Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Premii
Premiul Raoul Wallenberg al Consiliuliul Europei

Începând cu 2014, Premiul Raoul Wallenberg al Consiliului Europei este decernat la fiecare doi ani persoanelor, organizațiilor sau comunităților care s-au remarcat prin realizări umanitare extraordinare.

Acest premiu care reprezintă o sumă de 10 000 €, este acordat la o ceremonie care se desfăşoară la Consiliul Europei, la data de 17 ianuarie – dată la care Raoul Wallenberg a fost arestat la Budapesta, în 1945.

La Budapesta, în 1944, diplomatul suedez Raoul Wallenberg a salvat zeci de mii de evrei în timpul Holocaustului. Acțiunile sale au demonstrat cum curajul şi capacităţile unei persoane pot  face într-adevăr o diferență, devenind o sursă de inspirație pentru toți acei care pledează şi acţionează împotriva persecutărilor, xenofobiei și antisemitismului.

Secretarul General al Consiliului Europei a lansat un apel pentru candidații la Premiu prin trimiterea unei scrisori Comitetului de Miniștri.

Juriul este format din șapte persoane independente, cu verticalitate morală recunoscută în domeniul drepturilor omului și muncii umanitare, aceștia fiind numiți de către: Secretarul General al Consiliului Europei, Ministerul suedez al Afacerilor Externe, municipalitatea din Budapesta, Institutul Raoul Wallenberg din Lund, Comitetul Internațional al Crucii Roșii, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și familia Raoul Wallenberg.

Termenul limită de depunere a candidaturilor pentru Premiul "Raoul Wallenberg" este 30 septembriedin fiecare an impar.

Formularul de aplicare / Application form

Secretarul General încurajează Delegații să promoveze aceste informații cu privire la Premiul "Raoul Wallenberg" în țările memebre ale Consiliului Europei..

Informaţii suplimentare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida