Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Tempus

Programul Tempus  s-a  incheiat la data de 31 decembrie 2013*

 
TEMPUS este un program al Uniunii Europene, care sprijina modernizarea invatamantului superior in vecinatatea UE. Programul Tempus promoveaza cooperarea institutionala intre Uniunea Europeana si Tarile Partenere si se concentreaza pe reforma si modernizarea invatamantului superior in tarile partenere din Europa de Est, Asia Centrala, Balcanii de Vest si regiunea mediteraneana.

In afara de promovarea cooperarii intre institutii, Tempus promoveaza, de asemenea, o abordare people-to-people, ofera sprijin consorti

ilor de institutii, alcatuite in principal din universitati sau asociatii universitare. Partenerii non-academice pot fi, de asemenea, parte a unui consortiu in proiectele Tempus.

Mai mult


Tempus IV (2007-2013)
Obiectivul general al programului Tempus IV consta in facilitarea cooperarii in domeniul invatamantului superior intre statele membre ale UE si tarile partenere din vecinatate. Programul urmeaza sa contribuie in special la promovarea unei convergente voluntare a sistemelor de invatamant superior din tarile partenere cu evolutiile din domeniul invatamantului superior European. Scopul proiectelor Tempus consta in promovarea cooperarii multilaterale intre institutiile de invatamant superior, autoritatile si organizatiile statelor membre ale UE si ale tarilor partenere si se concentreaza asupra reformei si modernizarii invatamantului superior.

In Tempus IV exista doua instrumente principale de cooperare:

  • proiecte comune: proiecte cu o abordare "de jos in sus", avand drept scop modernizarea si reforma la nivel institutional (universitar);
  • masuri structurale ce vizeaza interventii destinate sa sprijine reforma structurala a sistemelor de invatamant superior si dezvoltarea cadrului strategic la nivel national.
Mai mult (rom), (eng), (rus)

Moldova


Sursa Overview of the Higher Education Systems in the Tempus Partner Countries: Eastern Europe


*Programul Tempus  s-a  incheiat la data de 31 decembrie 2013. Proiectele in derulare (inclusiv cele care au fost selectate in 2013, in cadrul apelului al 6-lea) isi vor continua activitatea pana la sfarsitul acordurilor de finantare prevazute.

Incepand cu anul 2014, activitati Tempus, si anume activitati de consolidare a capacitatilor, vor fi parte a unui nou program de cooperare numit  Erasmus+. Aceste activitati vor viza tarile Tempus existente, precum si America Latina, Asia si Africa, tarile din Caraibe si Pacific.

Erasmus+ va reuni toate programele/schemele UE si internationale existente ce tin de educatie, formare, tineret si sport (inclusiv Tempus), inlocuindu-le cu un singur. 

Oficiul National Tempus, in programul Erasmus+ ramane responsabil de activitatile ce tin de invatamantul superior (fostul program Tempus, activitatile Jean Monnet si Joint Master Degrees).

 
Contacte

Oficiul National Tempus

Str. 31 August 1989, nr.78,
MD-2012, Chisinau,
Republica Moldova
(of.2-270, etaj II, bl.2 de studii al Universitatii Tehnice a Moldovei
E-mail: info@tempus.md
http://www.tempus.md

Coordonator al Programului TEMPUS in Moldova

Prof. Valentin ARION,
Tel./fax: (+373 22) 23-72-82
valentin.arion@tempus.md
Adresa postala a
Oficiului National Tempus:Bd. Stefan cel Mare, nr.168,
MD-2004, Chisinau,
Republica Moldova


 


Informaţii suplimentare
2014-2020
Documente

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida