Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
28.04.2015
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk - în vizită la Chişinău

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, întreprinde în perioada 27-28 aprilie o vizită de documentare la Chișinău pentru a discuta implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE.

Donald Tusk  a sosit  la Chișinău în seara zilei de 27 aprilie de la Kiev, unde a participat la summit-ul Uniunea Europeană – Ucraina, dedicat semnării Acordului de Asociere. La eveniment au participat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi liderul ucrainean Petro Poroşenko.

La Chișinău demnitarul european are programate pe 28 aprilie întrevederi cu președintele Nicolae Timofti, spicherul Andrian Candu și premierul Chiril Gaburici.


intrevedere cu Președintele Republicii Moldova

În cadrul discuțiilor, părțile au abordat subiecte legate de relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și implementarea de către autoritățile de la Chișinău a prevederilor Acordului de Asociere cu UE.

În urma întrevederii, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a făcut următoarea declarație de presă:
 
„Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor,
 
Aş dori în primul rând să-i mulţumesc domnului preşedinte Tusk pentru onoarea pe care ne-o face venind la Chişinău în calitatea sa de preşedinte al Consiliului European.
 
Îl cunoaștem pe domnul preşedinte de când era prim-ministru al Poloniei, ca pe un adevărat prieten al Republicii Moldova.
 
Domnia sa rămâne un puternic sprijinitor al țării noastre și din perspectiva înaltei funcții pe care o deține în prezent.
 
Astăzi am avut ocazia să discutăm despre stadiul actual al relaţiilor cu Uniunea Europeană şi procesul de implementare de către Republica Moldova a Acordului de Asociere.
 
L-am asigurat pe domnul președinte că ne respectăm și ne vom respecta angajamentele pe care ni le-am asumat față de Uniunea Europeană și, deopotrivă, vom folosi oportunitățile uriașe, politice și economice, pe care ni le oferă acest document istoric..... (Textul integral al declaratiei)


Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Republica Moldova este un partener cheie pentru UE.

 
„În timpul întrevederii mele de astăzi cu președintele Nicolae Timofti am discutat despre implementarea Acordului de Asociere de care vor beneficia cetățenii țării. Creșterea semnificativă a comerțului bilateral în anul 2014 este un semn că mergem în direcția corectă.
 
Totodată, trebuie intensificate reformele în așa fel încât acestea să producă schimbări reale pentru cetățeni. Am discutat despre necesitatea reformării sistemului judecătoresc și lupta cu corupția ca fiind două domenii prioritare.
 
De asemenea, am convenit asupra necesității de a realiza reforme imediate în sectorul financiar pentru a fi depășită criza bancară. Este foarte important de a recâștiga încrederea donatorilor și investitorilor, dar și mai important – pentru a restabili încrederea cetățenilor.
 
Exemplul țării mele ne arată că merită să ne asumăm greutățile reformelor. În prezent, Republica Moldova se confruntă cu probleme de ordin intern și din cauza situației de incertitudine din regiune.
 
Vom acorda asistența necesară Republicii Moldova pentru a rezista provocărilor din exterior și să-și sporească încrederea acasă.  Este un subiect pe care îl vom discuta la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga luna viitoare.
 
Abolirea vizelor anul trecut a avut beneficii concrete pentru toți cetățenii moldoveni și reprezintă un exemplu concret de cooperare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Împreună cu președintele Nicolae Timofti am convenit să continuăm cooperarea intensă dintre UE și Republica Moldova. Uniunea Europeană va rămâne un prieten și susținător ferm al Republicii Moldova”.

(Textul integral al declaratiei - eng)


Premierul Chiril Gaburici și Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
,
au participat la reuniunea Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană în format extins, care a avut loc astăzi la Guvern. Înaltul oficial european a venit la Chişinău la invitaţia Şefului Executivului moldovean, pe care acesta i-a lansat-o în prima sa vizită la Bruxelles.

În cadrul şedinţei au fost punctate ultimele evoluţii în ceea ce privește realizarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, s-a discutat despre continuarea agendei de reforme a Republicii Moldova și consolidarea eforturilor comune pentru armonizarea profilului european al țării.

Dialogul de astăzi a vizat şi evaluarea paşilor concreţi întreprinşi de către autorităţile de la Chişinău după prima reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE, care a avut loc pe 16 aprilie, la Bruxelles, dar și progresele înregistrate în domeniul reformării justiţiei, combaterii corupţiei, asigurării stabilităţii pe piaţa financiară.  Alte subiecte, abordate în cadrul reuniunii, au fost implementarea politicilor europene de dezvoltare regională, soluţionarea conflictului transnistrean şi stabilitatea politică în ţară.

La finalul reuniunii, Premierul Chiril Gaburici şi Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au susţinut un briefing de presă comun. „Apreciem enorm spiritul deschis al discuțiilor de astăzi. Este o dovadă a importanţei parteneriatului nostru, dar și a angajamentului comun de a-l valorifica mai bine, aprofundat şi diversificat”, a subliniat Chiril Gaburici.

Donald Tusk a reiterat disponibilitatea instituţiilor Uniunii Europene,  a Consiliului European, în susţinerea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova şi de realizare cu succes a proiectul european de extindere spre Est.

„Republica Moldova continuă să fie cel mai de perspectivă partener în extinderea europeană. Împreună cu Premierul ne-am asumat un angajament privind intensificarea reformelor în Republica Moldova. Noi suntem gata să vă susținem”, a precizat Preşedintele Consiliului European.

Referindu-se la activitatea sa de premier, oficialul european a specificat că, „Polonia a traversat acelaşi drum al integrării, cu problemele şi provocările respective, ca astăzi peste 90 la sută dintre cetăţenii polonezi să declare că sunt fericiţi că fac parte din marea familie europeană”.


(VIDEO)Conferință de presă susținută de prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, și președintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu  si  Președintele Consiliului European, Donald Tusk. au discutat despre prioritățile agendei Chișinăului în relațiile cu Bruxellesul, dar și despre progresul implementării Acordului de Asociere. Potrivit Președintelui Parlamentului, autoritățile examinează posibilitatea ca Guvernul Republicii Moldova să prezinte un raport de progres în Parlament, la 2 iulie 2015, atunci când se împlinește un an de la ratificarea Acordului de către Legislativul de la Chișinău. Totodată, Speakerul a reiterat angajamentul autorităților pentru dezvoltarea țării, accentuând importanța accelerării reformelor pentru creșterea bunăstării cetățenilor și avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene.

Donald Tusk a dat asigurări că va rămâne în continuare un susțintător loial al Republicii Moldova în apropierea de Uniunea Europeană.
 

Aceasta este prima vizită a lui Donald Tusk în Moldova în calitate de președintele al Consiliului European. Ultimă dată acesta a a venit la Chișinău în 2012 în calitate de prim-ministru al Poloniei.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a menționat pe 27 aprilie în cadrul unei conferințe de presă că ”vizita la Chișinău a Preşedintelui Consiliului European poartă un caracter simbolic și vine să spijine parcursul european al Republicii Moldova”.

Începând cu 1 decembrie 2014, Donald Tusk asigură conducerea Consiliului European - instituția care stabilește orientările și prioritățile politice ale UE. Acesta are ca responsabilități pregătirea și prezidarea reuniunilor instituției. De asemenea, asigură reprezentarea externă a politicii externe și de securitate comune a UE la nivelul său.

Informaţii suplimentare

Remarks by President Donald Tusk following his meeting with Moldovan President Nicolae Timofti
Remarks by President of the European Council Donald Tusk following his meeting with the Prime Minister of Moldova Chiril Gaburici
FOTO


Consliul European


Cu susţinerea UE, Republica Moldova se transformă într-un stat european modern
Continuitatea suportului european pentru Moldova

 

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida