Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
05.08.2015
Susţinerea şi promovarea femeilor antreprenoare din Moldova
Al treilea an consecutiv femeile antreprenoare din Moldova participă la Concursul internaţional „Cea mai prietenoasă companie de familie”.

Recent, la Sofia în cadrul hotelului Hilton s-a desfășurat Conferinţa Internaţională a femeilor antreprenoare din Europa de Sud-Est, în cadrul căreia au fost făcute totalurile Concursului  „Cea mai prietenoasă companie de familie”. La eveniment au participat politicieni, conducătoare ale organizaţiilor neguvernamentale din domeniul antreprenoriatului, oameni de afaceri din diferite ţări. Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment de Angela Chicu, preşedinta Asociaţiei Femeilor Profesioniste şi de Afaceri. Organizator și gazdă a evenimentului a fost Asociația Femeilor Balcanice din Micului Business în domeniul meşteşugăritului.
 
Oaspeții oficiali al evenimentului au fost Snejana Jonica, membru al Parlamentului din Muntenegru, Zdenka Loncar, ministru adjunct al antreprenoriatului și măiestriei din Croația, Ermira Kasya, European University din Tirana și Nora Malay, ministru adjunct al Educației din Albania, care au susţinut activ în ţările lor antreprenoriatul feminin din regiunea Balcanilor.
 
Programul conferinței a inclus mai multe prezentări interesante despre starea actuală și provocările existente în domeniul antreprenoriatului femenin. Raportul introductiv privind  antreprenoriatul femenin a fost prezentat de Nina Zhivkova, care a oferit o informaţie desfăşurată şi statistică interesantă cu privire la rolul femeilor pe piața forței de muncă, contribuția  acestora în creşterea economiei naţionale utilizând instrumente inovaţionale. Anke Bruehl Chuck a prezentat diferite linii de creditare, precum instrumente și servicii de consultanță pentru susținerea și creșterea antreprenoriatului feminin din Germania.
 
În cadrul Conferinței internaționale a avut loc evenimentul festiv de totalizare a Concursului internaţional ”Cea mai prietenoasă companie de familie din Europa de Sud-Est”. Concursul internațional este precedat de concursurile naționale în care organizaţiile sunt divizate în două categorii: din prima categorie fac parte companiile mici, cu mai puțin de 20 angajați, iar din cea de-a doua – companiile cu mai mult de 20 de angajați, concurând în propria țară pentru premiul ”Companie mai aproape de familie”.
 
Câștigătorii concursurilor naționale au completat chestionare speciale, în care au evaluat politica lor corporativă legată de reconcilierea vieții personale și profesionale. Răspunsurile au fost evaluate de un juriu internațional, care a desemnat în calitate de câștigători următoarele organizaţii: la categoria companie mică, mai puțin de 20 de angajați, a fost desemnată - Sporting NT, Kosovo, producător de articole sportive, construcții de baseball şi volei, centru de fitness. La categoria companie mare, mai mult de 20 de angajați - Vori Jordanka Ltd, Macedonia, producator de conserve, fructe și legume de prelucrare. Ambilor câștigători li s-au  acordat o  statuetă ”Companie de familie din Europa de Sud-Est 2015”  şi un voucher  pentru un weekend în Hotel Hilton Sofia, înmânat de directorul de marketing al Hotel Hilton Sofia.
 
Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova a prezentat-o pe câştigătoarea concursului din Moldova Victoria Branişte din Criuleni, care se ocupă cu creşterea albinei-mame. Este o afacere inedită şi unică în Moldova, certificată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
 
Concursul este la a III-a ediţie, iar ţările participante sunt: Albania, Bulgaria, Croația, Macedonia, Moldova, Kosovo, Muntenegru.
 

Informaţii suplimentare

 

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Mesajele europene în afişele Platformei
Obiectiv European
“Pentru Europa” - Platforma Societatii Civile
Acest compartiment din Digest European  este realizat cu sustinerea financiară
a Programului de asistență oficială pentru dezvoltare a Republicii Slovace  -  SlovakAid
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida