Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Cooperare Europeană
Vă aflaţi aici: // Home / Cooperare Europeană / Programe comune / ROMACT
ROMACT

Programul ROMACT este o iniţiativă comună a Consiliului Europei, Comisiei Europene şi Alianţei europene a oraşelor şi regiunilor pentru incluziunea romilor şi se axează pe diminuarea diferenţelor dintre persoanele de etnie romă şi restul societăţii în diverse domenii, venind în ajutor municipalităţilor şi administraţiilor locale.

Program comun al Consiliului Europei şi Comisiei Europene (ROMACT) a fost lansat în cinci ţări: Ungaria, Bulgaria, România, Italia şi Slovacia şi va implica peste 40 de autorităţi locale.
 
ROMACT se va concentra pe capacitatea şi voinţa politică a autorităţilor locale şi regionale de a dezvolta şi implementa strategii şi politici pentru incluziunea romilor, având în vedere faptul că administraţiile locale uneori duc lipsă de convingeri politice şi/sau capacitatea de a pune în aplicare politici de integrare a romilor – inclusiv accesarea fondurilor disponibile ale UE.
 
Activitățile din cadrul ROMACT includ activităţi de orientare, învățarea reciprocă, instruire personalizată şi îndrumare care să ajute la transpunerea angajamentelor în acțiuni concrete. Proiectul va fi susținut și extins prin contribuții suplimentare din cursul acestui an pentru a extinde domeniul de aplicare al acestor activități. Comisia Europeană și Consiliul Europei au semnat deja o decizie financiară pentru a acorda aproape 1 000 000 € pentru ROMACT. Aceeași sumă va fi acordată la a doua etapă de îmbunătățire a proiectelor locale de integrare a romilor. Datorită ROMACT, mai multe municipalități din România și Bulgaria au beneficiat deja de măsuri specifice care să implice atât autoritățile locale, cât și comunitățile de romi.
 
Proiectul pune accentul în primul rând  pe formarea personalului din cadrul autorităţilor locale, dar  şi  pe regiunile implicate în politici care vizează integrarea romilor.

Totodata, în cadrul ROMACT va fi consolidată şi capacitatea   autorităţilor de a lua decizii corecte şi eficiente atunci când trebuie să pună în aplicare politici care îmbunătăţesc viaţa persoanelor de etnie romă, acestea trebuie sa să fie orientate către cetăţean într-un mod responsabil.

Finanţat de CoE, CE şi Fundaţia Open Society a miliardarului american de origine română George Soros, programul vizează să "umple prăpastia" care îi desparte pe romi de restul societăţii în diverse domenii, venind în ajutor municipalităţilor şi administraţiilor.

În Europa locuiesc aproximativ 10-12 milioane romi, care zi de zi se confruntă cu atitudini de intoleranță, abuz și excluziune socială. Măsurile locale și regionale sunt esențiale pentru îmbunătățirea vieții lor în domenii precum educația, ocuparea forței de muncă, locuințe și sănătate.
 

Informaţii suplimentare

 

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida