Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
07.02.2014
Sursa: BERD
BERD si BEI susţin dezvoltarea economică şi reformele din Moldova
Vizita oficiala in Moldova a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer
tradaptare infoeuropa.md

Președinții Băncii Europene de Investiții (BEI) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)  efectuează o vizită oficială comună  în capitala Republicii Moldova Chișinău in perioada 06-07 februarie 2014. Scopul vizitei este de a evidenția continuitatea  angajamentului comun al celor două instituții de a susține dezvoltarea  economica a Republicii Moldova și programul de reformă.
 
 Aceasta reprezintă prima vizită comună a președinților celor două instituții într-o țară de operație. În discuțiile lor cu președintele, prim-ministrul și oficialii de rang înalt, Președintele BERD Sir Suma Chakrabarti și președintele BEI, Werner Hoyer se vor axa  asupra priorităților economice ale Republicii Moldova, precum și asupra  contribuției pe care BERD și BEI o pot  aduce  pentru tranziția țării.
 
Președintele BEI, Werner Hoyer a declarat că "Republica Moldova este o țară-cheie pentru BEI și BERD impartasind angajamentul comun și angajamentul complementar din regiune, unde ambele instituții au demonstrat disponibilitatea  de a ajuta modernizarea infrastructurii esențiale, de a crea locuri de muncă și creșterea competitivității economice în ultimii ani. Asteptam cu nerabdare sa continuam angajamentul nostru comun cu autoritățile moldovene in sprijinul investițiilor în sectoarele prioritare. BEI, precum si  Banca UE, se angajează să continue sprijinul pentru integrare îmbunătățită între Republica Moldova și țările vecine. Cooperarea noastră strânsă cu Comisia Europeană în Republica Moldova și contribuția valoroasă a Programului de Facilitatare a investițiilor pentru vecinătate permite investiții care ameliorează crucial infrastructura în țară. "

"Asteptam cu nerabdare sa continuam cooperarea cu BEI în Republica Moldova și sa  lucrăm împreună cu Republica Moldova pentru a realiza o integrare economică mai mare și armonizarea in conformitatea  cu standardele UE. BERD are un istoric solid de promovare a tranziției în țară prin investițiile sale, asistență tehnică și dialog politic și va rămâne angajata să sprijine oamenii din Moldova în ambiția lor pentru un viitor european, precum și autoritățile de conducere în continuarea programului de reformă al țării ", a declarat președintele BERD Chakrabarti.

 
În timpul vizitei liderii BEI și BERD vor avea întrevederi cu Președintele Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, Igor Corman președintele Parlamentului, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și Dorin Chirtoacă, primarul de Chișinău.

Președintele BERD va avea, de asemenea, discuții cu parteneri din sectorul privat și societatea civilă. Președintele BEI va folosi, de asemenea, vizita pentru anunța o cooperare nouă semnificativă de a sprijini dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova.

Pe parcursul  vizitei, cei doi președinți vor semna un acord cu privire la cel mai recent proiect comun BERD / BEI în țară, un împrumut pentru a susține modernizarea infrastructurii de apă și canalizare din Chișinău.

Începând cu anul 2007, BEI și BERD au finanțat în comun nouă proiecte cu o valoare totala de 674 milioane €. Acestea au susținut investiții în diverse sectoare, inclusiv de reabilitare a drumurilor, transportul public, modernizarea si  reabilitarea rețelei de transport de energie, precum și în serviciile de apă.

De la  începutul activitatii în Republica Moldova, BERD a investit aproape 900 de milioane de € în țară, în peste 100 de investiții, care acoperă energia, transportul, agrobusiness, industria generală și sectoarele bancare.

Republica Moldova este un partener estic important pentru BEI, cu cel mai mare volum alîmprumuturilor acordate de BEI pe cap de locuitor. De la începutul activitatii BEI în Republica Moldova, în anul 2007, mai mult de 450 de milioane de euro au fost furnizate în credite pe termen lung, inclusiv suport pentru drumuri mai bune și al transportului public, apă, energie și agricultură.06.02.2014

Întrevedere cu Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti


Șeful statului şi-a exprimat satisfacția față de nivelul actual al cooperării dintre Republica Moldova și aceste importante instituții financiare, menţionând că proiectele implementate cu sprijinul BERD (în valoare de 818 milioane de euro pe parcursul ultimilor 20 de ani), precum și cu suportul BEI (în valoare de 427  milioane de euro, începând cu anul 2007) au contribuit la realizarea reformelor necesare în procesul de integrare în Uniunea Europeană.
 
Domnul Werner Hoyer, președintele Băncii Europene pentru Investiții, l-a informat pe șeful statului despre elaborarea unor noi strategii pentru Republica Moldova care ar facilita finanțarea sectorului privat, fiind vizate în special companii din domeniile agricol, energetic și bancar.Domnul Werner Hoyer a declarat că Banca Europeană pentru Investiții va susţine un proiect de promovare a exporturilor produselor agricole moldoveneşti în Uniunea Europeană. Proiectul dat va oferi resurse financiare ieftine şi pe o durată mai lungă antreprenorilor din sectorul agricol care vor dori să-şi extindă capacitatea de producţie şi să îmbunătățească calitatea produselor pentru a se conforma standardelor comunitare, valorificând astfel oportunităţile oferite de Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova şi UE care urmează să fie semnat în acest an.
 
Domnul Suma Chakrabarti, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a salutat eforturile autorităților de la Chișinău de atragere a investitorilor străini în țara noastră. ”Un mediu de afaceri atractiv presupune în mod imperativ reformarea justiției și alinierea băncilor locale la principiile de funcționare a instituțiilor financiare moderne”, a subliniat președintele BERD.Directorul BERD a anunțat disponibilitatea instituției de a continua implementarea proiectelor aflate în derulare în Republica Moldova și intenția de a semna în 2014 contracte de finanțare în valoare de 100 de milioane de euro în domeniile transporturilor, infrastructurii și cel financiar

06.02.2014

întrevederea dintre Vasile BUMACOV, Ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare şi delegaţia Băncii Europene de Investiţii (BEI) condusă de Dl Werner Hoyer, Preşedinte al BEI

Ministrul Agriculturii a apreciat înalt suportul acordat de BEI până în prezent pentru dezvoltarea sectorului agriculturii, în mod special evidenţiind creşterea producţiei şi a exportului de produse vinicole autohtone. Ambele părţi şi-au exprimat satisfacţia privind progresul înregistrat de Programul de Restructurare a Sectorului Vitivinicol „Filiera Vinului” în activităţile de sprijin financiar pentru companiile vinicole în dezvoltarea infrastructurii şi a producţiei acestora.

Totodată, a fost discutate priorităţile statului în domeniul agriculturii pentru termen mediu şi a fost menţionată importanţa sectorului horticol pentru dezvoltarea economică a ţării, în special, necesitatea creării şi dezvoltării infrastructurii post-recoltare, asigurarea facilităţilor pentru construcţia unui Centru Agroalimentar, care urmează a fi deschis la Chişinău.  .

În acest context, BEI este dispusă să ajute Republica Moldova financiar pentru implementarea unui  proiect în sectorul horticol.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi BEI vor semna astăzi o Declaraţie de Intenţie, în care va fi specificată intenţia ambelor părţi de a contribui la dezvoltarea sectorului horticol. Proiectul urmează a fi definitivat în perioada următoare, odată cu Acordurile de Finanţare.
 
Semnarea documentului de intenţie va avea loc astăzi, 6 februarie, în cadrul vizitei delegaţiei BEI la Combinatul de vinuri “Cricova”, unde va fi inaugurată o nouă şi performantă linie de îmbuteliere a vinului, finanţată de Programul BEI în Moldova „Filiera Vinului”.               

06.02.2014

(VIDEO) Conferință de presă susținută de prim-ministrul Iurie Leancă, președintele BEI, Werner Hoyer, și președintele BERD, Suma ChakrabartiDeclarațiile Prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă și a Președinților BERD, Suma Chakrabarti, și BEI, Werner Hoyer

Președintele BERD, Suma Chakrabarti,: ...Sunt două motive pentru care noi, împreună cu Președintele BEI, suntem aici. În primul rând, Moldova este o țară cu care avem un parteneriat istoric foarte important. Moldovenii ne-au ajutat mult ca să edificăm acest parteneriat. Acum, în ultimii șapte ani, de când suntem în țară, am investit peste 700 de milioane de euro în mai multe sectoare: drumuri, construcția apeductelor, electricitate, este doar începutul. Vom face cu mult mai mult în anii ce urmează.

Cel de-al doilea motiv, la fel de important, atât pentru Guvernul Republicii Moldova, cât și pentru BERD, este cel ce vizează reformele, aspect important în eforturile de integrare europeană ale acestei țări. Este important ca noi să aliniem Moldova la standardele europene. Aceasta va sta la baza stabilității economice a Moldovei. Noi vrem să susținem această tranziție, vrem să susținem Republica Moldova să facă această mișcare spre standardele europene și spre integrarea europeană.

Am realizat în ultimii ani peste 100 de proiecte care au însumat aproape 900 de milioane de euro. Anul 2013 pentru noi a fost un an record - 130 de milioane de euro pentru 15 proiecte în diferite sectoare. Eu mă aștept, Domnule Prim-ministru, că dacă condițiile sunt bune, vom merge la peste 100 de milioane de euro și  în anul acesta. Infrastructura este foarte importantă pentru dezvoltarea acestei țări, pentru integrarea acestei țări în Europa.

Președintele BEI, Werner Hoyer.....Uniunea Europeană şi Banca sa împreună cu BERD au făcut o diferenţă în  această ţară.  Este ţara care primeşte cei mai mulţi bani per capita de la BEI, este mai mare decât în orice ţară din regiune. Deci, există un angajament pentru cursul european al acestei ţări şi noi vom continua să vă susţinem. Sectorul de drumuri este foarte important şi noi am reuşit să îmbunătăţim   reţeaua de drumuri din Moldova. Ne face plăcerea să confirmăm că noi am convenit să oferim suport pentru AR 16 şi AR 3 de la Hânceşti spre Cimişlia.

Aceste proiecte vor începe mai târziu un pic anul curent. Este important ca  proiectele să fie vizibile şi de asemenea ceea ce am finanţat anterior în ţară vor fi finisate în următoarele luni. Proiectul „Fruit garden" este foarte important, domnul Bumacov şi ministrul Walter  vor semna un acord privind proiectul crucial de grădina de fructe a Moldovei. Este vorba despre îmbunătăţirea calităţii şi asigurarea faptului că vânzarea produselor moldoveneşti este o prioritatea a Guvernului Republicii Moldova, BEI şi BERD. Aceasta aduce în discuţie domeniul de cooperare-cheie pentru Moldova şi BEI și urmează o experienţă foarte bună din sectorul vinicol unde experienţa noastră a arătat  nişte rezultate foarte vizibile şi, de fapt, foarte plăcute.

06.02.2014

Vicepreședintele BEI responsabil pentru activitățile băncii din vecinătatea estică, Wilhelm Molterer, şi ministrul Vasile Bumacov au semnat o declarație de intenție privind lansarea și aplicarea unui nou proiect pentru susținerea producătorilor de fructe, în valoare de 100 de mil. de euro, care este contribuția BEI. Suma va fi destinați pentru credite în condiții avantajoase.

Președintele BEI, Werner Hoyer, a remarcat faptul că este vorba despre un acord istoric care reprezintă un angajament al Băncii Europene de Investiții pentru sprijinirea agriculturii naționale în cadrul Parteneriatului Estic:„Chiar dacă este o perioadă dificilă, Moldova continuă să caute noi pieţe de desfacere pentru vinurile sale excelente și nu doar." În următoarele luni , BEI şi Ministerul Agriculturii vor elabora un Plan de Acțiune pentru a pune în aplicare noua inițiativă.

06.02.2014

întrevedere cu Președintele Parlamentului Igor Corman

Oficialii s-au referit la investițiile celor două insituții bancare în diverse sectoare ale economiei naționale, inclusiv reabilitarea drumurilor, dezvoltarea infrastructurii și a sectorului agricol.Discuțiile au vizat și acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău în realizarea agendei de reforme în vederea combaterii corupției, asigurării stabilității sectorului financiar-bancar, atragerii investițiilor străine în economia Republicii Moldova.

07.02.2014

Semnarea acordului cu BERD şi BEI pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă

Primăria municipiului Chişinău a semnat astăzi acordurile cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), pentru finanţarea proiectului de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare din oraş.

Acesta reprezintă cel mai amplu proiect investiţional care va fi realizat în municipiul Chişinău, în valoare totală de 62 milioane Euro, dintre care 48 milioane Euro, sunt credite oferite de către BERD şi BEI, în părţi egale, iar 13,8 milioane Euro este un grant oferit de Uniunea Europeană pentru realizarea proiectului, consultanţă şi asistenţă tehnică.

Acordurile de finanţare au fost semnate între preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, preşedintele BEI, Werner Hoyer, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă şi directorul general S.A. „Apă-Canal Chişinău", Constantin Becciev.

Proiectul de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare presupune, la prima etapă, reabilitarea a 190 de km de apeduct, pe porţiunile cu uzură avansată. La cea de-a doua etapă, sunt prevăzute lucrări pentru modernizarea Staţiei de epurare a apelor uzate din Chişinău, reabilitarea a 15 km de colectoare de canalizare, a rezervoarelor de apă potabilă de la Staţia de tratare a apei, precum şi construcţia şi reabilitarea a circa 50 fântâni arteziene, ce vor fi utilizate în cazul unor situaţii excepţionale pe râul Nistru. De asemenea, va fi construită prima uzină de producere a hipocloritului de sodiu din Republica Moldova, substanţă utilizată la tratarea apei potabile.

Suport financiar din partea UE, BEI şi BERD pentru ameliorarea serviciilor de aprovizionare cu apă în Moldova:A fost acordat un împrumut de 59 mln de euro pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare din Chişinău=EBRD, EIB and EU finance improvements to water services in Moldova : €59 million in loans to modernise water and waste water management in Chisinau

 
Informaţii suplimentare

Banca Europeană de Investiţii
BERD

 

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida