Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Situaţia democraţiei, drepturilor omului şi a statului de drept în Europa: Raportul Secretarului General al CoE
Autor: Jagland, Thorbjørn
Organizatia: Consiliul Europei
Locul: Strasbourg
Anul publicarii: 2017
Pagini: 122
Acces: On-line
Secretarul General al CoE, Thorbjørn Jagland, a publicat raportul său anual privind situația democrației, drepturilor omului și a statului de drept în Europa ”Populismul – Cât de solid este echilibrul între puterile instituționale din Europa?”.

În timp ce partidele naționaliste și xenofobe câștigă teren într-un număr tot mai mare de țări, provocând elitele și exploatând incertitudinea populației față de migrație, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, invită țările membre ale Consiliului Europei să se autoexamineze nepărtinitor și să dea o mână de ajutor la crearea instituțiilor credibile și a societăților inclusive, capabile să reziste în fața asalturilor populiste.

În cel de-al 4-lea raport privind situația democrației, drepturilor omului și Statului de drept în Europa, Secretarul General face o evaluare a rezistenței, în totalitatea Statelor membre, a celor cinci piloni ai securității democratice, care sunt: independența justiției, libertatea de exprimare, libertatea de întrunire și de asociere, funcționarea instituțiilor democratice și caracterul inclusiv al societăților, în contextul creșterii populismului.

Oferind o definiție a populismului și expunând comportamentele anti-democratice și anti-pluraliste caracteristice politicilor populiste, Dl Jagland analizează pericolele pe care această tendință le face să planeze asupra culturii noastre și structurilor noastre democratice. El a evaluat capacitatea de rezistență a instituțiilor Statelor membre în fața ofensivei populismului și s-a întrebat despre rezistența echilibrului puterilor instituționale.

Acest raport operează cu cele mai recente date disponibile, în mare parte din 2016. El ilustrează provocările cu care se confruntă Statele membre prin exemple luate în mod exclusiv din documentele Consiliului Europei (decizii și recomandări, hotărâri ale Curții, rapoartele Adunării, rapoartele Comisarului pentru drepturile omului, avizele Comisiei de la Veneția și concluziile organelor de monitorizare și ale structurilor interguvernamentale). De aemenea, el oferă exemple de bune practici și evoluții pozitive constatate în Statele membre.

Căutare
Despre UE

În  numai 12 lecţii, puteţi afla care sunt activităţile şi obiectivele UE şi cum funcţionează aceasta.
  • De ce avem nevoie de UE?
  • Care sunt competenţele UE?
  • Cronologia construcţiei europene
  • Care este viitorul UE?
EUROPA: Revista pentru tineri

Videomateriale didacticeUE 2013-2015Martin Schulz,Presedintele Parlamentului European
Jean-Claude Juncker, Presedintele Comisiei Europene
Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European


  2015

 

Anuarul oficial al UE 2014


 

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida