Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
17.05.2018
Sprijinul acordat de UE dezvoltării regionale a RM pe agenda vizitei Comisarului UE Corina Creţu în Moldova
În perioada 17-21 mai 2018 , Comisarul pentru politica regională Corina Crețu se va afla în Republica Moldova.
tradaptare infoeuropa.md

În perioada 17-21 mai 2018 , Comisarul pentru politica regională Corina Crețu se va afla în Republica Moldova.

La Chișinău, comisarul are preconizate întâlniri cu Pavel Filip, Primul Ministru, Liviu Volconovici, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și Iurie Leancă, Viceprim-ministru pentru Integrare Europeană.

Proiectele și inițiativele pentru dezvoltarea regiunilor țării și evoluția relațiilor Republica Moldova-Uniunea Europeană au fost discutate  de prim-ministrul Pavel Filip și Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat caracterul sincer și constructiv al discuției cu Comisarul Corina Crețu și i-a mulțumit pentru că a acceptat invitația de a efectua o vizită în Republica Moldova. „Suntem mereu deschiși să primim în ospeție prieteni. Fiecare întrevedere, inclusiv această vizită a doamnei Comisar, ne vorbește despre faptul că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană devin tot mai complexe”, a spus Pavel Filip.

Referitor la inițiativele regionale, oficialii au vorbit despre programele de aprovizionare cu apă şi canalizare, de eficienţă energetică a clădirilor publice, de reabilitare a drumurilor regionale şi locale, de gestionare a deşeurilor solide. În mod special, au fost relevate rezultatele proiectului „Construcția infrastructurii de Aprovizionare cu Apă și Canalizare” și ale celui privind eficiența energetică. „În urma implementării acestora, peste 200 de mii de cetățeni din 22 localități vor beneficia de apeducte nou construite sau reabilitate. De asemenea, zeci de clădiri publice vor beneficia de proiecte de eficiență energetică. Acestea sunt beneficii foarte clare ale cooperării cu UE, beneficii care sunt resimțite nemijlocit de către cetățeni”, a precizat prim-ministrul.

Comisarul European pentru Politica Regională a subliniat că Uniunea Europeană va rămâne un partener fidel pentru dezvoltarea țării noastre, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea regională. „O politică regională puternică poate contribui la crearea acelorași condiţii şi oportunități, inclusiv în ceea ce privește locurile de muncă, pentru toţi cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul unde trăiesc aceștia”, a declarat Corina Crețu, în contextul decalajului de dezvoltare între capitală și celelalte regiuni ale țării. Totodată, oficialul a spus că Republica Moldova ar putea primi prima tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE în această vară, iar următoarele două tranșe până la sfârșitul anului curent sau începutul anului 2019. 

Părțile au vorbit și despre participarea țării noastre în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, alături de alte 13 state. Pe parcursul ultimilor ani, țara noastră și-a consolidat contribuția în implementarea documentului, îndeosebi pe segmentul investiției în oameni și capacități. Astfel, au fost obținute rezultate bune în domeniul ajustării educației vocaționale la cerințele pieței și mediului de afaceri și identificate noi oportunități de mobilitate academică.

„Republica Moldova este unul dintre coordonatorii axei prioritare din cadrul Strategiei Dunării privind persoanele și competențele, având în vedere cât de importantă este creşterea gradului de ocupare a forței de muncă mai ales pentru regiuni”, a spus Corina Crețu.

Alte oportunități de realizare a proiectelor regionale sunt disponibile în cadrul Programului de cooperare transnaţională pentru regiunea Dunării 2014-2020. Totodată, în acest an UE intenționează să sprijine proiecte privind dezvoltarea regională în zonele Cahul și Ungheni.

„Pașii de reformă pe care Republica Moldova i-a făcut până acum sunt recunoscuți la Bruxelles. Este important ca Republica Moldova să se concentreze în continuare asupra implementării robuste a reformelor în sectoare cheie, cum ar fi dezvoltarea economică, mediul de afaceri, energetica și justiția”, a declarat Corina Crețu.

Comisarul Crețu se va întâlni, de asemenea, cu mai mulți reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice, ai partenerilor de afaceri și ai înalților oficiali UE care lucrează în domeniul și pentru dezvoltarea regională a țării.  

La 19 mai 2018 , Comisarul va vizita Ungheni, unde va fi deschis un Orașel european, (in cadrul Zilelor Europene în Moldova) și care a fost ales pentru a fi unul dintre satele europene din 2018, în care cetățenii pot afla despre sprijinul acordat de UE țării, în special prin proiecte finanțate de UE în regiunea lor. Comisarul Crețu a spus: "Vizita mea se va concentra asupra modului în care politica de coeziune, în special prin strategia macroregională a Dunării (Danube macro-regional strategy) și programele noastre de cooperare transfrontalieră, poate sprijini dezvoltarea regională și creșterea economică în Republica Moldova".
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida