Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Preşedinţia Olandeză a Consiliului Uniunii Europene

Președinția olandeză a Consiliului Uniunii Europene
 
1.01.2016 – 30.06.2016
 
La 1 ianuarie 2016 Olanda preia Președinția Consiliului Uniunii Europene pentru a douăsprezecea oară. Ultima dată această funcție a fost deținută de Olanda în 2004.

Olanda își dorește o Uniune care să se concentreze pe lucruri esențiale, să creeze locuri de muncă, să sporească dezvoltarea economică prin inovare și să mențină un contact cu societatea civilă. Prioritățile ei sunt prosperitate, libertate și securitate.

Inovarea, creșterea economică și locurile de muncă sunt pe primul loc. În acest scop, Europa are nevoie de reguli mai inteligente și simplificate care trebuie aplicate în cazul tuturor statelor membre. Acest lucru va reduce birocrația și costurile deopotrivă pentru cetățeni, companii și autorități publice.
 
În Europa suntem mai puternici împreună. Există mai multe lucruri care ne unesc, decât cele care ne despart. Este vorba de comerț, mediu, climă, energie și, nu în ultimul rând, pace, securitate și prosperitate.
 
Trio al Președinților

Fiecare Președinție lucrează în strânsă colaborare cu cele două state membre care au precedat sau care vor succeda Președinția Consiliului UE. Acest parteneriat este cunoscut sub numele de ”Trio al Președinților”.

Trio-ul stabilește obiectivele pe termen lung și întocmește o agendă a problemelor majore a Consiliul care vor fi abordate în următoarele 18 luni. În acest scop, fiecare dintre cele trei state membre elaborează propriul program de șase luni.

Țările de Jos realizează un parteneriat cu Slovacia, care va deține președinția UE în perioada iulie-decembrie 2016 și Malta, care va deține președinția în ianuarie-iunie 2017.

În timpul președinției UE, Țările de Jos se vor concentra pe patru domenii prioritare:
 
  • Migrație și securitate internațională;
  • Europa în calitate de furnizor de locuri de muncă și inovații;
  • Finanțe solide și o zonă euro robustă;
  • Climă și energie.
 
De asemenea, în timpul președinției sale, Țările de Jos vor fi capabile să conducă procesele legislative și politice ale UE. Președinția oferă, de asemenea o oportunitate de a se concentra pe probleme importante.
 
Temele Președinției Țărilor de Jos a UE sunt:
 
· O Uniune focusată pe lucruri esențiale
 
Țările de Jos doresc ca Uniunea Europeană să se concentreze pe ceea ce contează pentru cetățenii și întreprinderile din Europa. Prioritățile sunt prosperitate, libertate și securitate. Aceasta nu își dorește ca UE să se ocupe de problemele pe care statele membre le pot soluționa singure. Exemplele includ asistență medicală, educație, pensii și impozitare.

· O Uniune focusată pe creștere economică și locuri de muncă

Țările de Jos își propun să creeze noi locuri de muncă și să promoveze o economie inovatoare în UE. Țările de Jos intenționează să realizeze acest lucru prin eliminarea obstacolelor pentru companiile care doresc să facă afaceri în alte statele membre; prin semnarea unor acorduri comerciale; prin protejarea mai bună a angajaților împotriva exploatării și concurenței neloiale.

· O Uniune conectată cu cetățenii
 
UE trebuie să se afle în contact direct cu cetățenii săi, astfel încât aceștia să se poată identifica cu deciziile UE. Guvernul va oferi cetățenilor, companiilor și organizațiilor societății civile un rol activ în cadrul Președinției.
 
Țările de Jos preiau președinția UE de la Luxemburg, care a deținut această funcție în ultimele șase luni.
 
traducere infoeuropa.md

Informaţii suplimentare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida