Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
22.05.2014
O nouă vizită a comisarilor europeni în Moldova
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, și Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, se  află în RM în vederea participării la o serie de acţiuni europene, întrevederi cu oficiali, reprezentanţi ai  mass media, agricutori, studenţi.

Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, și Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, vor sosi la  22 mai, la Chișinău.

”Agricultura are un rol central în economia și societatea Republicii Moldova, are un potențial major de creștere, iar dezvoltarea acestui sector va contribui la dezvoltarea economică a țării. în contextul relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, agricultura și spațiul rural vor avea oportunități de susținere, de modernizare, atât prin sprijinul financiar oferit de Programul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD) cât și prin folosirea inteligentă a Acordului privind zona de liber schimb, aprofundată și cuprinzătoare. Este important ca toate aceste aspecte să fie cunoscute și înțelese de agricultori, de reprezentații lor, de autoritățile locale, astfel încât să beneficieze direct de oportunitățile oferite de această deschidere a pieței europene", a declarat comisarul Dacian Cioloș înaintea vizitei.

Agenda comisarilor include întrevederi cu Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă și cu Președintele Parlamentului, Igor Corman.

Dacian Cioloș va participa inițial la Congresul reprezentanților autorităților locale, iar apoi se va întâlni cu reprezentanții mass-media.

 Dacian Cioloș, Cecilia Malmstrom și Iurie Leancă  au avut o întrevedere trilaterală, după care vor susține o conferință de presă comună, la Casa Guvernului.

Conferință de presă susținută de Iurie Leancă, Dacian Cioloș și Cecilia MalmstromDeclarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă, ale Comisarului European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, şi ale Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, în cadrul unei conferințe de presă, la 22 mai 2014, Chișinău

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström:

 „Mulțumesc mult, Domnule Prim-ministru,

Doamnelor și Domnilor,

Sunt bucuroasă să mă aflu din nou în Moldova. Am venit să felicit cetățenii Republicii Moldova pentru că au obținut regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Mai bine de zece mii de moldoveni au folosit deja această oportunitate. Rapoartele demonstrează că procesul parcurge foarte bine. Este o realizare importantă. Moldova este prima țară a Parteneriatului Estic care a obținut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană pentru că a muncit mult. De asemenea, aceasta se datorează angajamentelor puternice din partea Guvernului, dar și sacrificiilor făcute de către cetățeni pentru a reforma țara. Acest lucru a fost făcut într-o perioadă relativ scurtă de timp. Și a fost clar pentru Comisie, cu mult timp înainte de Crăciun, că eram gata să mergem mai departe, am prezentat această propunere și a durat ceva timp. Sunt mulțumită că liberalizarea regimului de vize s-a produs pe data de 28 aprilie.

Toate reformele care au fost făcute sunt foarte importante. Am început să vedem rezultate concrete ale reformelor, care se transpun în beneficii pentru cetățenii moldoveni. Acestea vor îmbunătăți calitatea produselor și serviciilor.

Cu toate acestea, suntem îngrijorați de domeniile care necesită să fie reformate. Prim-ministrul a enumerat, în acest sens, necesitatea aprofundării reformei justiției, prevenirii și combaterii corupției. Aceste schimbări sunt importante pentru aplicarea prevederilor Acordului de Asociere și a celui cu privire la crearea zonei de liber schimb.

Vă vom sprijini în realizarea acestor reforme. Fiți siguri că Comisia va fi totdeauna de partea Moldovei în realizarea acestor reforme.

Vă mulțumesc mult pentru ospitalitate!"

Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş :

„Mă bucur să fiu din nou la Chișinău și mă bucur să fiu împreună cu Cecilia Malmstrom, care așa cum domnul Prim-ministru spunea, a fost foarte proactivă, nu s-ar fi putut face mare lucru dacă nu s-ar fi făcut reformele aici, dar Cecilia a fost cea care a crezut foarte mult în acest proiect, în această posibilitate și  așa cum spunea și ea, este un succes nu doar pentru Republica Moldova, este  un succes și pentru Comisia Europeană atunci când o țară parteneră reușește să ducă până la capăt un proiect. Același lucru încercăm și pe un domeniu foarte concret și pragmatic cum este agricultura și dezvoltarea rurală, care la fel atinge așteptările și interesele populației, dincolo de aspectele macroeconomice sau politice și de aceea am venit din nou la Chișinău.

Dincolo de întâlnirile oficiale, astăzi  am avut deja o discuție, aș zice aprofundată cu  reprezentanții primarilor din comunele rurale din Republica Moldova. Am discutat atât despre Acordul de Liber Schimb, mai ales componenta agricolă, explicând anumite lucruri, clarificând anumite aspecte care riscă să se transforme în tot felul de mituri, cum ar fi nu știu ce i se va interzice Republicii Moldova sau țăranilor. Am clarificat aceste lucruri, dar am și explicat faptul că acest Acord de Asociere nu vine doar cu componenta comercială de liber schimb, care  va crea în timp oportunități în sectorul agroalimentar din Republica Moldova pe piața europeană, dar vine și cu un program de asistență financiară pentru ca autoritățile publice din Republica Moldova, pentru ca agricultorii să poată  să beneficieze prin investiții, prin informare, promovare a acestor oportunități ale Acordului de Liber Schimb. Am vrut să mă văd cu primarii pentru că așa cum în Uniunea Europeană, în politica de Dezvoltare Rurală nu sunt implicați doar agricultorii și doar activitatea economică directă agricolă, ci și primarii, colectivitățile locale și problematica legată de calitatea vieții în mediul rural.

Sper ca împreună cu Guvernul să reușim ca prin aplicarea programului european de vecinătatea pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD), pentru care Republica Moldova va avea o alocare în valoare de 120 de milioane de euro în perioada următoare și mai exact din acest an până 2017, să putem face în așa fel încât aplicarea acestui program să beneficieze atât sectorul agroalimentar al Republicii Moldova pentru a se moderniza, dar să se vadă rezultate la bază,  în mediul rural, să crească și calitatea vieții și chiar și micii producători să beneficieze de acest program.

Mâine o să am o vizită în Găgăuzia, unde o să mă întâlnesc și cu responsabilii de acolo, cu bașcanul, apoi o întâlnire cu studenții de la Universitatea din Comrat, iar după-amiază împreună cu domnul ministru Vasile Bumacov o să ne întâlnim cu reprezentanții Asociației Agricultorilor din Republica Moldova, pentru a discuta, la fel, despre acest aspect al Acordului de Liber Schimb.

Domnul Prim-ministru a anunțat că în urma solicitării Guvernului, Comisia Europeană a decis să propună statelor membre dublarea contigentelor tarifare, deci a posibilității de export a Republicii Moldova pentru principalele produse legumicole și fructe, mă refer aici la mere, prune, struguri. Această dublare pe care vrem să o facem înainte de semnarea Acordului pentru ca aceste noi cantități să fie introduse în Acordul care va fi semnat. Aceste lucruri o să le discut cu agricultorii, dar și modul în care urmează să-l punem în practică acest program pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Comisia Europeană urmează să aprobe acest program pentru alocarea bugetară de 64 de mil. de euro până la sfârșitul lunii iulie, după care așteptăm din partea Guvernului programul de implementare, aplicare a strategiei pentru dezvoltarea rurală, care a fost deja hotărâtă de Guvern, în așa fel încât, după cum spunea și domnul Prim-ministru, cât mai repede să putem să începem realizarea acestui program."

întrevedere cu Președintele Republici Moldova, Nicolae Timofti
 
Șeful statului i-a informat pe oficialii europeni despre reformele implementate de autoritățile de la Chișinău în vederea realizării angajamentelor asumate față de  partenerii occidentali în cadrul Parteneriatului Estic.
 
Cecilia Malmstrom, Comisarul European pentru Afaceri Interne, a salutat anularea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, precizând că această decizie consemnează succesele realizate până în prezent în procesul de modernizare a țării. „Consolidarea instituțiilor democratice, reforma sistemului judecătoresc și combaterea corupției trebuie să fie subiecte prioritare pe agenda Guvernului Republicii Moldova și de acum încolo”, a spus oficialul european.
 
Dacian Cioloș, Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a declarat că Acordul de Liber Schimb oferă oportunități de dezvoltare substanțiale  oamenilor de afaceri din țara noastră, în special agricultorilor. „Comisia Europeană va propune dublarea cotelor pentru produsele agricole din Republica Moldova pe piața europeană. Astfel, vor putea fi exportate 400 mii tone de mere, două mii tone de roșii, câte 10 mii tone de prune și struguri. Este vorba despre o cantitate echivalentă cu producția agricolă pe care Republica Moldova o vinde în prezent pe alte pieți”, a spus Dacian Cioloș. Comisarul european a dat asigurări că UE va acorda sprijinul necesar fermierilor din Republica Moldova, astfel ca produsele agricole să fie prelucrate și comercializate conform standardelor comunitare. În perioada 2014-2020 Uniunea Europeană va aloca 120 de milioane de euro pentru modernizarea agriculturii și programe de dezvoltare rurală în Republica Moldova. „În luna iulie va sosi la Chișinău prima tranșă în valoare de 64 milioane de euro. Agricultorii vor înțelege că au doar de câștigat de pe urma semnării Acordului de Asociere cu UE”, a precizat Dacian Cioloș.
 

întrevedere cu Președintele Parlamentului, Igor Corman

Comisia Europeană va propune dublarea cotelor de export a merelor, prunelor, strugurilor și roșiilor din Republica Moldova pe piața europeană și va aloca 64 mln de euro până la sfârșitul lunii iulie pentru implementarea proiectelor de agricultură și dezvoltare rurală. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii comune a Președintelui Parlamentului Igor Corman cu Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș și Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.Președintele Parlamentului a apreciat faptul că domeniul agriculturii și dezvoltării rurale reprezintă unul din cele trei priorități de asistență acordată de UE Republicii Moldova pentru perioada imediat următoare. Igor Corman a menționat că lansarea cât mai curând a programului ENPARD în țara noastră îi va încuraja pe producătorii agricoli moldoveni, oferindu-le noi posibilități de dezvoltare prin accesarea fondurilor europene.

Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș a menționat că Acordul de Asociere este favorabil producătorilor moldoveni. Oficialul s-a referit la oportunitățile oferite sectorului agroalimentar din Republica Moldova pe piața europeană, precum și la investițiile de

Comisarul European pentru Afaceri Interne Cecilia Malström a declarat că Republica Moldova va beneficia de sprijin din partea Comisiei Europene în campania lansată de autorități pentru informarea cetățenilor despre beneficiile economice și sociale ale Acordului de Asociere, inclusiv a celui cu privire la crearea zonei de liber schimb cu UE.

Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat contextul regional și activitatea Grupului de lucru pentru examinarea problemelor ce țin de executarea prevederilor constituționale referitoare la statutul unităţii teritoriale autonome Găgăuzia. La întrevedere au mai participat deputații Ana Guțu, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Alexandru Stoianoglo, Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Gheorghe Popa, Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară

 

La 23 mai, Dacian Cioloș a  efectuat o vizită la Comrat, unde s-a întâlnit cu guvernatorul UTA Găgăuz-Yeri, Mihail Formuzal. După aceasta, a discutat cu studenții de la Universitatea din Comrat.

Seara, Dacian Cioloș va merge în satul Costești, raionul Ialoveni pentru a vorbi cu agricultorii din localitate.

La  23 mai, Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a  participat la forumul public „Femeile pentru o Moldovă europeană".

Forumul a reunit femei lideri de opinie, antreprenori, reprezentanţi ai administraţiei publice locale din toată ţara. Scopul reuniunii a fost de a oferi o platformă de dialog în vederea identificării oportunităţilor pentru consolidarea rolului femeii în viaţa publică în Republica Moldova, luând în consideraţie cele mai bune practici europene. “Aprofundarea proceselor de integrare europeană a însemnat şi o schimbare de percepţie şi mentalitate în ceea ce priveşte rolul femeii în viaţa politică şi socială” a declarat ministrul Natalia Gherman.

Comisarul Cecilia Malmstrom a salutat rezultatele obţinute de ţara noastră în implicarea femeilor în procesul decizional în R. Moldova.

 

Ulterior, Prim-ministrul Iurie Leancă și Cecilia Malmstrom au susținut  o prelegre publică la Universitatea de Stat din Moldova.

Înaltul oficial de la Bruxelles le-a vorbit studenţilor despre principiile Uniunii Europene şi despre mecanismele aplicate de structurile europene întru susţinerea ţărilor care aspiră să devină membre ale Uniunii Europene, printre care şi Republica Moldova. Comisarul european a mai menţionat că integrarea europeană va oferi ţării noastre posibilităţi de dezvoltare în diverse domenii, inclusiv în lupta cu corupţia, promovarea reformelor, dar va oferi mai multe oportunităţi pentru tineri. Cecilia Malmström s-a arătat încrezătoare că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană şi a încurajat tinerii să promoveze în ţara noastră valorile fundamentale ale UE: democraţia, libertatea şi respectarea drepturilor omului.

„Obiectivul final este ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene, pentru că aceasta înseamnă o democraţie funcţională, aceasta înseamnă instituţii responsabile, aceasta înseamnă că corupţia nu va afecta activitatea instituţiilor şi societatea", a declarat Prim-ministrul.Iurie Leancă
Ulterior, Cecilia Malmström şi Iurie Leancă au răspuns la întrebările studenţilor.

Informaţii suplimentare

Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală , Dacian Ciolos

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom

21.01.2011 Vizita la Chişinău a Comisarului European pentru Afaceri Interne, Cecilia MALMSTRÖM


 
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida