Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Consiliul Europei
Surse mass-media
Consiliul Europei a elaborat şi menţine câteva pagini informaţionale dedicate mass-media, printre care un site special "Newsroom"/"Salle de press" cu acces direct de pe Portalul CoE.
Acest site este un punct de acces atât la întregul flux de ştiri ce ţin de activitatea Consiliului Europei, pentru aceasta fiind prevăzute pe partea centrală a ecranului 3 masive: "Ştirea principală/Hotnews", "Toate ştirile" şi "Căutare".
 

Motorul de căutare în arhiva ştirilor dispune de versiuni în franceză, engleză, germană, italiană, rusă şi prevede posibilitatea de căutare simplă, după cuvinte-cheie, şi căutare avansată, după o serie de câmpuri grupate pe mai multe compartimente: 
 • Căutarea paginilor care cuprind cuvinte, fraze exacte
 • După limbă (oricare sau una din cele expuse)
 • Tematică (după ţară, temă sau instituţie a CoE, la alegere de pe lista prestabilită)
 • După dată
 • După tipul conţinutului (articole, actualităţi, evenimente, comunicate de presă, fişe de informare etc.)
 
Este prevăzută opţiunea de selectare a nr. de documente afişate pe ecran.


Partea de dreapta a ecranului este dedicată masivelor informaţionale pentru reprezentanţii mass-media şi cuprinde următoarele compartimente:
 • Comunicatele de presă
 • Pentru presă (discursuri, fişe de informare, articole, dosare tematice, comentarii, opinii, etc.)
 • Agenda (la zi, saptămânală, lunară, pe an)
 • Resurse
 • Info practice

Serviciul de presă al Curţii Europene a Drepturilor Omului se află la dispoziţia jurnaliştilor pentru acordarea asistenţei necesare şi pentru a răspunde la toate întrebările lor (în limbile franceză, engleză, germană, bulgară, română şi rusă). Pagina pentru presă a CEDO pune la dispoziţia jurnaliştilor mai multe compartimente informaţionale care acoperă toate necesităţile informaţionale ale acestora privind activitatea CEDO:
Sala de presă a CPLRE oferă mai multe oportunităţi de a fi la curent cu activităţile acestei instituţii a CoE. Aici este oferit accesul la ultimele noutăţi cu posibilitatea a afişa toate noutăţile şi comunicatele de presă. Sunt plasate şi interviurile oferite de membrii Congresului, dai şi de alte persoane în cadrul evenimentelor organizate de CPLRE, cu posibilitatea de a vizualiza toate interviurile. Tot aici este afişată agenda Congresului, serviciile oferite prin e-mail şi regulile de acreditare a jurnaliştilor.
 

Jurnaliştrii sunt informaţi despre posibilitatea utilizării unei mediaBoxe mobile.


mediabox


©Toate drepturile rezervate de CPLRE
 
Pe durata sesiunilor şi a evenimentelor Congresului la Palatul Europei, Consiliul Europei pune la dispoziţia jurnaliştilor şi a membrilor Congresului o Mediaboxă. Aceasta este instalată în imediata apropiere a locurilor reuniunilor : demiciclul sau sala de reuniune şi astfel facilitează interviurile pe teren, fără restricţii logistice.

Această boxă include  un studiou mobil de resurse multimedia şi un studiou radio şi permite organizarea la distanţă a interviurilor radio în direct, înregistrarea interviurilor video, precum şi montarea şi encodarea pentru difuzare pe Internet.
 
Jurnaliştii interesaţi pot utiliza gratuit aceste facilităţi. Înregistrările realizate prin MediaBox sunt difuzate pe pagina Congresului şi pe pagina YouTube a Consiliului Europei.
 
Pentru a fi la curent cu evenimentele care au loc în cadrul şi cu susţinerea Consiliului Europei, sunt oferite o serie de posibilităţi, începând de la abonarea la comunicatele de presă, şi la fluxurile de ştiri prin RSS, dar şi consultarea agendei, şi urmărirea activităţii Organizaţiei pe reţelele de socializare.Cât priveşte abonarea la comunicatele de presă, această posbilitate este oferită în special mijloacelor mass-media şi poate fi efectuată de pe pagina "Newsroom" cu acces de pe bara superioară a Portalului CoE.
 
 


Subscription form

Informare prin RSS
O altă modalitate simplă şi operativă de a fi în pas cu activitatea Consiliului Europei este abonarea la fluxurile de ştiri RSS. Portalul CoE oferă această posbilitate prin accesarea simbolului tipizat de pe partea inferioară şi astfel obţineţi RSS ce ţin de:
 • Adunarea Parlamentară
 • Curtea Europeană a Drepturilor Omului
 • Comisarul pentru Drepturile Omului
 • Directoratul General Drepturile Omului şi Afaceri Juridice
 • Comitetul european pentru Prevenirea Torturii
 • Comisia europeană pentru Eficienţa Justiţiei
 • Patrimoniul cultural şi natural
Este de remarcat faptul că Curtea europeană a Drepturilor Omului oferă posibilitatea obţinerii mai multor fluxuri de RSS: actualităţi, rezumate ale hotărârilor CEDO cu link-uri la textul complet din HUDOC, etc.
 
consiliul europei pe reţelele de socializare
Consiliul Europei şi-a creat conturi oficiale în reţelele de socializare şi pe alte site-uri dedicate partajării de conţinut.

CoE pe Facebook
 
http://www.facebook.com/pages/Council-of-Europe/42276542714


 CoE pe Twitter
 
http://twitter.com/councilofeurope


 
Comisarul pentru Drepturile Omului on Twitter
http://twitter.com/CommissionerHR


CoE blog
 http://www.humanrightseurope.org

Consiliul Europei menţine mai multe masive audiovizuale, care pun la dispozia publicului, inclusiv a jurnaliştilor imagini, înregistrări video, podcasturi, înregistrări audio, filme, transmiterea live a evenimentelor.

De pe Portalul CoE, dar şi de pe situl Newsroom pot fi accesat: Web TV, Banca de Imagini, etc.

Pe pagina WebTV poate fi vizionat Jurnalul Consiliului Europei, emisiune săptămânală realizată de Consiliul Europei care reflectă evenimente desfăşurate în cadrul Organizaţiei. Jurnalul CoE a fost lansat în februarie 2013.În banca de imagini a CoE sunt stocate toate imaginile şi fotografiile ce vizează CoE. Acestea sunt divizate în 3 compartimente: Evenimente, personalităţi şi ilustrate. Motorul de căutare în această bază de date prevede căutarea simplă după un cuvânt cheie, şi căutarea avansată după mai multe cuvinte-cheie sau selectând o anumită dată ce vizează evenimentul căutat.

Cât priveşte Curtea europeană a Drepturilor Omului, această instituţie dispune de propriul site E-Court Multimedia, care oferă posibilităţi vaste de urmărire a activităţilor acesteia.

În afară de acest site, Curtea europeană mai pune la dispoziţie o serie de filme video prinvind unele teme de interes sporit şi aceastea pot fi accesate dintr-un site separat "Videos"
 

Tot de pe pagina CEDO poate fi accesată şi o galerie de imagini a sediului CEDO.
 

Pe YouTube Curte are creat un cont pe care pot fi fi accesate filmele video realizate de către şi despre Curte.
 
O presă liberă, independentă şi pluralistă, conform Articolului 10 al CEDO, are o importanţă crucială pentru funcţionarea unei societăţi democratice.

Consiliul Europei acordă o deosebită atenţie libertăţii de exprimare a cetăţenilor europeni şi monitorizează situaţia în care se află mijloacele mass-media din Europa. Activitatea Consiliului Europei în domeniul media se orientează spre consolidarea libertăţii de exprimare şi de informare şi a libereti circulaţii a ideilor şi informaţiei, dar şi dezvoltarea măsurilor politice paneuropene şi a instrumentelor legislative adecvate.

În scopul partajării activităţilor şi experienţei sale în acest domeniu, au fost create şi sunt menţinute mai multe masive informaţionale, printre care dosarul tematic: Media freedom / Libertatea mass-mediaMedia: Libertatea de exprimare şi informare

Pe acest site pot fi consultate documentele Consiliului Europei în materie de politică mass-media, inclusiv traducerile în română.
  
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida