Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Consiliul Europei
Premii
Premiul Muzeului

Premiul Muzeului este  atribuit de Consiliul Europei în fiecare an, începând din 1977, unui muzeu care aduce o contribuţie semnificativă la cunoaşterea patrimoniului cultural european.Muzeul câştigător primeşte o statuetă de bronz "La Femme aux beaux Seins" de Joan Miró, pe care o va păstra timp de un an, precum şi o diplomă.

Premiul este acordat de către Comisia pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi mass-media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), pe baza unei liste alcătuită de juriul Forumului European al Muzeului şi face parte din Premiul European pentru Muzeul Anului.
 

Laureaţii trofeului


2015 - Muzeul Civilizaţiilor europene şi mediteraneene
 

Potrivit raportorului cu privire la Premiul Muzeului, Vesna Marjanović (Serbie, SOC), acest muzeu are la bază “un concept original şi inovator, este situat într-un loc uimitor şi înzestrat cu o arhitectură de excepţie”; el îndeplineşte perfect toate criteriile Premiului Muzeului al Consiliului Europei.”

MUCEM studiază zona Mediteraneană,  leagănul civilizaţiilor, la intersecţia culturilor europeană şi arabă. Dna Marjanović a apreciat înalt muzeul pentru că acesta se vrea o “agora contemporană”  atrăgând un vast public datorită unui program impresionant (vizite de studiu, dezbateri cu participarea artiştilor şi scriitorilor, seminare, festivaluri şi concerte).
 

2014 - Muzeul Baksi din Turcia
 

Acest muzeu este un exemplu al viziunii personale a fondatorului său, Hüsamettin Koçan, dar şi a altor 160 de artişti contemporani care îl susţin şi care doresc să difuzeze arta şi desenul de nivel înalt în zonele rurale slab dezvoltate din regiunea de nord a Anatoliei. Muzeul are drept scop de a reduce decalajul dintre centru și periferie, ajutând populația locală să rămână cultural și economic înrădăcinată în teritoriul său și să-şi păstreze memoria culturală  prin revitalizarea industriei textile şi țesutului tradițional.

Potrivit raportorului privind Premiul Muzeului, Vesna Marjanovic: "Acest muzeu, administraţia și activitățile sale, oferă un model foarte inspirat a modului în care principiile Convenției Consiliului Europei de la Faro cu privire la valoarea patrimoniului cultural pentru societate pot fi adaptate pentru a răspunde necesităţilor la nivel local. "

 


2013 - Muzeul din Liverpool

Muzeul urmăreşte istoria socială, economică şi politică a unui oraş din Marea Britanie, care reprezintă cea mai mare diversitate socială. Potrivit Comisiei, muzeul are o capacitate extraordinară de a implica oameni de toate vârstele, din toate mediile şi toate talentele şi promovează insistent şi convingător valorile fundamentale ale Consiliului Europei şi importanţa  "de a trăi împreună" cu demnitate ".

Muzeul din Liverpool este un exemplu de recunoaştere a drepturilor omului în practica de muzeu. Interacţiunea cu comunitatea locală este excelentă, fiind organizate numeroase activităţi care implică copii, tineri, familii şi vârstnici. Este promovat respectul reciproc între diferite categorii sociale şi etnice. Drepturile omului sunt abordate prin intermediul dezbaterilor şi a dialogului şi este menţinută o politică deschisă şi incluzivă menită să acopere toate diversităţile culturale.

 

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida