Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Uniunea Europeană
Preşedinţia Luxemburgheză a Consiliului UEDin 1 iulie 2015, Luxemburgul preia de la Letonia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va deţine până la 31 decembrie 2015.

Luxemburgul va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru a douăsprezecea oară în al doilea semestru al anului 2015. Preşedinţia deţinută de Luxemburg este prima care are loc sub auspiciile Tratatului de la Lisabona, care a oferit competenţe Uniunii şi a stabilit un nou echilibru instituţional.

O Uniune pentru cetăţeni

Preşedinţia Luxemburg îşi propune o abordare deschisă:
  • ·         Ascultarea opiniei cetăţenilor;
  • ·         Susţinerea afacerilor;
  • ·         Cooperarea cu partenerii şi instituţiile pentru a acţiona în interesele Europei.

Priorităţile preşedinţiei Luxemburg se bazează pe şapte piloni:

  • ·         Stimularea investiţiilor pentru a favoriza creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă;
  • ·         Aprofundarea dimensiunii sociale a Uniunii Europene;
  • ·         Gestionarea migraţiei, care îmbină noţiunile de libertate, justiţie şi securitate;
  • ·         Revitalizarea pieţei unice, cu accent pe dimensiunea sa digitală;
  • ·         Plasarea competitivităţii europene într-un cadru global şi transparent;
  • ·         Promovarea dezvoltării durabile.

Consolidarea prezenţei Uniunii Europene pe arena internaţională


Preşedinţia Luxemburg va organiza 237 de întâlniri în perioada iulie-decembrie 2015, inclusiv 21 de reuniuni ministeriale. Doar în luna septembrie vor avea loc 67 de întâlniri! În total, sunt aşteptaţi 26816 de participanţi şi 6875 de delegaţii în 37 de localităţi diferite din întreaga ţară.


Din totalul întâlnirilor preconizate, 120 vor avea o agendă socio-culturală variată, fiind planificate excursii cu ghizi, tururi culinare, excursii cu barca şi concerte.

Actualizarea Acordului interinstituţional privind o mai bună legiferare, pe baza propunerii înaintate de către Comisia Europeană, va permite o mai bună cooperare interinstituţională care să asigure calitatea legislaţiei şi să ia în considerare interesele şi nevoile cetăţenilor.

Programul Preşedinţiei Luxemburg este întocmit în contextul implementării Agendei strategice pentru Uniune într-o lume în schimbare, adoptată de Consiliul European în perioada 26-27 iunie 2014 şi care prezintă priorităţile cheie pentru Uniunea Europeană pentru următorii cinci ani. De asemenea, Programul ia în calcul orientările politice ale preşedintelui Comisiei, programul de lucru anual al Comisiei şi activitatea „Trio” constituită din Italia, Letonia şi Luxemburg.

tradaptare infoeuropa.md
 
Informaţii suplimentare

1.07.2014 - 31.12.2015  - Trio-ul Preşedinţiilor  Italiene, Letone si  Luxemburgheze
Preşedinţiile Consiliului UE în perioada 2012-2020

Căutare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida