Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
23.01.2014
Oficialii europeni au apreciat înalt dinamica relaţiilor Moldovei cu UE
Vizita Comisarului European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Štefan Füle si Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş în Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă: Bună ziua tuturor! Daţi-mi voie să-i salut călduros pe domnii Comisari la Chişinău. Comisarul Fule şi comisarul Cioloş ne vizitează pentru a câta oară în aceşti patru ani, iar această vizită este probabil şi mai importantă decât vizitele precedente. Pe de o parte, vă spuneam despre aceşti patru ani, care au însemnat o conlucrare fără precedent cu Comisia Europeană şi Uniunea Europeană per ansamblu. În aceşti 4 ani de eforturi comune am reuşit să realizăm obiective de o maximă importanţă, am reuşit să finalizăm negocierile pe Acordurile de maximă relevanţă: cel de Asociere şi de Liber Schimb. Am reuşit să avansăm într-o manieră spectaculoasă pe planul de Acţiuni pe vize. Am pus în aplicare mai multe realizări cum ar fi spaţiul aviatic comun. Cetăţenii noştri pot beneficia deja de privilegiile lui. Pe de altă parte, acest an, după cum am mai spus, este un an crucial  pentru viitorul Republicii Moldova, crucial pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe acest motiv, faptul că distinșii comisari, bunii noștri prieteni au găsit timp să vină la Chișinău și să discutăm obiectivele pentru acest an, este un element extrem de important. În acest an urmează să semnăm Acordurile de Liber Schimb și de Asociere, în acest an urmează să obținem decizia finală a Uniunii Europene pe regimul fără de vize, în acest an urmează, împreună cu colegii de la Bruxelles, dar şi cu colegii de la Bucureşti, să punem în aplicare primul element de interconexiune în domeniul energetic. În acest an urmează să lucrăm pe alte elemente care țin de interconexiune în domeniul energetic, dar bineînţeles  avansăm şi pe interconexiunea ce ţine de transporturi, stabilirea de poduri şi aşa mai departe. Avem în faţa noastră obiective extrem de importante, aşa că vreau să-i salut încă o dată. Am început deja discuția pe câteva elemente cheie, vom continua după această conferinţă şi sunt convins că împreună vom discuta obiective pentru acest an şi, în mod special, nu doar când şi unde vom semna aceste două Acorduri, nu când vom obţine regimul fără de vize, dar cum să facem aşa ca în momentul când semnăm Acordurile respective şi le ratificăm în Parlament să fim gata pentru a beneficia pe deplin de prevederile şi avantajele formulate în aceste două Acorduri. Vă mulțumesc!

Comisarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Štefan Füle: Este prima vizită într-un stat membru al Parteneriatului Estic de la începutul anului curent, ceea ce nu este întâmplător.

Relaţiile Uniunii Europene cu Republica Moldova se dezvoltă cu o viteză accelerată. Pe parcursul anului 2013 au fost luate un şir de măsuri care au contribuit la avansarea relaţiilor bilaterale: am parafat Acordul de Asociere, am ridicat cotele pentru vinurile moldoveneşti şi am iniţiat procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

Este important să susţinem această dinamică şi să folosim acest potențial pentru a obţine avantajele de care se vor bucura cetăţenii acestei ţări, bazându-ne pe aplicarea eficientă a reformelor. Integritatea şi independența instituțiior de stat trebuie să fie restabilită şi garantată deplin. Reforma constituțională, a justiţiei, lupta cu corupţia şi îmbunătăţirea climatului de business sunt esențiale. Am remarcat rezultate încurajatoare pe parcursul ultimelor luni. Totodată, rămân multe de făcut. Suntem, în continuare, angajați să semnăm Acordul de Asociere, care este un model de modernizare a Republicii Moldova.

Este bine că textul Acordului de Asociere a fost tradus în limbile română şi rusă, astfel încât toţi cetăţenii, inclusiv cei din regiunea transnistreană, să facă cunoştinţă cu acest text. Vă încurajez pe fiecare să citiţi Acordul, să vedeţi beneficiile acestuia şi oportunităţile de colaborarea mai strânsă cu UE.

Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş: În primul rând la mulţi ani, e prima dată când ne vedem în acest an aici, la Chişinău.  Dupa cum ţineţi minte probabil, anul trecut cu ocazia ultimei mele vizite vă vorbeam de o conferinţă regională ministerială care urma să se organizeze la Chişinău. Este şi rezultatul implicării foarte dinamice a Republici Moldova în tot acest proces de apropiere şi de colaborare cu Uniunea Europeană, a ţărilor din Parteneriatul Estic şi mai ales întru-un domeniu de predilecţie pentru economia Republicii Moldova, e vorba despre agricultură, dezvoltare rurală, industria alimentară.

Şi de aceea, împreună cu  colegul meu, comisarul Štefan Füle, am decis să oraganizăm la Chişinău, Conferinţa regională ministerială în cadrul Parteneriatului Estic privind agricultura şi dezvoltarea rurală. La Conferinţa ministerială, la care astăzi au participat, dincolo de miniştrii agriculturii sau viceminiştri din ţările Parteneriatului Estic, am avut plăcuta surpriză să văd interesul mare pe care l-a stimulat această conferinţă şi în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Am avut 13 sau 14 reprezentanţi la nivel înalt, miniştri sau secretari de stat din state membre ale Uniunii Europene.

Asta arată angajamentul clar al Comisiei Europene de a sprijini Republica Moldova şi ţările din Parteneriatul Estic în drumul european într-un domeniu foarte concret care atinge viaţa cotidiană a noastră, a tuturor. E vorba de alimentaţie, dar e vorba şi de partea economică. Marea parte a ţărilor din Parteneriatul Estic au un sector agricol important şi o mare parte a populaţiei locuieşte în mediul rural. Deci, e vorba de un domeniu în care Uniunea Europeană intervine într-o manieră foarte concretă, pentru că este şi singurul domeniu, pentru care în cadrul Parteneriatului Estic avem un program specific de sprijin a acestui sector. Despre aceste lucruri am discutat astăzi, dar dincolo de această implicare a Comisiei Europene, mă bucur să văd că statele membre ale UE, nu numai că acceptă să sprijine această idee, dar doresc să se implice foarte concret şi să folosească  experienta pe care au acumulat-o în aceşti ani, unele dintre ele ca foste ţări candidate la aderarea la UE. Să folosească această experienţă pentru a ajuta ţările din Parteneriatul Estic, să folosească cât mai repede şi cât mai eficient instrumentele pe care le avem la dispoziţie şi aici mă refer nu numai la asistenţa tehnică a Comisiei Europene, asistenţa financiară, dar mai ales la Acordul de Liber Schimb care este şi pe care îl vedem unul din instrumentele de a ajuta la dezvoltarea şi stimularea dezvoltării economice într-un sector cheie cum este sectorul agroalimentar.

Acordul de Liber Schimb Aprofundat presupune un acces pe piaţa europeană de 500 de milioane de consumatori pentru producători agricoli din aceste ţări. Suntem conştienţi că pentru a avea acces pe această piaţă e nevoie de a corespunde la anumite standarde şi norme pe care le avem în Uniunea Europeană, dar iată vom avea şi instrumentele pentru a ajuta producătorii să se alinieze la aceste standarde. Şi am avut astăzi, la această Conferinţă, şi o prezenţă importantă din partea Băncii Europene de Investiţii cu care vom lucra împreună cu Comisia Europeană tocmai pentru a atinge acestă latură economică de investiţii, pentru a folosi această oportunitate. Deci, acesta este motivul prezenţei mele astăzi aici în primul rând şi vom continua această cale şi în lunile următoare şi anul următor, pentru a  concretiza aceste proiecte.

(VIDEO) Briefing susținut de Iurie Leancă, Ștefan Füle și Dacian Cioloș 

Întrevedere Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș  cu  Președintele Parlamentului Igor Corman

„Dezvoltarea agriculturii și a mediului rural reprezintă una dintre prioritățile noastre. Odată cu semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Liber Schimb, vor apărea mai multe oportunități pentru producătorii locali. De aceea, este important să informăm cetățenii și mediul de afaceri ce presupune Acordul de Liber Schimb cu UE, dar și să le explicăm care sunt avantajele de care se pot bucura”, a subliniat Președintele Parlamentului.

La rândul său, Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, a anunțat că UE îşi va deschide piaţa pentru aproape toate produsele agroalimentare din țara noastră, cu mici excepţii.

„Pentru unele produse, Republica Moldova poate să impună cote şi să controleze cantitatea de produse europene care va intra pe piaţa moldovenească”, a declarat oficialul european. Dacian Cioloș a mai spus că țara noastră beneficiază de susținerea plenară a Comisiei Europene. „Republica Moldova are tot sprijinul Comisiei Europene, dar este important ca, în această perioadă de emulație pozitivă la Bruxelles, autoritățile să continue eforturile de implementare a reformelor”, a menționat Comisarul European. Totodată, a fost remarcat și faptul că Acordul de Comerț Liber cu UE este unul asimetric și în favoarea Republicii Moldova, concesiile făcute țării noastre fiind fără precedent.

Oficialii au mai discutat despre accesarea fondurilor ENPARD de către Republica Moldova, cu ajutorul cărora, producătorii locali vor avea posibilitatea să-și consolideze capacitățile pentru a corespunde standardelor și normelor UE.

24.01.2014  - întrevedere cu Viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr

În calitatea sa de viceprim-ministru, coordonator al mai multor domenii inclusiv agricultură, dezvoltare regională, infrastructură, mediu ş.a. Valeriu Lazăr a salutat iniţierea unei comunicări directe şi deschise pentru a da mai multă eficienţă politicilor iniţiate în aceste sectoare.
                                                                                            
„Ne aşteaptă o perioadă de procese transformaţionale în toate domeniile – şi politic şi economic, de aceea ne îndreptăm eforturile pentru a maximiza efectul oportunităţilor ce ne oferă Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (DCFTA). Înainte de parafarea Acordului, am făcut o analiza detaliată a fiecărui sector al economiei, a riscurilor existente, iar diagnosticul obiectiv pentru fiecare domeniu l-am inclus într-o Foaie de parcurs de sporire a competitivităţii. Soluţia generală pentru cele identificate, în opinia noastră, este anume sporirea competitivităţii. Căci nu din cauza prevederilor Acordulului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător unele din întreprinderile noastre ar putea întâmpina dificultăţi pe piaţă, ci din cauza unei competitivităţi scăzute. Acordul doar accelerează procesul de ridicare a competitivităţii şi ne oferă o predictibilitate, atât pe piaţa autohtonă, cât şi pe cea europeană, respectiv ne sporeşte atractivitatea investiţională. Aceasta este exact ce ne lipsea”, a accentuat Valeriu Lazăr.
 
Nu în ultimul rând, ministrul Economiei a ţinut să mulţumească oficialului european pentru asistenţa continua oferită Guvernului Republicii Moldova, inclusiv Ministerului Economiei, prin Programele Naţionale de Acţiuni (suport direct bugetar, asistenţă tehnică, twinning), programele regionale, programele de cooperare transfrontalieră şi Programele de asistenţă macroeconomică. Acestea se pliază pe matricea de politici şi asigură sinergia necesară pentru un impact maximal al reformelor publice.
 
La rândul său, Dacian Cioloş a dat asigurări că este gata să spijine RM nu doar pe domeniul coordonat, ci pe tot portofoliul ţării noastre, inclusiv industrie, comerţ ş.a. Domnia sa a ţinut să accentuieze că Acordul negociat este unul foarte bun, comparativ cu ale altor ţări, inclusiv şi pe domeniul agricol. „Aţi fost negociatori foarte buni şi aţi obţinut concesii în premieră în comparaţie cu ţările aflate în acelaşi proces de negociere – pentru fructe, legume, vin. De asemenea, asimetria şi perioada de tranziţie pentru sectorul agro-alimentar”, a spus oficialul.
 
În aceeaşi ordine de idei, comisarul european a susţinut necesitatea unei informări mai active a cetăţenilor privind Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care în opinia sa, poate fi prezentat într-un pachet mai larg, cu programele de asistenţă şi accesul RM la credite de investiţii prin Banca Europeană de Investiţii (BEI), BERD ş.a.

În încheiere, Valeriu Lazăr a susţinut că pentru viitorul cadru de cooperare între Uniunea Europeană şi Republica Moldova pentru perioada 2014-2020, Ministerul Economiei se va implica plenar în implementarea transformărilor structurale, orientate spre creşterea competitivităţii RM, spre dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor ţării, inclusiv dezvoltarea unui sector agro-alimentar cu valoare adăugată înaltă, va continua să contribuie la diversificarea economiei în spaţiul rural etc.

Informaţii suplimentare


 

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida