Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Reprezentarea în instituţii europene
MisiuneA Republicii Moldova pe lîngă Uniunea Europeană
Şeful Misiuniidl Eugen Caras

Adresa: Avenue Franklin Roosevelt, 55, 1050 Bruxelles
Tel.: (+322) 7400660
Fax: (+322) 7400669
E-mail:
Site: eumission.mfa.md

 
Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM
Relațiile dintre Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova se desfășoară în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, care a fost semnat la 27 iunie 2014 și a intrat în vigoare cu titlu provizoriu la 1 septembrie 2014. Acordul de Asociere stabileşte crearea unui Comitet Parlamentar de Asociere, care substituie Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova.

Comitetul Parlamentar de Asociere este alcătuit din membri ai Parlamentului European, pe de o parte, și din membri ai Parlamentului RM, pe de altă parte. Acesta reprezintă un forum pentru membrii Parlamentului European și pentru cei ai Parlamentului RM pentru schimb de opinii. Comitetul se reunește la intervale pe care le stabilește însuși.

Comitetul Parlamentar de Asociere exercită controlul parlamentar asupra punerii în aplicare a Acordului de Asociere și constituie un forum deschis de dezbatere a diverselor aspecte legate de relațiile dintre UE și Moldova și a diferitelor chestiuni de interes reciproc. Această comisie are obiectivul ambițios de a da un impuls semnificativ în vederea unor reforme de succes concentrate asupra democrației și a pieței în Moldova, precum și în vederea unei integrări mai strânse a acesteia în cadrul UE.

Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic (EURONEST)

Euronest' este un forum parlamentar, care are ca scop crearea condiţiilor necesare pentru accelerarea uniunii politice şi integrării economice ulterioare între UE şi partenerii est-europeni, fără prejudicierea aspiraţiilor individuale şi a programului de integrare al fiecărei ţări în parte. Fiind organismul responsabil pentru consultaţii parlamentare, pentru controlul şi monitorizarea procesului de realizare a programului 'Parteneriatul Estic', AP 'Euronest' este menită să contribuie la întărirea şi dezvoltarea acestui program, subliniază cotidianul rus.

Principalul său obiectiv este de a acorda sprijin practic 'Parteneriatului Estic', în patru domenii tematice: asigurarea valorilor fundamentale, integrarea economică dintre UE şi partenerii est-europeni, sprijinul în domeniul energeticii, cultivarea contactelor personale şi crearea de condiţii pentru interacţiune între cetăţenii UE şi ai ţărilor partenere est-europene.

Mai mult
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida