confiscat automobilul și mărfurile. În octombrie 2010, reclamantul a fost obligat să achite o amendă de 1.320 de euro pentru a-și putea recupera automobilul.

Curtea a constatat violarea dreptului de proprietate (art. 1 Protocolul 1) și a decis încasarea din contul reclamantului suma prejudiciilor de 6 320 EURO. 

“Curtea Europeană pentru Drepturile Omului rămâne a fi cel mai eficient instrument de constatare a încălcărilor drepturilor omului. Hotărârile CtEDO confirmă de fapt cele relatate de către apărătorii drepturilor omului” a declarat Ion Manole, Directorul executiv al Asociației Promo-LEX. Totodată, Ion Manole a subliniat necesitatea stringentă de a identifica și implementa instrumente și mecanisme de monitorizare a drepturilor omului de către instituții și organizațiile internaționale.

CEDO Moldova
admisibilitatea cererilor la CEDO
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida