Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Consiliul Europei
Premii
Premiul Europei

Instituit de către APCE în 1955, Premiul Europei este cea mai înaltă distincţie care poate fi decernată unui oraş european pentru acţiunile sale în domeniul european.El este constituit dintr-un trofeu itinerant, o medalie, o diplomă, şi o bursă pentru o călătorie de studiu la instituţiile europene, care este oferită tinerilor din oraşul laureat.

Premiul este o recompensă pentru oraşele care asigură într-o modalitate deosebit de activă promovarea ideii europene (evenimente europene, înfrăţiri, vizite de studiu şi experienţă, sărbătorirea Zilei Europei, etc.).
 

sistemul de atribuire a premiului

Sistemul de atribuire a diferitor niveluri ale Premiului este unul progresiv. După ce au aplicat pentru Diploma europeană, care este primul nivel, municipalităţile cadidate trebuie succesiv să aplice pentru Drapelul de onoare, apoi pentru Placheta de onoare, pentru a putea atinge cel mai înalt nivel - Premiul Europei.

Pentru obţinerea Premiului Europei pot aplica toate municipalităţile din cele 47 de State membre ale Consiliului Europei. Există o singură metodă pentru înaintarea candidaturii - formularul online, care este disponibil pe pagina de internet a Premiului Europei. Chestionarele trebuie să fie îndeplinite şi expediate până la data de 31 decembrie a fiecărui an.

Pentru fiecare dintre cele 4 distincţii, de fiecare dată trebuie îndeplinit formularul online. Secretarul solicită un raport pentru ultimul an, însoţit de articole de presă.

Subcomisia pentru Premiul Europei (alcătuită din membrii Adunării Parlamentare)  examinează candidaturile pentru cele 4 distincţii la sfârşitul lunii aprilie şi comunică alegerea sa Comisiei pentru probleme sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă spre aprobare. Municipalităţile selectate sunt ulterior informate printr-o scrisoare expediată prin poştă sau e-mail. Ulterior se va fi adresată o scrisoare de confirmare în care vor fi menţionate propunerile pentru organizarea ceremoniei.
 

premiul europei - la 60 de ani

În anul aniversar 2015, de Premiul Europei s-au învrednicit două oraşe : Dresda din Germania şi Vara din Suedia.

Capitala Saxoniei, Dresda menține relații de înfrățire cu 13 orașe, dintre care 10 sunt din Europa, şi câte un oraş din Africa, Statele Unite şi China. În 1959, Dresda a stabilit prima înfrăţire cu oraşul Coventry (Regatul Unit) care este primul oraş deţinător al Premiului Europei în 1955 (ambele oraşe fiind distruse ăn timpul celui de-al Doilea Război Mondial). Dresda este foarte activă în mişcarea „Niciodată” pentru a lupta împotriva antisemitismului, rasismului şi xenofobiei, precum şi pentru a promova pacea şi reconcilierea. Oraşul acordă o atenţie deosebită schimburilor şcolare şi cooperării internaţionale. De asemenea el este activ în organizarea schimburilor artistice, sportive şi profesionale. De asemenea, cetăţenii Dresdei sunt foarte implicaţi în activităţile de înfrăţire.
 
Situat în provincia Västergötland, Vara este înfrăţit cu şase oraşe europene şi a semnat, în 2012, un acord de stabilire a relaţiilor de prietenie cu oraşul chinez Huangshan. Cooperarea cu aceste oraşe înfrăţite se manifestă prin schimburi în domeniul comerţului, mediului, culturii, educaţiei, asigurării sociale, sănătăţii publice, administrării şi resurselor umane. Şcolile din or. Vara menţin legături cu alte şcoli din 11 ţări diferite. În 2014, oraşul a sărbătorit cea de-a 13-a ediţie a Zilei Europei şi a primit premiul „Oraşul prieteniei pentru schimb şi cooperare cu China”.

 

Alte trei oraşe, Amilly (Franţa), Ivano-Frankivsk (Ucraina) şi Lublin (Polonia), de asemenea au fost preselectate şi comisia le-a felicitat pentru realizări.
 
De asemenea, în 2015 comisia a decernat opt Plachete de onoare, nouă Drapele de onoare şi 12 Diplome europene, distincţii care toate fac parte din Premiul Europei.
 

Informaţii suplimentare

 

 

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida