Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
16.01.2018
Leeuwarden şi Valletta: Capitale europene ale culturii 2018
La Valletta festivitățile de deschidere au  loc în întregul oraș în perioada 14 - 20 ianuarie,Pentru Leeuwarden, sărbătorile vor începe la 26 și 27 ianuarie
tradaptare infoeuropa.md

Începând cu 1 ianuarie, timp de un an, orașele Leeuwarden (Olanda) și Valletta (Malta) dețin titlul de Capitală Culturală Europeană.

La Valletta festivitățile de deschidere au  loc în întregul oraș în perioada 14 - 20 ianuarie, fiind inspirate de tradiționala  Festă Malteză. La ceremonia oficială de deschidere de la 20 ianuarie va participa Comisarul pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics,.

Pentru Leeuwarden, sărbătorile vor începe la 26 și 27 ianuarie, cu instalații artistice și spectacole ale unor artiști profesioniști și amatori din oraș, iar muzeele își deschid porțile vizitatorilor din întreaga regiune Friesland. Primul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, va participa la ceremonia oficială de deschidere la 27 ianuarie.

Dspre ce este vorba?

Programul pentru festa de la Valetta își propune să încurajeze artiștii și publicul să regândească viziunea tradițională a culturii. Datorită locației specifice a Maltei ca stat-insulă între Europa și Africa de Nord, programul aspiră, de asemenea, să reunească diferite puncte de vedere din diferitele țărmuri ale Mării Mediterane. Mai mult de 140 de proiecte și 400 de evenimente sunt incluse în program și urmează a fi  organizate în jurul a trei teme principale: "Istorii Island", "Baroc viitor" și "Călătorii". Vor fi implicați aproximativ 1000 de artiști locali și internaționali, curatori, interpreți, lideri ai atelierelor, scriitori, designeri, coruri și producători de filme, iar festivitățile vor continua pe tot parcursul anului pe insulele Malta și Gozo.

Cu conceptul de iepen mienskip (comunitate deschisă) în centrul programului său, Leeuwarden urmărește consolidarea și conectarea comunităților din întreaga regiune Friesland și Europa, cu peste 800 de proiecte care implică muzică, teatru, artă peisagistică, operă și sport loc pe tot parcursul anului. O expoziție a pictorului olandez M.C. Escher, o operă despre Mata Hari, un eveniment cu crescătorii de cai frizieni, proiecte de bază precum "sportul european pentru toți" sunt doar câteva din numeroasele proiecte care vor contribui la creșterea gradului de conștientizare și la o mai bună înțelegere a diferențelor culturale.

Inițiată în 1985 de ministrul grec al culturii de atunci, Melina Mercouri, Capitala Europeană a Culturii este una dintre cele mai cunoscute inițiative culturale din Europa. Orașele sunt alese pe baza unor programe culturale care trebuie să aibă o dimensiune puternic europeană, să stimuleze participarea și implicarea activă a locuitorilor și să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a orașului.

Este, de asemenea, o ocazie excelentă pentru orașe de a-și schimba imaginea, de a-și marca poziția pe harta lumii, de a atrage mai mulți turiști și de a-și regândi propria dezvoltare prin cultură.

Titlul are un impact pe termen lung, nu doar din punct de vedere cultural, ci și socioeconomic, atât pentru oraș, cât și pentru regiunea înconjurătoare. De exemplu, un studiu a arătat că numărul de turiști care vizitează o Capitală Europeană a Culturii pentru cel puțin o noapte a crescut cu 12 %, în medie, în comparație cu anul anterior deținerii titlului de către orașul respectiv.

Viitoarele Capitalele Europene ale Culturii vor fi Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia), în 2019.

Informaţii suplimentare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida