Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Uniunea Europeană
Parlamentul European

Aleşi prin vot direct de cetăţenii europeni, o dată la 5 ani, membrii Parlamentului European sunt reprezentanţii popoarelor Uniunii. Parlamentul este una dintre principalele instituţii europene cu puteri legislative, alături de Consiliul Uniunii Europene („Consiliul”).

Parlamentul European este singurul organ al UE ales în mod direct şi una dintre cele mai mari adunări democratice la nivel mondial. Cei 751 de deputaţi reprezintă cele 500 de milioane de cetăţeni ai UE.

Deputaţii sunt aleşi din cinci în cinci ani de către alegătorii din cele 28 de state membre.

Rue Wiertz/Wiertzstraat, 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Belgique/België
Tel: +32 2 284 21 11
Fax: +32 2 284 69 74

Rol
Parlamentul are trei roluri esenţiale:
 • dezbate şi adoptă legislaţia UE, împreună cu Consiliul
 • monitorizează alte instituţii europene, în special Comisia, pentru a se asigura că acestea funcţionează în mod democratic
 • dezbate şi adoptă bugetul UE, alături de Consiliu.
Mai mult:Competenţe și funcții
Parlamentul exercită rolul de colegislator în aproape toate domeniile în care legiferează Uniunea Europeană. Alături de Consiliu, Parlamentul adoptă sau modifică propunerile Comisiei. De asemenea, Parlamentul supraveghează activitatea Comisiei și adoptă bugetul Uniunii Europene. Modul în care sunt exercitate toate aceste misiuni este descris în continuare.

Dincolo de aceste competențe oficiale, Parlamentul cooperează îndeaproape cu parlamentele naționale ale țărilor din UE. Adunările parlamentare mixte organizate la intervale regulate permit o mai bună integrare a punctele de vedere naționale în cadrul dezbaterilor Parlamentului.

Parlamentul European este un apărător al drepturilor omului și al democrației în Europa și dincolo de frontierele acesteia. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene proclamă drepturile civile, politice, economice și sociale ale tuturor persoanelor care trăiesc pe teritoriul UE.

© European Union 2013 - European Parliament
Componenţă

 
Numărul parlamentarilor provenind din fiecare ţară este aproximativ proporţional cu numărul locuitorilor ţării respective. În baza Tratatului de la Lisabona, nicio ţară nu poate avea mai puţin de 6 reprezentanţi sau mai mult de 96.

Deputaţii se constituie în grupuri politice; aceştia nu se grupează în funcţie de naţionalitate, ci în funcţie de afinităţile lor politice. În prezent, există 7 grupuri politice în cadrul Parlamentului European.

Preşedintele Parlementului European
Preşedintele conduce toate activităţile Parlamentului şi ale organelor sale şi dispune de toate competenţele pentru a prezida dezbaterile Parlamentului şi pentru a asigura buna desfăşurare a acestora

Rol:
 • asigură desfăşurarea corespunzătoare a procedurilor parlamentare
 • monitorizează activităţile Parlamentului şi comisiile parlamentare
 • reprezintă Parlamentul în toate chestiunile juridice şi în relaţiile internaţionale
 • îşi dă acordul final asupra bugetului UE
Funcţiile Preşedintelu i/ Regulamentul Parlamentului European

17.01.2012 -  Deputații europeni l-au ales pe Martin Schulz în funcția de Președinte al Parlamentului European cu 387 voturi în favoare din 670 voturi exprimate. Deputatul german, în vârstă de 56 de ani, va conduce Parlamentul European pentru următorii doi ani și jumătate, până la începutul următoarei legislaturi din iulie 2014. Discursul noului Președinte Martin Schulz
Portretul noului președinte al Parlamentului European: cine este Martin Schulz
01.07.2014 Deputații l-au reales pe Martin Schulz în funcția de Președinte al Parlamentului European, pentru un nou mandat de doi ani și jumătate. Deputatul german în vârstă de 58 de ani va conduce Parlamentul până în ianuarie 2017. El a câștigat cu 409 voturi din 612 valabil exprimate în primul tur.

Martin Schulz este primul Președinte din istoria Parlamentului European care a fost reales pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate.

Locaţii
 
Parlamentul European îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles (Belgia), Luxemburg şi Strasbourg (Franţa).Birourile administrative („Secretariatul General”) se află la Luxemburg.Reuniunile întregului Parlament, cunoscute sub denumirea de „sesiuni plenare”, au loc la Strasbourg şi la Bruxelles. Reuniunile comisiilor parlamentare au loc şi la Bruxelles.


LINKURI RAPIDEParlamentul este pe…


 
Fişe tehnice privind UE /Parlament European
Vezi de asemenea: Sinteze legislative
Actualizat decembrie 2014
Audiovizual
PE: Agenda
Audiovizual
Instituţiile UE, prin prisma preşedinţilor lorDespre UE

În  numai 12 lecţii, puteţi afla care sunt activităţile şi obiectivele UE şi cum funcţionează aceasta.
 • De ce avem nevoie de UE?
 • Care sunt competenţele UE?
 • Cronologia construcţiei europene
 • Care este viitorul UE?
EUROPA: Revista pentru tineri

Videomateriale didacticeUE 2013-2015Martin Schulz,Presedintele Parlamentului European
Jean-Claude Juncker, Presedintele Comisiei Europene
Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European


  2015

 

Anuarul oficial al UE 2014


 

Premiul Nobel
12.10.2012 - UE a câştigat Premiul Nobel pentru pace 2012, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale, pe parcursul a peste şase decenii, la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa. 
Detalii

Dosar de presa
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida