Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
MoSEFF

Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova (MoSEFF)


Intensitatea energetică în Republica Moldova este de aproximativ trei ori mai mare decât în UE. Acest lucru înseamnă că, în medie, companiile din Republica Moldova consumă de trei ori mai multă energie, pentru a produce aceeaşi producţie ca şi companiile din UE. 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) recunoaşte importanţa crescândă a eficienţei energetice, precum şi rolul-cheie al acesteia în viitorul Europei. În septembrie 2009 a fost lansată Linia de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova (MoSEFF), cu scopul de a sprijini investiţiile în eficienţa energetică la întreprinderile din Republica Moldova.

O linie de credit de 20 milioane de euro, în combinaţie cu o componentă de grant  de 5–20% a fost prevăzută la acordarea de împrumuturi pentru companiile din Moldova, prin intermediul băncilor partenere ale BERD. MoSEFF, de asemenea, oferă asistenţă tehnică pentru proiecte prin intermediul Fichtner — o companie germană lider în domeniile inginerie şi consulting.
 

 
Împrumuturile MoSEFF sunt furnizate de către băncile partenere pentru companiile din Moldova care solicită finanţare.

Mărimea creditului MoSEFF este între 25 mii şi 2 milioane de euro.

Finanţarea este îndreptată  spre investiţiile de promovare a eficienţei energetice şi  producţiei de energii regenerabile (rugăm să consultaţi secţiunea Eligibilitate şi Studiu de caz pentru mai multe informaţii despre tehnologiile eligibile). O echipă de experţi tehnici şi financiari vor ajuta pretendenţii la evaluarea şi optimizarea proiectelor. Băncile locale sunt responsabile de evaluarea şi analiza financiară şi de decizia finală cu privire la plata creditului.

Proiecte realizate de către MoSEFF - câteva exemple

Aici puteţi descărca informaţii şi studii de caz privitor la de proiectele implementate în 2010 şi 2011 în cadrul MoSEFF. O serie din aceste proiecte sunt încă în curs de implementare şi vor începe operarea în prima jumătate a anului 2011. Această rubrică este actualizată lunar.

Contacte

 

Moldovan Sustainable Energy Financing Facility
Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova
Программа Финансирования Устойчивой Энергетики в Молдове

2012 Chişinău, Vlaicu Pîrcălab, 30/1

Tel.: +373 (0) 22 200 506
Fax: +373 (0) 22 200 507
Linia fierbinte: +373 (0) 60 13 46 69

E-mail: info(at)moseff.org

Persoana de contact: Corina Guţu-Chetruşca

LINKURI UTILE

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida