Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Consiliul Europei
Simboluri europene
 

logotipul consiliului europei

Spre deosebire de drapel şi imn, care au devenit simboluri europene comune, logotipul este propirul semn distinctiv al Consiliului Europei. Organizaţia a adoptat acest logotip în mai 1999 cu ocazia celei de-a 50-a aniversări. Utilizarea sa permanentă a fost aprobată în baza rezoluţiei Comitetului Miniştrilor din 2000 şi este permisă printr-o autorizaţie specială (a se vedea  informaţia despre copyright) 

Logotipul serveşte pentru a identifica într-o modalitate unică Consiliul Europei.şi nu este permisă nicio modificare a formei, tipografiei şi culorii acestuia. Logotipul este bilingv, francez şi englez, cele două limbi oficiale ale Consiliului Europei. El nu poate fi tradus în alte limbi.

De asemenea, nu se recomandă utilizarea unuia sau mai multor elemente ale logotipului oficial pentru pentru crearea altor logotipuri sau identităţi vizuale.

Teleportează diferite versiuni ale logotipului Organizaţiei

Identitatea vizuală a Consiliului Europei: Carta grafică


Imnul şi drapelul: simboluri ale Consiliului EuropeI
Drapelul European şi imnul European au fost alese şi adoptate de către Consiliul Europei înainte ca ele să devină simboluri ale Uniunii Europene. Actualmente ele prin excelenţă sunt simbolurile identităţii europene comune. 

drapelul european

De la crearea sa în 1949, Consiliul Europei a fost conştient de necesitatea de a oferi Europei un simbol prin care să se poată identifica locuitorii săi. La 25 cctombrie 1955 Adunarea parlamentară a ales în unanimitate o emblemă azurie cu o coroană din douăsprezece stele aurii. La 9 decembrie 1955 Comitetul Miniştrilor al Organizaţiei a adoptat drapelul, care oficial a fost inaugurat la 13 decembrie în acelaşi an la Paris. 
Pe un fundal azuriu, stelele formează un cerc care simbolizează unitatea lor. Numărul de stele este constant, douăsprezece fiind simbolul perfecţiunii, unităţii şi armoniei, reamintind de apostoli, faptele lui Hercule, lunile anului, cele douăsprezece semne zodiacale...

Un simbol pentru întreaga Europă

În 1983 Parlamentul European a adoptat drapelul creat de Consiliul Europei şi a recomandat ca el să devină şi emblema Comunităţii Europene. Consiliul European a aprobat această propunere în 1985. Cu acordul Consiliului Europei, instituţiile Comunităţii au început să utilizeze drapelul de la începutul anului 1986.
 
Drapelul european a devenit astfel simbolul unui proiect politic comun, care uneşte toţi Europenii, depăşind diversitatea lor.

Consiliul Europei a pregătit 2 materiale VIDE0 către cea de-a 60-a Aniversare a Drapelului European.
Cu ocazia aniversării, a fost editată şi o broşură jubiliară dedicată Drapelului European - un simbol pentru întreaga Europă.


imnul european

În 1971, Adunarea parlamentară a propus adoptarea preludiului la Oda Bucuriei din cea de-a 9-a Simfonie a lui Beethoven în calitate de imn European. Comitetul Miniştrilor a aceptat această propunere câteva luni mai târziu. Herbert von Karajan a pregătit aranjamentul muzical al imnului, versiunea sa orchestrală şi interpretarea oficială. Imnul a fost lansat oficial printr-o campanie vastă de informare în cadrul Zilei Europei din 1972. Imnul a fost de asemenea adoptat de Comunitatea Europeană, astfel devenind o altă emblemă comună pentru toţi europenii.

Versiunea clasică a Imnului European


În aprilie 2004, Consiliul Europei a lansat un CD, care includea prima versiune hip hop a imnului European. Titlul "Variaţii", cuprinde alte adaptări muzicale ale Odei Bucuriei, în special pentru orchestra simfonică, organ, pian (clasic şi jazz), rock chitară,  jazz violin, techno şi trance.

Diverse versiuni ale Imnului European

COPYRIGHT ASUPRA EMBLEMELOR

Condiţiile utilizării simbolurilor Europene

Consiliul Europei şi Comisia Europeană urmăresc utilizarea respectuoasă a demnităţii simbolurilor europene şi, dacă este cazul, iau măsurile necesare pentru a interveni împotriva utilizării abuzive a emblemelor.
Căutare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida