Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
06.05.2015
Ţările nordice sunt deschise pentru cooperare cu cele din sud, cum ar fi Moldova
Circa 120 de femei de afaceri şi inovatoare din diferite țări nordice au participat recent, la Tallinn, capitala Estoniei, la Conferinţa Internaţională cu genericul „Femeile inovatoare şi antreprenoriatul – resurse pentru susţinerea economiei ţărilor nordice şi a celor baltice”.

La evenimentul de la Tallinn a participat activ Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova, condusă de Angela Chicu, care încearcă să promoveze Republica Moldova în calitate de destinație pentru afaceri.
 
La Conferinţa  inventatorilor şi inovatorilor, precum şi în cadrul expoziţiei internaţionale, au fost prezentate istorii de succes ale unor femei care deja schimbă lumea în diferite domenii, cum ar fi maşini şi textile, iluminat şi electronice, transport, chimie şi metalurgie etc.  
 
Tea Varrak, prorector al Universităţii Tehnologice din Tallinn, care mai este şi directorul centrului inovaţional „Mektory”, a salutat oaspeții din ţările participante, îndemnându-le să se simtă ca acasă, deşi natura nu prea este blândă cu ele. Clima tipică ţărilor nordice: temperaturi scăzute, frig şi ploi.
 
Bola Olabisi din Marea Britanie a venit cu un raport privind femeile inventatoare şi noile invenţii din lume. Cu peste 18 ani de experienţă în programele de dezvoltare comunitară și de consolidare a capacităților, ea a fondat  în 1998  Reţeaua Globală a Inventatorilor şi Inovatorilor (GWIIN) cu scopul de a fi recunoscute realizările femeilor inovatoare și a se evidenția obstacolele principale care limitează potențialul lor de creștere. Bola Olabisi beneficiază de inițiativele femeilor pentru a furniza GWIIN-ului  servicii eficiente care oferă o oportunitate unică de a acoperi lacunele, atunci când vine vorba de nivelul scăzut de reprezentare a femeilor inventive pe piață. Ea își împărtășește ideile, experiența și deschide noi perspective.
 
Moldova doreşte să adere la GWIIN pentru o dezvoltare mai avansată
 
Bola Olabisi caută să conlucreze cu instituțiile guvernamentale, constituie o punte de legătură între experţi în industrie, organizații voluntare, întreprinderi și departamentele de învățământ, pentru a găsi modalități eficiente de a oferi tot sprijinul, instrumente, sfaturi și informații care pot ajuta femeile în afirmarea lor în afaceri și în carieră. Datorită domniei sale, a fost  extinsă Reţeaua  Europeană a Femeilor Inventatore şi Inovatoare din  Marea Britanie, Canada, Africa de Sud, Ghana, SUA, Spania, Hong Kong, Estonia, Finlanda, Suedia, India, Islanda, Franța, Nigeria, Maroc, Singapore, Mexic. Ea este, de asemenea, vicepreședinte al Asociației Britanice a femeilor antreprenoare.
 
Prin intervenția sa, a impresionat profund gazda evenimentului, Anne-Mari Rannamäe, preşedintele QUIN – Estonia. O femeie mică de statură, dar foarte  energică, sufletistă, ea reușind să adune persoane de vază din diverse țări cu tradiții diferite. Anne-Mari Rannamäe este cunoscută şi în Moldova: ea a efectuat o vizită pentru schimb de experienţă în 2008 şi a avut întrevedere cu conducerea AGEPI de la Chișinău. Însă, în afară de inventator emerit din Estonia, dânsa mai este şi pictor cunoscut, având lucrări expuse în Centrul cultural din Tallinn.
 
Suport financiar, deschis pentru Moldova
 
Despre posibilităţile financiare şi susţinerea femeilor creative şi inovatoare a vorbit Britt-Marie Söderberg Torstensson. ”Ea s-a referit la fonduri de susţinere a inovaţiilor şi a dezvăluit unde pot aplica organizaţiile de femei care doresc să obţină finanțare pentru proiecte. Mai mult ca atât, ea a subliniat că, din momentul participării reprezentantelor din Moldova, și ţara noastră este inclusă în lista de susţinere, lucru pentru care îi mulţumim din suflet. Mai ales că în reţeaua dată sunt incluse doar ţările nordice şi cele baltice”, spune Angela Chicu.

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Mesajele europene în afişele Platformei
Obiectiv European
“Pentru Europa” - Platforma Societatii Civile
Acest compartiment din Digest European  este realizat cu sustinerea financiară
a Programului de asistență oficială pentru dezvoltare a Republicii Slovace  -  SlovakAid
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida