Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Preşedinţa Slovacă a Consiliului Uniunii Europene
În perioada 1 iulie - 31 decembrie 2016 președinția Consiliului UE va fi condusă în premieră de Slovacia, care a preluat această funcție de la Olanda și o va transmite Maltei. 
Programul Președinției slovace a Consiliului Uniunii Europene se bazează pe patru priorități: o Europă puternică din punct de vedere economic, o piață unică modernă, o politică de migrație și azil durabilă, iar la nivel global – o Europă angajată.

Președinția slovacă începe într-un moment în care Uniunea se confruntă cu provocări fără precedent: rezultatul referendumului din Marea Britanie îndeamnă la discuții în ceea ce privește viitorul Uniunii, criza migrației continuă să ridice semne de întrebare la capitolul integrității spațiului Schengen, recentele atacuri teroriste de la Paris și Bruxelles au evidențiat deficiențe în domeniul securității interne, iar consecințelor crizei economice și financiare încă afectează economiile statelor membre ale Uniunii Europene.

În pofida acestor provocări și incertitudini în creștere, Președinția slovacă prezintă o agendă pozitivă și caută să promoveze soluții durabile.

Trei principii

Subiectele care vor fi în atenția Președinției slovace se bazează pe trei principii:
·         obținerea unor rezultate concrete, cu scopul de a demonstra cetățenilor UE că proiectele europene comune au un impact practic asupra îmbunătățirii calității vieții acestora;
·         depășirea fragmentării, pentru a obține rezultate care să ajute statele membre să se conecteze mai ușor în cadrul pieței unice;
·         focusarea atenției pe cetățean - capacitatea de a furniza rezultate specifice și a depăși fragmentarea este cheia pentru a aduce Uniunea mai aproape de cetățenii săi. Președinția slovacă are drept scop de a restabili încrederea cetățenilor în proiectul european comun.

Patru priorități

Programul Președinției slovace se axează pe patru domenii prioritare: o Europă puternică din punct de vedere economic, o piață unică modernă, o politică de migrație și azil durabilă, iar la nivel global – o Europă angajată.
 
Președinția slovacă este de părere că în pofida unor semne de redresare a economiei europene, este necesar de a oferi un impuls suplimentar eforturilor care vizează abordarea consecințelor crizei economice. ”Prin urmare, ne vom concentra pe inițiative care contribuie la crearea unui mediu adecvat pentru investiții și pentru dezvoltarea în continuare a Uniunii. Un mediu favorabil este o condiție esențială pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a proiectelor europene de unificare, care sunt elemente fundamentale ale pieței unice moderne”, afirmă Președinția slovacă.

Piața unică este considerată cea mai mare realizare a Uniunii Europene. Prin urmare, viziunea Președinției slovace este de a dezvolta în continuare proiecte de unificare, cum ar fi uniunea energetică sau piața unică digitală.

Migrația este un fenomen istoric pe termen lung. Cu toate acestea, actuala criză a migrației pune o presiune enormă asupra frontierelor externe ale UE și asupra sistemelor de azil ale statelor membre. Președinția slovacă va încuraja Uniunea să dezvolte politici de migrație și azil mai durabile.


În al patrulea rând, scopul Slovaciei este de consolida poziția Uniunii Europene în lume.

Traducere  infoeuropa.md

Președințiile Consiliului până în 2020

Țările de Jos: ianuarie-iunie 2016
Slovacia: iulie-decembrie 2016
Malta: ianuarie-iunie 2017
Regatul Unit: iulie-decembrie 2017
Estonia: ianuarie-iunie 2018
Bulgaria: iulie-decembrie 2018
Austria: ianuarie-iunie 2019
România: iulie-decembrie 2019
Finlanda: ianuarie-iunie 2020Informaţii suplimentare
http://www.eu2016.sk/en
Priorități


Preşedinţia Daneză a Consiliului Uniunii Europene


 
Căutare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida