Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Uniunea Europeană
Preşedinţia Letonă a Consiliului UE
1.01.2015 - 30.06.2015

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută pe o perioadă de şase luni de câte un stat membru al Uniunii Europene. Statele membre care prezidează Consiliul UE sunt grupate într-un Trio al Preşedinţiilor al cărui obiectiv este acela de a  asigura un nivel ridicat de coordonare şi coerenţă la nivelul lucrărilor Consiliului. Fiecare Trio al Preşedinţiilor pregăteşte un program comun pentru 18 luni care cuprinde ariile tematice de care se va ocupa fiecare Preşedinţie.

 

1.07.2014 - 31.12.2015  - Trio-ul Preşedinţiilor  Italiene, Letone si  Luxemburgheze

La 1 ianuarie 2015 Letonia a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene. Este prima președinție Letoniei, si a doua deținută de una dintre țările baltice, după cea a Lituaniei în 2013, și prima președinție care va lucra de la inceput cu noua Comisie, noul președinte al Consiliului European, și noul Parlament European.

Pentru a asigura coerența înainte și în timpul desfășurării Președinției, au fost definite trei valori esențiale ale UE și Letoniei:


1.Implicare
2. Creștere
3. Durabilitate

Valorile oferă un cadru conceptual pentru elaborarea programului de lucru al președinției Letoniei și definirea în continuare a priorităților președinției.

Guvernul Letoniei a aprobat trei domenii prioritare potențiale pentru funcția de Președinte:

1.  UE mai competitivă ca bază pentru creștere, creșterea bunăstării și dezvoltarea viitoare.
2. Consolidarea societății informaționale și utilizarea beneficiilor pentru dezvoltarea viitoare a UE.
3. Consolidarea rolului UE la scară globală și construirea unui spațiu de securitate și prosperitate în regiunile învecinate.

În timpul președinției Letoniei, vor avea loc aproximativ 200 de evenimente, inclusiv reuniuni politice la nivel înalt. Unul dintre principalele evenimente vor fi Summit-ul Parteneriatului Estic și ședințele sale afiliate (Business Forum, Forumul Societății Civile, libertatea mass-mediei pentru conferinte și Forum Tineretului, etc.). Vor avea loc , de asemenea, 10 de reuniuni informale ale miniștrilor UE și reuniunea Asia-Europa (ASEM) a miniștrilor Educației.

Se preconizează organizarea Adunării cu privire la Agenda digitală, Conferința europeană privind standardizarea, Forumul partenerilor sociali, Săptămâna eHealth și alte reuniuni importante.

tradaptare infoeuropa.md


 
Informaţii suplimentare
 
Căutare
Programul Preşedinţiei
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida